Στον αγωνα οι τραπεζουπαλληλοι

Σε μια δύσκολη γενικότερα οικονομική συγκυρία και εν αναμονή της ανακοίνωσης σκληρών μέτρων το φθινόπωρο από την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, τις αποδοχές και τις σχέσεις εργασίας οι τραπεζοϋπάλληλοι απεργούν σήμερα μετά από απόφαση της ΟΤΟΕ. Η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για τη στάση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και των τραπεζιτών που αρνούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η 20η Αυγούστου είναι η μέρα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ομοσπονδίας και του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), μέσω του οποίου η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και εννέα τράπεζες επιδιώκουν να αναστείλουν και τελικά να καταργήσουν τη διαδικασία της μεσολάβησης. Η Ομοσπονδία στρέφεται και προς την κυβέρνηση και της ζητά νʼ αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία για να λυθεί το ζήτημα, αλλά και τα κόμματα για να καταδικάσουν την προκλητικότητα των τραπεζιτών και να μην καταργηθούν οι χρόνια κεκτημένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο γραμματέας της ΟΤΟΕ Ροδόπης Παντελής Αμπατζιάνης σημείωσε ότι ο δρόμος που επέλεξαν οι εργοδότες είναι να πλήξουν τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα τους θεσμούς, όπως είναι ο ΟΜΕΔ, δικαστικά, μέσα από τις αγωγές που έκαναν.

Δίνει έμφαση στο να ενημερωθούν οι πολίτες για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις κινήσεις των τραπεζιτών και κάνει λόγο για πρόθεση εργοδοτών να πλουτίσουν μέσα από τη συμπίεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι μια κατηγορία εργαζομένων που λειτουργούν ως πιλότος. Για παράδειγμα, το πενθήμερο κατακτήθηκε από τους τραπεζοϋπαλλήλους κι επεκτάθηκε.

Θέλουν επομένως να επιτεθούν στους τραπεζοϋπαλλήλους γιατί ό,τι αρνητικό εφαρμοστεί σʼ αυτούς θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους εργαζόμενους»
τονίζει για μια ακόμη φορά ο κ. Αμπατζιάνης για να θίξει το μείζον θέμα των συλλογικών συμβάσεων. «Είναι μια μεγάλη κατάκτηση η συλλογική σύμβαση που προστατεύει στοιχειώδη δικαιώματα και αποτελεί τη βάση για να διαπραγματευτούν οι εργαζόμενοι σʼ ένα άλλο επίπεδο».

Μιλά για μια ακόμη φορά για την ιστορία της παρέμβασης των τραπεζών στη διαδικασία της μεσολάβησης. «Την περασμένη χρονιά ο ΟΜΕΔ έδωσε συλλογική σύμβαση στους τραπεζοϋπαλλήλους θεωρώντας ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είναι εργοδοτική οργάνωση – αν και οι ίδιοι διαφωνούν – κι αυτή η περσινή σύμβαση είναι στον αέρα γιατί έγιναν αγωγές.

Υπάρχει και η φετινή συλλογική σύμβαση εργασίας που ζήτησε η ΟΤΟΕ και οι εργοδότες δεν θέλουν να την δώσουν. Θεωρούν ότι δεν είναι εργοδοτική οργάνωση και παρόλο που η ΟΤΟΕ τους κάλεσε δεν προσέρχονται σε διαπραγματεύσεις. Προσέφυγε επομένως στον ΟΜΕΔ.

Για νʼ αποφύγει να καθίσει η εργοδοσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην έχουμε εκ νέου απόφαση από τη διαιτησία κάνει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΟΤΟΕ και του ΟΜΕΔ. Βρισκόμαστε επομένως εκ νέου σε μια πολύ δύσκολη φάση γιατί αμφισβητούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το θεσμό της διαιτησίας, άρα διακυβεύεται ακόμη και το κύρος της διαιτησίας για κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζει».

Εργοδοτικές οργανώσεις

Ως προς την «ταυτότητα» εργοδοτική οργάνωση ο κ. Αμπατζιάνης επαναλαμβάνει ότι είναι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών και ο ΣΕΒ στον οποίο συμμετέχουν οι τράπεζες. «Αυτούς θεωρεί η ΟΤΟΕ ως συνομιλητές και διαπραγματευτές από την εργοδοτική πλευρά. Μέχρι πέρυσι στέλναμε πρόσκληση σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά για διαπραγματεύσεις και αν συγκεντρωνόταν αρκετές τράπεζες γινόταν διαπραγμάτευση.

Από τότε που βγήκε η απόφαση ότι οι παραπάνω είναι εργοδοτικές οργανώσεις η ΟΤΟΕ στέλνει πρόσκληση απευθείας σε Ενώσεις αλλά αυτές αρνούνται.

Υπάρχει μια επίθεση όχι μόνο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών εναντίον της ΟΤΟΕ και του ΟΜΕΔ αλλά και εννέα τράπεζες ξεχωριστά η κάθε μία κάνουν προσφυγές. Κάνουν κινήσεις για να δημιουργηθεί ένα μπαράζ δικαστικών περιπετειών εναντίον της ΟΤΟΕ με στόχο κάποια δικαστική προσφυγή να έχει αίσια έκβαση γιʼ αυτούς».

Βολές κατά της κυβέρνησης

Ο κ. Αμπατζιάνης αποδίδει μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση για τον «οργασμό» δικαστικών προσφυγών των τραπεζών και την κατηγορεί για ανοχή. «Ο ελληνικός λαός έχει ενισχύσει, με αποφάσεις της κυβέρνησης, με πολλά κονδύλια τους τραπεζίτες (28 δις ευρώ) κι ενώ το ελληνικό κράτος έχει όλα τα εργαλεία να υπερασπιστεί τις συλλογικές συμβάσεις η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της απάθειας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις διορίζει τους διοικητές των τραπεζών».
Εξηγεί ότι η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση δεν έχει να κάνει με αντιπολιτευτική διάθεση των υπαλλήλων και τονίζει ότι υπαίτιοι είναι οι εργοδότες.

Ο γίγαντας και ο νάνος

Ο γραμματέας της ΟΤΟΕ εξηγεί ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι πολύ σημαντική λόγω του δικαστηρίου, ενώ στη συνέχεια θα περάσουν και σε άλλου είδους κινητοποιήσεις, αυτές που θεωρούν τις πλέον πρόσφορες και αποδοτικές «για να μην περάσει η άποψη των τραπεζών που δεν θέλουν συλλογικές διαπραγματεύσεις. Διαφορετικά, θα έχουμε τον γίγαντα, την τράπεζα, να διαπραγματεύεται με τον νάνο, τον υπάλληλο». Έκανε λόγο για συνθήκες εργασίας γαλέρας για τους τραπεζοϋπαλλήλους, τονίζοντας ότι αυτές θα χειροτερέψουν σε μεγάλο βαθμό αν ισχύσουν οι ατομικές συμβάσεις. «Πολλοί τραπεζοϋπάλληλοι βρίσκονται σε δεινή θέση αναφορικά με τη θέση τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Δεν μπορούμε να γενικεύουμε βλέποντας μόνο κάποιες περιπτώσεις τραπεζοϋπαλλήλων που είναι σε κάπως καλύτερη μοίρα».


Ο κ. Αμπατζιάνης θύμισε ότι όλα αυτά κατακτήθηκαν με πολύ κόπο και τονίζει πως «τίποτε δεν είναι αυτονόητο, τίποτε δεν είναι μόνιμο».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.