«Στοχος αυτος ειναι να μειωθουν οι μαστεκτομες στο ελαχιστο»

Το εργαστήριο Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία Ροδόπης διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής εκδήλωση με θέμα τον καρκίνο του μαστού. Ομιλητές ήταν η πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας του παραρτήματος Ροδόπης – Διευθύντρια Επειγόντων Περιστατικών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Σοφία Παπαναστασίου και ο Ιωάννης Νατσιόπουλος, Χειρουργός Α΄ Χειρουργικής Κλινικής στο Τμήμα Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου». Τη συζήτηση συντόνισε ο Ιωάννης Οικονόμου, επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Π.Θ. Αν και το θέμα παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον λόγω της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του μαστού αλλά και της απουσίας υποδομών προληπτικού ελέγχου που θα επέτρεπαν στη γυναίκα να προλάβει μια οδυνηρή ασθένεια η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μικρή.

Η κ. Παπαναστασίου μίλησε για τους «Γενικούς Καρκινογόνους Παράγοντες» εξηγώντας ότι πρόκειται για παράγοντες που διευκολύνουν τη δημιουργία αυτής της πολύ σοβαρής ασθένειας. «Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζονται από όλη την επαφή μας με το περιβάλλον, τη διατροφή, τις κοινωνικές συνήθειες που έχουμε. Το πόσο και το τι τρώει, πώς το παρασκευάζει, αν καπνίζει, αν πίνει, αν είναι στρεσαρισμένος, αν ζει σ’ ένα καθαρό χώρο».

Για το αν ο νομός Ροδόπης παρουσιάζει αυξημένο ποσοστό καρκινοπαθειών η κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα αρχείο καταγραφής νεοπλασιών. «Μπορούμε να πούμε ότι ο καρκίνος του μαστού κατέχει τις πρώτες θέσεις μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού αλλά και γενικά σε ποσοστό εμφάνισης καρκίνων. Είναι ένας πάρα πολύ δυναμικός καρκίνος, ο οποίος μάλλον αυξάνεται παρά μειώνεται. Εκείνο που μας σώζει είναι η πρόληψη, το πόσο νωρίτερα η γυναίκα θα πληροφορηθεί το τι πρέπει να κάνει προκειμένου να προλάβει αυτήν την πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Το μυστικό της μείωσης των καρκίνων είναι μόνο η ενημέρωση και οι προληπτικοί έλεγχοι του πληθυσμού. Ιδιαίτερα για τους γυναικολογικούς καρκίνους έχει φανεί ότι αποδίδουν πάρα πολύ».


Σε πρόσφατη εκδήλωση για την πλαστική χειρουργική έγινε αναφορά στο μεγάλο αριθμό μεγάλων σε μέγεθος μαστών στην περιοχή της Θράκης. Για το αν το μέγεθος επηρεάζει την εμφάνιση του καρκίνου η κ. Παπαναστασίου μίλησε για το πρόβλημα που τον συνοδεύει: «Ο μεγάλος μαστός είναι μια κατάσταση που δημιουργεί κάποια τεχνικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την ανίχνευση κάποιων όγκων και υπάγεται και στο μέγεθος του μαστού και στην ποιότητά του. Στα παχύσαρκα άτομα με τους μεγάλους μαστούς υπάρχει μια επιπλέον δυσκολία στο ν’ ανακαλυφθούν οι όγκοι που δημιουργούνται και ανακαλύπτονται σαφώς σε πιο προχωρημένο στάδιο, λόγω του ότι η ψηλάφηση δεν μπορεί ν’ αποδώσει αν και η ψηλάφηση σαν διεργασία δεν θεωρείται μοναδική σε αποτέλεσμα, αλλά είναι απλή για να την κάνει η γυναίκα.

Λόγω του μεγέθους μειώνεται η «αξία» της ψηλάφησης. Τα οιστρογόνα και οι λοιπές ορμόνες που παράγονται στις παχύσαρκες γυναίκες έχουν εξάλλου ένα ιδιαίτερο ρόλο να παίξουν».

Μαστογραφία ανά έτος μετά τα 40

Ο κ. Νατσιόπουλος εξήγησε ότι προληπτικός έλεγχος σημαίνει μαστογραφία. «Ο προληπτικός έλεγχος σε όλο τον κόσμο έχει να κάνει με την προληπτική μαστογραφία. Σε ασυμπτωματικό πληθυσμό γίνεται ακτινολογικός έλεγχος ώστε να εντοπιστούν καρκίνοι σε υποκλινικό στάδιο, δηλαδή σε στάδιο που δεν ψηλαφώνται. Αυτός είναι ο στόχος σε όλες τις πολιτισμένες υγειονομικά κοινωνίες, ν’ αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού σε στάδιο που είναι θεραπεύσιμος. Ουσιαστικά είναι ένας δευτερογενής προληπτικής έλεγχος, γιατί με τη στενή έννοια του όρου προληπτικός έλεγχος σημαίνει προλαβαίνεις κάτι πριν εμφανιστεί, ενώ εδώ ουσιαστικά το προλαβαίνεις σε πρώιμο στάδιο».

Σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα η γυναίκα άνω των 40 ετών θα πρέπει ετησίως να υποβάλλεται σε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο, αν και στη χώρα μας γίνεται λόγος για ηλικίες άνω των 50. Η απουσία μονάδων προληπτικού ελέγχου με εξαίρεση τη μία που λειτουργεί στο Θεαγένειο και δύο στην Αθήνα σε συνδυασμό με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού (10% των γυναικών) σημαίνει ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες πρόληψης. Για να εξηγήσει τη διαφορά των δομών ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες ο κ. Νατσιόπουλος μετέφερε: «Σε χώρες της δυτικής Ευρώπης ή σε κάποιες πολιτείες στην Αμερική όταν μιλούν για προληπτικό έλεγχο εννοούν τον έλεγχο σε νομαρχιακό επίπεδο με πολλές μονάδες ελέγχου. Δεν μιλάμε για αντιμετώπιση αλλά για έλεγχο. Η αντιμετώπιση στη συνέχεια μπορεί να κατευθυνθεί σε εξειδικευμένο κέντρο, αλλά μονάδες προληπτικού ελέγχου μπορεί να γίνουν στα πλαίσια νομών».

Ο κ. Νατσιόπουλος έδωσε έμφαση στο να μη φτάσει η γυναίκα στη μαστεκτομή. «Ο μαστός είναι από τα πιο επενδεδυμένα συναισθηματικά όργανα στο σώμα της γυναίκας. Είναι το δείγμα της ενηλικίωσης, της θηλυκότητας, της μητρότητας. Καμία γυναίκα, από 10 έως 90 ετών, δεν μπορεί να αποχωριστεί το μαστό της. Ευτυχώς σήμερα, όσο αποδίδει ο προληπτικός έλεγχος και αναγιγνώσκεται ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο μπορούμε να μιλάμε για τμηματικές εκτομές, για μη επιθετική χειρουργική θεραπεία. Ο στόχος αυτός είναι να μειωθούν οι μαστεκτομές στο ελάχιστο ή να εξαφανιστούν εντελώς.

Στόχος δεν είναι να ενισχύουμε την ψυχολογία της γυναίκας που θα υποβληθεί σε μαστεκτομή αλλά να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών με καρκίνο που δε θα υποβληθούν σε μαστεκτομή» κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.