«Στο νομο δεν υπαρχει καμια ανησυχια για τη νοσο των πουλερικων»

Σε εγρήγορση τέθηκε προχθές το βράδυ όλος ο μηχανισμός της νομαρχίας Ροδόπης για να διαπιστωθεί εάν το περιστατικό που περιγράφηκε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της Αθήνας και αφορούσε ψόφιες κότες στην Κρωβύλη είχε κάποια σχέση με τη νόσο των πτηνών.

Ένα κουνάβι, όπως διαπιστώθηκε έπνιξε τα 25 από τα 43 κοτόπουλα.

Την επόμενη μέρα ο νομάρχης και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει κανένα περιστατικό νόσου των πουλερικών και κανένας λόγος ανησυχίας.


Στο μεταξύ κάποιοι γεωργοί που έχουν κότες πανικοβλήθηκαν. Κάποιος τηλεφώνησε στη νομαρχία και ζήτησε να πάρουν τις 80 κότες που έχει γιατί δεν τις θέλει.

Στη Ροδόπη υπάρχουν τρεις πτηνοτροφικές μονάδες. Η μία είναι στον Ίασμο κι έχει 4.000 κότες ωοπαραγωγής, η άλλη στην Αμβροσία κι έχει 5.000 πουλερικά πάχυνσης και η άλλη στο Πάμφορο έχει 700 στρουθοκαμήλους. Στη Ροδόπη υπάρχουν δύο υδροβιότοποι, η λίμνη Μητρικού και η Βιστωνίδα. Ο κ. Γιαννακίδης έχει επισκεφθεί τους υδροβιότοπους της περιοχής κι έχει άμεση γνώση της κατάστασης, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία και με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης, Μιχάλης Διαμαντάκης και οι αντινομάρχες Μεχμέτ Δεβετζήογλου και Αχμέτ Χατζή Οσμάν πλαισίωσαν το νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη στην χθεσινή του ενημέρωση προς τα ΜΜΕ γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν στη νόσο των πουλερικών.

Ο κ. Γιαννακίδης περιέγραψε το περιστατικό που βγήκε στην τηλεόραση. «Ανακοινώθηκε ότι σε κάποιο οικισμό της Ροδόπης εμφανίστηκαν μαζικοί θάνατοι πουλερικών και μόλις μας γνωστοποιήθηκε – μετά από επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Υγείας κ. Κακλαμάνη, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο, τον υφυπουργό κ. Κοντό – ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό. Μέχρι τα μεσάνυχτα είχαμε συνεργασία και επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία. Με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής κινητοποιηθήκαμε άμεσα, πήγαμε στον οικισμό της παλιάς Κρωβύλης για να διασταυρώσουμε την πληροφορία. Υπήρχαν θάνατοι πουλερικών πριν ένα ή δυο μήνες, πιθανόν με συμπτώματα ψευδοπανώλης που εμφανίζονται διάσπαρτα σε διάφορους οικισμούς της περιοχής μας. Οι κτηνίατροί μας είπαν ότι πρόκειται για φαινόμενα που εμφανίζονται κάθε χρόνο, σε φυσιολογικά επίπεδα. Μέχρι τώρα, εδώ και 20 μέρες οι κτηνίατροί μας κάνουν ελέγχους σε όλους τους οικισμούς, στα οικόσιτα πουλερικά. Ορισμένες φορές ελέγχουν σχεδόν όλα τα κοτέτσια των οικισμών. Σήμερα βρίσκονται στον Ίασμο, τη Μαρώνεια και τις Σάπες».

Ο κ. Γιαννακίδης σημείωσε ότι, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής, έχουν στείλει οκτώ δείγματα στο Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης εκ των οποίων τα δύο είναι υδρόβια πτηνά.

Θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν φαινόμενα της νόσου των πουλερικών στην περιοχή και ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται.

«Δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά είμαστε σε πλήρη εγρήγορση. Χθες ήμασταν σε διάφορα χωριά με τους αντινομάρχες. Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα είναι καλό οι πολίτες να ενημερώνουν την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής για να παριστάμεθα και να κάνουμε τις ανάλογες εργαστηριακές αναλύσεις και να μην μαθαίνουμε κάποια πράγματα από τα ΜΜΕ» διευκρίνισε ο κ. Γιαννακίδης.

Μ. Διαμαντάκης: «Οι θάνατοι οφείλονται σε άλλα αίτια»

Ο κ. Διαμαντάκης εξήγησε ότι οι θάνατοι πουλερικών είναι σύνηθες φαινόμενο γι’ αυτήν την περίοδο. «Οφείλονται σε άλλα αίτια, κυρίως είναι αναπνευστικά προβλήματα ή παρασιτολογικής φύσης. Μέχρι τώρα έχουμε αποστείλει οκτώ δείγματα στο Εργαστήριο Αναφοράς». Πρόσθεσε ότι αναμένουν κι άλλα δείγματα από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής εντός των ημερών και τόνισε με τη σειρά του ότι δεν πρέπει να πανικοβάλλεται το κοινό.

Τα αποτελέσματα των δειγμάτων αναμένεται να έρθουν εντός της εβδομάδας. Ο κ. Διαμαντάκης ανέφερε ότι όσοι έχουν οικόσιτα πτηνά πρέπει να παρατηρήσουν εάν έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως είναι τα αναπνευστικά συμπτώματα, η διάρροια και το οίδημα στο πρόσωπο. «Οι περισσότερες απώλειες πουλερικών αφορούν αυτά που αγοράζουμε από τις λαϊκές αγορές, τα οποία προέρχονται από τεχνικά εκκολαπτήρια».

Ο κ. Δεβετζήογλου ως αντινομάρχης αλλά και ως κτηνίατρος δέχεται καθημερινά σε επαφή με κόσμο που μεταφέρει την ανησυχία του. «Έρχονται καθημερινά άτομα αλλά έχουμε μεμονωμένους θανάτους πουλερικών κι όχι ομαδικούς. Λένε ότι ψόφησαν τρία ή τέσσερα πουλιά. Όταν σ’ ένα κοπάδι των 100 πτηνών ψοφάνε 2 –3 δεν γίνεται λόγος για γρίπη των πουλερικών» εξηγεί για να καθησυχάσει με τη σειρά του τους πολίτες.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.