Συμβουλες καταναλωσης φαγητου και ποτου στις γιορτες

Η ειδική παθολόγος Βούλα Ελευθεριάδου έδωσε συμβουλές μέσω του ΠτΘ για το τι πρέπει να προσέχουμε τις επόμενες μέρες που η νηστεία ολοκληρώνεται και το Άγιο Πνεύμα των Χριστουγέννων αναμειγνύεται στη συνείδησή μας με το οινόπνευμα, τα κοψίδια, τα σιροπιαστά, την πατροπαράδοτη μπάμπω. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμούμε οι ευχές όλων για υγεία και μακροημέρευση να πιάσουν τόπο οφείλουμε να κρατάμε ένα μέτρο σε ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε. Ευτυχώς, η διασκέδαση επιτυγχάνεται και με λιγότερο αλκοόλ και φαγητό.

Μετά από μια μακρά περίοδο αποχής από κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν την «Συνήθως ο οργανισμός υφίσταται ένα μικρό σοκ εφόσον η νηστεία κρατάει πολλές μέρες, λόγω και της κατανάλωσης μεγάλης δόσης αλκοόλ και λιπαρών. Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία, όπως είναι τα άτομα με καρδιοπάθειες. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λιπαρών ουσιών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε στεφανιαίο επεισόδιο. Αυτοί που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα είναι όσοι έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Θα πρέπει να διατηρήσουν κάποιο μέτρο στην κατανάλωση των λιπαρών φαγητών και των παραδοσιακών γλυκισμάτων» συμβουλεύει η κ. Ελευθεριάδου.

Η γιατρός εφιστά την προσοχή των νεαρών ατόμων στα αλκοολούχα ποτά.

«Οι νέοι οφείλουν να προσέξουν την κατανάλωση αλκοόλ διότι ενδέχεται να παρουσιάσουν πρόβλημα με οξεία μέθη λόγω μεγάλης κατανάλωσης. Εάν η ποσότητα του αλκοόλ υπερβεί κατά πολύ το ανεκτό όριο στο αίμα μπορεί να έχουμε και περίπτωση κώματος.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός που οδηγεί δεν πρέπει να έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος. Αυτοί που καταφεύγουν στη συχνή χρήση αλκοόλ είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, γιατί στον οργανισμό δεν τίθεται θέμα συνήθειας και μάλιστα ενδέχεται να δημιουργηθεί έως και blacl out, απώλεια δηλαδή της συνείδησης για μερικά δευτερόλεπτα, η οποία στην περίπτωση που κάποιος οδηγεί υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ν’ αποβεί μοιραία».


Υπάρχουν βέβαια και πιο απλά περιστατικά, πολύ συνηθισμένα αυτή την περίοδο, τα οποία – όπως εξηγεί η κ. Ελευθεριάδου – οφείλονται «σε δυσπεψίες ή σε κάποια παρόξυνση της κατανάλωσης απαγορευμένων φαγητών ή και γαστρεντερίτιδες που προκαλούνται από την κατανάλωση μη κατάλληλων ή μη καλά μαγειρεμένων φαγητών, τα οποία έχουν αλλοιωθεί και μαγειρευτεί. Αυτές είναι, όμως, περιπτώσεις σχετικά περαστικές και με μια απλή παρέμβαση μπορούν να θεραπευτούν και να έχουν αίσιο αποτέλεσμα».

Για τη σχέση φαγητού και αλκοόλ, η οποία γίνεται πολύ στενή την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κ. Ελευθεριάδου σημείωσε: «Η λήψη τροφής μειώνει την κατανάλωση αλκοόλ από το στομάχι. Τα ανθρακούχα αναψυκτικά που προσθέτουμε συχνά στο ποτό βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του αλκοόλ, επομένως είναι πιο εύκολο να μεθύσει αυτός που πίνει αλκοόλ σε συνδυασμό με σόδα ή κόκα – κόλα». Όπως λένε και οι καλοί πότες «το ουίσκι και η βότκα πίνονται σκέτα!» Αρκεί να τα πίνουμε και να μη μας πίνουν.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.