Συγκινησε, ελαμψε και συνηρπασε το «Τυχερο» του Κωστα Καβανοζη στην Κομοτηνη
Μία βραδιά ήταν η χθεσινή, γεμάτη συγκίνηση και ενθυμήσεις της κοινής πορείας των προγόνων πολλών εξ ημών, όπως την είδαμε να διαδραματίζεται μέσα από την ιστορία της οικογένειας Βολοβότση, ήτοι την οικογένεια του θείου του Κομοτηναίου συγγραφέα Κώστα Καβανόζη, μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με μια ιστορία οικεία σε πολλούς εξ ημών, είτε δια μέσου οικογένειας, συγγενών, φίλων ή ακόμα και γειτόνων, όπως την κατέγραψε στο νέο, πέμπτο κατά σειρά λογοτεχνικό του βιβλίο με τίτλο «Τυχερό» ο Κώστας Καβανόζης και παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 25 Απριλίου στην Λέσχη Κομοτηναίων, από τον Παρατηρητή της Θράκης, τον Σύλλογο Εβριτών ν.Ροδόπης, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας «+ΜόρΦωΣη» του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» και τις εκδόσεις Πατάκης.
Με ένα εκλεκτό πάνελ προσκεκλημένων ομιλητών, αλλά και εκλεκτούς παρευρισκομένους μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προσκυνητών κ. Πάνος Παρασκελίδης και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσκυνητών όπου και γεννήθηκε ο συγγραφέας, η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ κ. Μαρία Τζιάτζη, η κ. Ισμήνη Στεργιαννίδου Δικηγόρος και Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., ο Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος και ΕΔΙΠ του ΤΕΦ-ΔΠΘ, ο υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας Γαλλοφωνίας του ΔΠΘ κ.Στέφανος Γραβάνης, ο τραγουδοποιός κ. Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο φιλόλογος κ.Σπύρος Αθανασίου με τη σύζυγό του, τη δική μας Χρύσα, ο κ. και η κ. Χρίστου, η φιλόλογος και επικεφαλής της Λέσχης Ανάγνωσης της Λέσχης Κομοτηναίων κ.Ρένα Σαμαρά-Μάινα, οι συγγραφείς κ.κ. Βίκυ Τσελεπίδου, Λεύκη Σαραντινού και Ιγνάτης Χουβαρδάς, η αρχαιολόγος-μουσειολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα, ο αρχιτέκτονας κ.Κώστας Κατσιμίγας, η γιατρός κ.Τατάνια Χαρτοματσίδου, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.Χρήστος Τερζίδης με την προσκυνιώτισσα σύζυγό του, μέλη του Συλλόγου Εβριτών ν.Ροδόπης, φοιτητές και φοιτήτριες.
Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, η οποία ανέλαβε το έργο της παρουσίασης των εργογραφικών και βιογραφικών στοιχείων του συγγραφέα, που αποτελεί και μέλος της «οικογένειας» του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, όπου πραγματοποιεί την διδακτορική του διατριβή, για να δώσει τον λόγο στον συγγραφέα κ. Χρήστο Χαρτοματσίδη* που μίλησε αναλυτικά για τα περιεχόμενα του βιβλίου, συνδυάζοντάς τα με προσωπικές μνήμες από τα πάθη της δικής του οικογένειας, που επίσης έζησε το καθεστώς των πολιτικών εξορίστων, καταθέτοντας για μια ακόμη φορά στον δημόσιο χώρο την οξυδερκέστατη κριτική του ματιά.
Χρήστος Χατζηπέμου «Με το βιβλίο του ο συγγραφέας προσπαθεί να επουλώσει πληγές από το σαράκι του διχασμού»
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών ν.Ροδόπης και συντοπίτης της οικογένειας του συγγραφέα, Χρήστος Χατζηπέμου, που γεννήθηκε στο Τυχερό του Έβρου, οι κάτοικοι του οποίου ήταν αρβανιτόφωνοι, και πραγματοποίησαν τη διαδρομή Θράκη-Ήπειρος- Θράκη, μιλώντας για τις δικές του θύμησες, όπως αυτές αναβιώνουν μέσα από τις σελίδες του «Τυχερού» του Καβανόζη, αναφερόμενος στα οικεία γι’ αυτόν στοιχεία του βιβλίου, την κοινή τραγική μοίρα, που χτίζει η ιστορία και μπορεί να απαντά στην οικογένεια, τους οικείους ή ακόμα και τον γείτονα των κατοίκων του Τυχερού στον γειτονικό Έβρο.
Με την αφορμή του βιβλίου ο ίδιος στάθηκε ακριβώς σε αυτό, στην ιστορία των κατοίκων του Τυχερού, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για να σημειώσει ωστόσο την απόσταση που κρατά από τα γεγονότα ο συγγραφέας, ενός είδους δημοσιογραφική, όπως επεσήμανε, απόσταση από τα γεγονότα που καταγράφει.
«Ο διχασμός και σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές που έκανε η οικογένεια Βολοβότση και πλήρωσε βέβαια σε σχέση με όσους δεν ακολούθησαν μία τέτοια πορεία, δεν αποτυπώνεται στο βιβλίο του Καβανόζη» επεσήμανε χαρακτηριστικά για να τονίσει πως «μέσα από το βιβλίο του ο συγγραφέας προσπαθεί να επουλώσει πολλές πληγές από το σαράκι του διχασμού ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένειά του».
«Είναι πολύ ελπιδοφόρο που οι νεότεροι προσεγγίζουν με έναν διαφορετικό τρόπο την ιστορία, την καταγράφουν μέσα από ουσιαστική δημοσιογραφική έρευνα, της δίνουν δομή λογοτεχνικού έργου και μέσα από αυτό, το έργο μπορεί να λειτουργεί σαν βάλσαμο σε πληγές που είχαν αφήσει πίσω τους άνθρωποι που ακολουθώντας τη μοίρα τους έπαθαν πράγματα όπως αυτά που υπέστη η οικογένεια Βολοβότση» κατέληξε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Τον λόγο έλαβε έπειτα η επιμελήτρια εκδόσεων και φιλόλογος κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη**, η οποία κατέθεσε τη δική της αναγνωστική άποψη για το σπουδαίο «Τυχερό», ένα μυθιστόρημα τεκμηρίων, που παίζει με την «αλήθεια» όσων έχουν γίνει και όσων καταγράφονται στις σελίδες του, για να αποδώσει λογοτεχνικά ένα μέγιστο γεγονός που σημάδεψε τις ζωές των ανθρώπων όπως ο εμφύλιος, ισχυρό θέρετρο του οποίου υπήρξε και η Θράκη.
Κώστας Καβανόζης «Το “Τυχερό” πρόφαση για να πω κάτι άλλο μέσα από την ιστορία του»
Τον λόγο έλαβε τελευταίος ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για το σύνολο των όσων προηγήθηκαν αλλά και τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου στην εκδήλωση παρουσίασης, υπογραμμίζοντας τη συνύπαρξη της πραγματικότητας της τραγικής ιστορίας που είχε στα χέρια του να διαχειριστεί και της μυθοπλασίας, με τις οποίες, όπως δήλωσε, «έπαιξε».
«Ήθελα να “παίξω” μεταξύ της αλήθειας της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας. Και το “Τυχερό” να είναι η πρόφαση για να πω κάτι άλλο μέσα από αυτή την ιστορία. Ήταν ένα παιχνίδι το “Τυχερό”, όπως είναι και η αλήθεια», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως «μέσα στο βιβλίο μπλέκουν πολλά προσωπικά βιώματα —που ελπίζω πως δεν αφορούν μόνο εμένα— και πράγματα από διάφορες περιοχές και ιστορικές περιόδους. Γεγονός που με έκανε να κρατάω μία απόσταση από τα γεγονότα, να τα δω καθαρά και να δω τι κρύβουν από πίσω τους και να μπορέσω να το αποτυπώσω στο αίσθημα που αφήνει το βιβλίο όταν το διαβάζει κανείς».
Οι Προσκυνητές διακριτά… λογοτεχνικά αλλά και πραγματικά παρόντες
Στην εκδήλωση, με τη μοναδική της ευαισθησία, αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Άννα Μαχαιροπούλου, ενώ σελίδες από το μυθιστόρημα, με πρωταγωνιστές τους Προσκυνητές, όπου η οικογένεια Καβανόζη έζησε εννέα χρόνια, διάβασε αποτεινόμενος στους συμπατριώτες του Προσκυνητιώτες ο ίδιος ο συγγραφέας εν είδει μικρής αντιπροσφοράς στην παρουσία τους.
Μια συνάντηση μετά από χρόνια, συμμαθητών ουσιαστικά, με πολύ συγκίνηση εκατέρωθεν που δεν ήθελαν ο ένας να αποχωριστεί τον άλλο, με αγκαλιές και άπειρη τρυφερότητα, επιβεβαίωση και ανταλλαγή στοιχείων για να μην ξαναχαθούν ποτέ πια, ή αλλιώς στιγμιότυπα πραγματικής ζωής ασυναγώνιστα…
Οι φοιτητές και ο… Θανάσης Βαλτινός
Σημαντική επίσης στην εκδήλωση ήταν η παρουσία νεαρών φοιτητών του ΤΕΦ/ΔΠΘ, οι οποίοι υπέβαλαν εύστοχες ερωτήσεις προς τον συγγραφέα Κώστα Καβανόζη, μια από τις οποίες η τυχόν συγγένεια του «Τυχερού» και της λογοτεχνίας των τεκμηρίων με το έργο του μεγάλου της λογοτεχνίας μας, Θανάση Βαλτινού, συγγένεια την οποία αναγνώρισε ο συγγραφέας, δηλώνοντας θιασώτης της λογοτεχνίας του Βαλτινού, τον οποίο και προσωπικά γνωρίζει. Ο ίδιος επίσης αναγνώρισε τη συνεισφορά της φιλολογίας ως επιστήμης που σπούδασε στις συγγραφικές του περιπέτειες.
*,** Οι εισηγήσεις του Χρήστου Χαρτοματσίδη (εδώ) και της Τζένης Κατσαρή (εδώ)
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.