Στοχοι: Συνδεση ΒΙ.ΠΕ.με σιδηροδρομικο δικτυο και Εγνατια

Οι οικονομικοί και εμπορικοί ακόλουθοι των 27 ξένων πρεσβειών που επισκέπτονται από χθες την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο πρόσκλησης της περιφέρειας ΑΜ-Θ και του ΕΛΚΕ, βρέθηκαν στην Κομοτηνή για λίγες ώρες σε γεύμα που ετοίμασε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε βιομηχανικές μονάδες της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με στόχο να σχηματίσουν μια εικόνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή.

Τους ακολούθους υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Νικολαϊδης, ο οποίος ανέλαβε να περιγράψει τα χαρακτηριστικά της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ ήταν παρόντες ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης και ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης. Σε γεύμα που ετοιμάστηκε με πιάτα από την ελληνική κουζίνα, όπως ο μουσακάς και η σαλάτα εποχής, δόθηκε κι ένα δείγμα ντόπιας φιλοξενίας με τραγούδια εποχής από την Αμαλία Δούκα και παραδοσιακών χορών από το Σύλλογο «Ο Εύξεινος Πόντος» που χόρεψε κότσαρι, σέρα, διπάτ.

Ο κ. Νικολαϊδης μίλησε αρχικά για το προφίλ της ΒΙΠΕ και τα βήματα που έγιναν. «Η Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής είναι σήμερα η δεύτερη σε οργάνωση και η τρίτη σε δύναμη ΒΙ.ΠΕ. πανελλαδικά. Είναι η πιο πλήρης σε έργα υποδομής με δίκτυο ευρυζωνικών εφαρμογών, φυσικό αέριο, βιολογικό καθαρισμό, υπερσύγχρονο σύστημα τηλεπικοινωνιών και με παραγωγική μονάδα ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η. Πρόσφατα οργανώθηκε και λειτουργεί ιδιωτική φύλαξη, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ένα έργο που θεωρούμε ότι είναι αποτέλεσμα των πολύχρονων διεκδικήσεών μας.

Η Βιομηχανική μας περιοχή είναι ο οικονομικός ζωοδότης του Ν. Ροδόπης και της Θράκης γενικότερα. Ο αγώνας όλων μας για βελτίωση των παραγωγικών και λοιπών υποδομών της είναι συνεχής και συστηματικός. Υπάρχουν προβλήματα σε εξέλιξη, όπως η σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και την Εγνατία Οδό. Αγωνισθήκαμε σθεναρά και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση των δύο αυτών κεφαλαιώδους σημασίας έργων. Μετά από επίμονες ενέργειες του Συνδέσμου μας, έχουμε την ασφαλή διαβεβαίωση των αρμοδίων ότι εντός του 2008 τα δύο αυτά έργα θα δημοπρατηθούν.

Σήμερα στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής είναι εγκατεστημένες 100 επιχειρήσεις από τις οποίες εξαγωγικές είναι οι 20 σε τρίτες χώρες. Από το σύνολο της εκτάσεως της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής διοικητικά ανήκει το 82% στο Δήμο Μαρώνειας και το 18% στο Δήμο Κομοτηνής, έχει δε πωληθεί το 98% της έκτασης. Με βάση πρόσφατα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, οι επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου μας, απασχολούν πάνω από 4.000 εργαζομένους και έχουν περίπου 30.000 εξωτερικούς συνεργάτες.

Ένα πρόβλημα λόγω περιορισμού της έκτασης είναι η αύξηση του συντελεστή κάλυψης από 40% σε 60% και ο συντελεστής δόμησης από 1,2 σε 1,6. Ήδη αναμένουμε σύντομα την απόφαση της πολιτείας.

Αλλά πέραν των παραπάνω, βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ολοκληρώθηκαν όλα τα έργα στη ΒΙ.ΠΕ. που είχαν ενταχθεί το Γ΄ Κ.Π.Σ. Συγκεκριμένα:

•Ολοκληρώθηκαν τα ευρυζωνικά δίκτυα.

•Έγινε αντικατάσταση των κεντρικών αγωγών ύδρευσης με αγωγό πολυαιθυλενίου με γεωτρήσεις στη δεξαμενή μήκους 7.000 μ. και ανόρυξη 2 νέων γεωτρήσεων.

•Ολοκληρώθηκε ο κεντρικός ηλεκτροφωτισμός,

•Έγινε δενδροφύτευση βόρεια της ΒΙ.ΠΕ. σε μήκος 2.500 μ.

Θεωρώ τιμή το γεγονός ότι οι βιομήχανοι και βιοτέχνες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας κάθε χώρας. Δεν είναι τυχαίο αυτό, ούτε προκύπτει από το πουθενά.
Δώσαμε και δίνουμε όλοι μας, κάτω από αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, τον καλύτερο εαυτό μας, προκειμένου μέσα από μια συνεχώς αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε προοπτικές προόδου και εξέλιξης σε κάθε κράτος. Το οικονομικό περιβάλλον συνεχώς διευρύνεται, οι προκλήσεις είναι συνεχώς μπροστά μας, οι πιέσεις απ’ όλες τις πλευρές του πλανήτη είναι ιδιαίτερα ασφυκτικές. Νέα δεδομένα και νέες οικονομικές δυνατότητες, αλλά και προβλήματα προκύπτουν συνεχώς στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που απαιτούν συνεχώς την επίλυσή τους. Η προσαρμογή όλων μας στα νέα οικονομικά δεδομένα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική».

Ο κ. Νικολαϊδης
μίλησε για την πρωτοβουλία του γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ, σχολιάζοντας ότι η παρουσία των καλεσμένων τους δίνει το δικαίωμα «αισιοδοξίας για μελλοντικές άλλα κυρίως άμεσες συνεργασίες των επιχειρήσεών μας είτε με ανταλλαγή προϊόντων είτε με τη δημιουργία νέων συνθηκών συνεργασίας». Ζήτησε δε από τους παριστάμενους να μεταφέρουν την εμπειρία τους από την επίσκεψη στις επιχειρήσεις στους επιχειρηματίες των χωρών τους.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τα δεδομένα του αναπτυξιακού νόμου και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια που της επιτρέπει και διεθνείς συνεργασίες. «Χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που έχει σχέση με τον εκάστοτε ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο. Πρόκειται για ένα σύνθετο εργαλείο για την υλοποίηση του οποίου απαιτείται απόλυτη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και πλήρης εφαρμογή των διατάξεών του. Το κύκλωμα που αφορά στην έγκριση των επενδύσεων από την περιφέρεια, στην υλοποίηση του έργου από τον επιχειρηματία και την έγκαιρη χρηματοδότηση πρέπει να λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να επιτυγχάνεται ο σκοπός της επένδυσης που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της επιχείρησης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση ξένων επενδυτών και τη δυνατότητα υπαγωγής από την περιφέρεια ΑΜ-Θ επενδύσεων αντί 2 εκ. ευρώ σε 4 εκ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2008 είναι ένας ενεργός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία υπολογίσιμη δύναμη στην Ν.Α. Ευρώπη και τη Μεσόγειο και μια ισχυρή οικονομία στα Βαλκάνια. Οι προοπτικές συνεργασίες με όλες τις χώρες του κόσμου είναι άριστες. Η θετική και ισχυρή αυτή θέση μας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη είναι αποτέλεσμα της άσκησης από την πολιτεία μιας πολιτικής συνεπούς και προσαρμοσμένης στα σημερινά διεθνή πολιτικοοικονομικά δεδομένα, αλλά και της συνειδητοποίησης εκ μέρους των πολιτών του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μια οικονομία με υψηλό βαθμό διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Πετύχαμε πολλά, όμως μένουν και πολλά να γίνουν. Οφείλουμε όλοι μας, ανεξάρτητα σε ποιον τομέα δραστηριοποιούμαστε, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για μία διαρκώς ανταγωνιστικότερη οικονομία και με έντονο το στοιχείο την περιφερειακή ανάπτυξη. Ειδικότερα τώρα με τη διάνοιξη του δρόμου Κομοτηνής – Μακάζας οι προοπτικές πρόσβασης στα Βαλκάνια και όχι μόνο καθίστανται απόλυτα εποικοδομητικές.

Εμείς, σαν ένα κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, κινούμαστε από χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση, υλοποιώντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σημαντικές επενδύσεις και εφαρμόζοντας σύγχρονα διοικητικά συστήματα και πολιτικές διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού μας με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών μας, την αύξηση της απασχόλησης και τελικά την ευημερία του τόπου».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου μίλησε για τις συνεργασίες που επιδιώκουν, αναφέροντας τους φορείς και ιδιαίτερα αυτούς του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και για τις επιδιώξεις του ν’ ανοιχτούν σε νέες αγορές. «Οι συνθήκες της νέας οικονομίας δεν μας επιτρέπουν, ως επιχειρηματίες, να περιοριζόμαστε στα πλαίσια της στενής ελληνικής αγοράς, γι’ αυτό θεωρούμε σήμερα την παρουσία σας πολύ σημαντική. Προσπαθούμε με δύναμη, αλλά και με μεγάλους κινδύνους, να επεκταθούμε στην ταχέως αναπτυσσόμενη διεθνή αγορά, προωθώντας τα προϊόντα μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Δημιουργούμε νέους ορίζοντες. Δεν επιδιώκουμε μόνον το κέρδος, αλλά προσπαθούμε, στο ποσοστό που μας αναλογεί, να συμβάλλουμε στην κοινωνική ευημερία όλων. Για να το πετύχουμε, όμως, αυτό χρειάζεται να αποδεχθούμε όλοι ορισμένα αυτονόητα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες πράγματα. Απαιτείται, λοιπόν, να δημιουργηθεί και εμπεδωθεί και στη χώρα μας ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα και στο οποίο το κράτος δεν θα είναι εχθρός, αλλά αρωγός σ’ αυτήν την προσπάθεια, κυρίως με την ορθολογική εξάλειψη περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων που δυναμιτίζουν την όλη αναπτυξιακή προσπάθεια και την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Έχουμε, εξάλλου, αποδείξει πολλές φορές ότι όταν βρίσκουμε το κατάλληλο περιβάλλον, φεύγουμε μπροστά, επιδεικνύοντας δυναμισμό, καινοτομία, δημιουργικότητα και αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Μπορούμε να πολεμήσουμε για τους στόχους μας. Μπορούμε να κρατήσουμε τη σφαίρα στα χέρια μας, με το δικό μας τρόπο» τόνισε με αισιοδοξία.

Μιλώντας για τους τομείς που είναι ώριμοι για συνεργασία, ανέφερε ότι κάνουν εισαγωγές κύρια σε πρώτες ύλες, ενώ τόνισε ότι επιδίωξη τους είναι να πείσουν τους ξένους να επενδύσουν στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Για τον κ. Νικολαϊδη οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τους ξένους επιχειρηματίες είναι η ALUKOM, η ARCADIA, η ALPHA PLAST και άλλες εταιρίες με πλαστικά στο νομό, οι ποτοποιίες παγκοσμίου φήμης, οι σωληνουργίες, η BOLERO και άλλες.

Του γεύματος ακολούθησαν επισκέψεις σε πρότυπες βιομηχανίες της περιφέρειας: (ΒΙΠΕΚΟ), ALPHA PLAST, INTERPLAST, ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ – ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΘΡΑΚΗΣ, ALUKOM, THRACE SPINNING MILLS (ΑΚΚΑΣ), ΒΕΡΓΙΝΑ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.