Συμβολικη καταληψη της περιφερειας και παρατραγουδα

«Φωνάξτε στη Μαριέττα, ν’ ακουστεί καλά δε θέλουμε τα ΚΕΣ και τα ιδιωτικά», «Σεμνά και ταπεινά, Καραμανλή μας έδειξες ποια είναι η δεξιά», αλλά και «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» ήταν τα βασικά συνθήματα που μετέφεραν φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης χθες το μεσημέρι μπαίνοντας στο κτίριο της περιφέρειας ΑΜ-Θ, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για συμβολική κατάληψη της περιφέρειας. Το κλίμα έγινε θερμό όταν επεχείρησαν να μπουν στο κτίριο και δεν τους επετράπη η μαζική είσοδος. Ακολούθησε συζήτηση με τον διευθυντή της περιφέρειας κ. Μπομπόλια, ο οποίος επεχείρησε να κρατήσει τις ισορροπίες ενώ στη συνέχεια δύο από τους φοιτητές συνάντησε ο γ.γ. της περιφέρειας Μιχάλης Αγγελόπουλος. Του παρέδωσαν το ψήφισμα, του ανέπτυξαν τις θέσεις του συλλόγου ενώ ακολούθησε διάλογος για τα τεκταινόμενα.

Θ. Θεοχάρης: «Δε μπορεί κανείς να κλειδώνει πόρτες»

Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Κοινωνικής Διοίκησης Θάνος Θεοχάρης εξήγησε ότι συγκεντρώθηκαν για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Την περασμένη Πέμπτη, με το προηγούμενο Δ.Σ. η ΔΑΠ είχε την αυτοδυναμία. Πριν 2- 3 μήνες είχαμε προτείνει γενική συνέλευση με θέμα τις εξελίξεις στην ανώτατη παιδεία και η ΔΑΠ είχε αρνηθεί τη γενική συνέλευση για να περάσει την πολιτική της άγνοιας στο πανεπιστήμιο. Αρχίσαμε λοιπόν να μαζεύουμε υπογραφές (φτάσαμε τις 220) γιατί σύμφωνα με το καταστατικό με το 1/3 των φοιτητών μπορεί να συγκληθεί γενική συνέλευση.

Η ΔΑΠ μάλιστα είχε προτείνει η γενική συνέλευση να γίνει δυο μέρες μετά τις εκλογές. Όταν κερδίσαμε τις εκλογές, ήμασταν παρόντες στο αμφιθέατρο και στις 18 Μαΐου όλες οι παρατάξεις δήλωσαν τις θέσεις τους και οι φοιτητές αποφάσισαν να στηρίξουν το ψήφισμα της ΠΑΣΠ.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται εκτιμούμε ότι έχουν ως στόχο να πλήξουν τη δημόσια παιδεία. Η πορεία που κάναμε ήταν απόλυτα ειρηνική και είχε σαν κατάληξη την περιφέρεια, όταν όμως επιχειρήσαμε να μπούμε οι security μας εμπόδισαν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε όλοι μέσα, παρά μόνο τρεις. Εμείς ήμασταν αντίθετοι και θέλαμε να μείνουμε για λίγη ώρα στο ισόγειο για να κάνουμε μια συμβολική κατάληψη.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπομπόλιας εξήγησε ότι μπορούν να μπούν μόνο τρία άτομα και οι security μας έβγαλαν έξω, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο, γιατί η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δημόσια, περιουσία του κράτους και όλων μας και δε μπορεί κανένας να κλειδώνει πόρτες».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Στέφανος Ευγενιάδης αναφέρθηκε, με τη σειρά του, στην γενική συνέλευση της περασμένης Πέμπτης που οδήγησε στην χθεσινή συμβολική κατάληψη της περιφέρειας. «Οι παρατάξεις κατέβασαν τα ψηφίσματά τους και πέρασε το ψήφισμα της ΠΑΣΠ, το οποίο κάνει λόγο για πορεία κατά της επικείμενης αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος και τις εξελίξεις στην ανώτατη παιδεία, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Σε ερώτηση του ΠτΘ γιατί δεν ενημέρωσαν την περιφέρεια πριν προχωρήσουν στην κατάληψη, είπε: «Δε θεωρήσαμε αναγκαίο να ενημερώσουμε από τη στιγμή που η περιφέρεια είναι ένα δημόσιο κτίριο και ζούμε σε μια ελεύθερη Ελλάδα, που ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα. Έτσι κι εμείς, θέλαμε να διαδηλώσουμε ειρηνικά για τα «πιστεύω» μας και τις αξίες μας».

Ο Θάνος Θεοχάρης θέλησε να μεταφέρει την απογοήτευσή του για την απουσία της ΔΑΠ και της Πανσπουδαστικής από την πορεία. «Σε μια πορεία που ήταν όλου του συλλόγου φοιτητών η παράταξη της ΔΑΠ και της Πανσπουδαστικής έδειξαν ότι δεν τους ενδιαφέρει το θέμα και δεν συμμετείχαν, ενώ τα ΕΑΚ συμμετείχαν. Εκτιμώ ότι η ΔΑΠ δεν ήταν παρούσα γιατί είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.