Συμβουλες προς… ενοικιαση

Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αρχίζει για τις χιλιάδες των οικογενειών το μαρτύριο της αναζήτησης στέγης. Τα ενοίκια είναι υψηλά, οι φοιτητικές εστίες ελάχιστες για να καλύψουν τη ζήτηση, το βαλάντιο των οικογενειών περιορισμένο για να ανταποκριθεί και στη συντήρηση ενός δεύτερου και τρίτου πολλές φορές σπιτιού. Η ποιότητα των κατοικιών, η απόστασή τους από τα Πανεπιστήμια, είναι παράγοντες που ανεβάζουν το ύψος του ενοικίου, ενώ αντιστρόφως ανάλογο της τιμής είναι το μέγεθος των διαμερισμάτων. Τα μικρά διαμερίσματα γκαρσονιέρες και στούντιος έχουν κατά 20-30% υψηλότερο ενοίκιο που επιβαρύνεται περισσότερο αν είναι επιπλωμένα. Πολλοί προτιμούν τη συγκατοίκηση ή ακόμη και την αγορά ενός διαμερίσματος επιδιώκοντας να μειώσουν το κόστος των σπουδών των παιδιών τους. Τα Ιωάννινα κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στα ενοίκια δίνοντας τιμές για γκαρσονιέρες από 200 έως 300 ευρώ και για δυάρια από 250-350 ευρώ ενώ στις χαμηλότερες τιμές ενοικίου ανήκουν η Χίος, η Σάμος και η Καρδίτσα. Στην αγορά η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα πρωτοστατούν με 1500 ανά τ.μ. στην κατώτερη τιμή, ενώ η Δυτική Θεσσαλονίκη, η Σέρρες, η Πάτρα και η Καρδίτσα δίνουν τιμή ανά τ.μ. 800 ευρώ.

Η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.Κατ.Ο) με ανακοίνωσή της προσπαθεί να συμβάλλει στην ενημέρωση γονέων και φοιτητών αναφέροντας ότι η ανεύρεση κατοικίας εξακολουθεί να γίνεται με τους παραδοσιακούς τρόπους από αγγελίες που αναρτούν στους Πίνακες ανακοινώσεων των ανωτάτων και ανωτέρων σχολών, αλλά και σε άλλους χώρους γύρω από τις σχολές oι ιδιοκτήτες των διαθεσίμων κατοικιών, από τον τύπο, από ενοικιαστήρια που βρίσκονται έξω από κατοικίες ή σε διάφορα πολυσύχναστα σημεία, όπως και από τα γραφεία των επισήμων μεσιτών.

1. Οργανώστε την αναζήτηση και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που σας δείξουν. Αν σας ζητήσουν υπερβολικό μίσθωμα πάνω από τα οικονομικά σας, μη το δεχθείτε.

2. Μην ψάχνετε για μικρά διαμερίσματα, γιατί δεν κατασκευάζονται πλέον. Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια τριάρια, κ.λ.π., τα οποία είναι και πολύ φθηνότερα.

3. Αποφύγετε τα δήθεν γραφεία πληροφοριών, τα οποία δεν είναι μεσιτικά γραφεία. Τις περισσότερες φορές, οι πληροφορίες τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην προκαταβάλετε σε κανέναν ούτε μία δραχμή ως αμοιβή, πριν νοικιάσετε το σπίτι.

4. Ελέγξτε προσωπικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε για να μισθώσετε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας. Το μίσθωμα, καλό είναι να συμφωνηθεί εξ αρχής και να αναφέρεται στρογγυλοποιημένο σε Ευρώ (αναλογία 340,75 δρχ. = 1 Ευρώ / π.χ. μίσθωμα 200 Ευρώ ήτοι 68.150 δρχ.).

5. Συνήθως, ως εγγύηση δίδονται δύο ενοίκια, τα οποία ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει όταν ο ενοικιαστής θελήσει να εγκαταλείψει το σπίτι μετά τη λήξη του συμβολαίου και εφόσον το σπίτι είναι σε καλή κατάσταση. Στο μισθωτήριο θα πρέπει να αναγράφεται η ημέρα πληρωμής του ενοικίου, καθώς και οι τυχόν αυξήσεις ανά έτος. Η νόμιμη αύξηση ενοικίου κάθε χρόνο κυμαίνεται από 3% – 5%. Το μισθωτήριο έχει νόμιμη ισχύ για τρία χρόνια, όχι για ένα χρόνο – ούτε δύο χρόνια.

6. Μην καταβάλλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολή, αν δε βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά, είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε. Αν νοικιάσετε το σπίτι άβαφο, τότε αναλαμβάνετε εσείς το βάψιμο, με δικά σας έξοδα ή δράτε αναλόγως με τη συμφωνία με τον ιδιοκτήτη. Πόρτες, είδη υγιεινής, υδραυλικά, κ.λ.π. επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη ή όταν υπάρξει συμφωνία, τότε γίνεται αποκατάσταση βλάβης. Τα μισθωτήρια θα πρέπει πάντα να προσυπογράφονται, τόσο από το φοιτητή, όσο και από τους γονείς του.

7. Πριν υπογράψετε τα συμβόλαια, ελέγξτε σε ποιο όνομα έρχονται σι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και εάν αυτοί έχουν εξοφληθεί από τον προηγούμενο ενοικιαστή.

8. Το ενοίκιο για τα μικρά διαμερίσματα κυμαίνεται από 240 έως και 300 ευρώ, δηλαδή περίπου 3000 ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχα, οι σπουδές διαρκούν συνήθως , ανάλογα και με τη σχολή, από 5 έως και 8 χρόνια. Επομένως ο ενοικιαστής θα πληρώσει από 15000 έως και 25000 ευρώ. Η αγορά ενός μικρού διαμερίσματος θα στοιχίσει λίγο παραπάνω, περίπου 30000 ευρώ, αντί λοιπόν για ενοίκιο, θα πληρώνετε τη δόση του δανείου, και όταν τελειώσετε τις σπουδές σας εύκολα θα βρείτε κάποιον ενοικιαστή μέσω του οποίου θα εξοφλήσετε το δάνειο.

Πώς να διακρίνετε τους επαγγελματίες

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η Ε.Κατ.Ο σκιαγραφεί το προφίλ του επαγγελματία μεσίτη εφιστώντας την προσοχή στα εξής σημεία:

1. Για να μην πέφτουν οι ενδιαφερόμενοι θύματα επιτηδείων, θα πρέπει να ζητούν από τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή, ταυτότητα μεσίτη ή την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

2. Σε κάθε νόμιμο μεσιτικό γραφείο, πρέπει να υπάρχουν αναρτημένα πινάκια του Συλλόγου. Παρ’ όλα αυτά, ο υποψήφιος αγοραστής ή ενοικιαστής, πριν υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο ή δώσει χρήματα, θα ήταν φρόνιμο να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο Κτηματομεσιτών και να πάρει πληροφορίες για το άτομο που ανέλαβε τη μεσιτεία.

3. Πωλητές, αγοραστές, εκμισθωτές ή μισθωτές, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να προπληρώσουν ποσά ως αμοιβή έναντι παροχής υπηρεσιών.

4. Η αμοιβή του μεσίτη θα πρέπει να καταβάλλεται μόνο αφού έχει υπογραφεί το συμβόλαιο αγοραπωλησίας ή το μισθωτήριο.

5. Η αμοιβή ενός μεσιτικού γραφείου συνήθως είναι έως και το ήμισυ του ενοικίου.

Έφη Μωραΐτου

Χρήσιμα τηλέφωνα

Πριν από οποιαδήποτε κίνηση αναζήτησης απευθυνθείτε και στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας

Τηλ: 210 920 1142

Στο -Γραφείο Στέγασης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Θεσσαλονίκης

Τηλ: 2310.995.132 Φαξ: 2310.995.112

Στο Γραφείο Στέγασης Πανεπιστημίου Πατρών

Τηλ: 26 10.997547

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Φοιτητικής

Μέριμνας

Τηλ: 242109 – 4621 (Το πρόθεμα-κωδικός αλλάζει

ανάλογα με την πόλη)

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τηλ: 22510 36001 Φαξ: 22510 36199

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τηλ: 26510 9-5466, 5467

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Τμήμα Φοιτητικής

Μέριμνας

– Τηλ: 2310 891215 Φαξ: 2310 891269

Το Πανεπιστήμιο Θράκης

Τηλ: 25310 39104 Φαξ: 25310 39035

Στην Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση

Τηλ: 0801.11.ΕΚΑΤ0 (35286)

Στον Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος

Τηλ: 2310.451.133 Φαξ: 2310.451.115


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.