«Στο εγγυς μελλον θα επαναλειτουργησει η Σχολη»

«Ελπιδοφόρα» χαρακτηρίζουν πατριαρχικοί κύκλοι την προσεχή χρονική περίοδο, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία τους αναφορικά με τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων που θα επιφέρουν τελικά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

Αισιοδοξία που δεν μπορεί παρά να απορρέει από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής Τουρκίας.

Η επαναλειτουργία της Σχολής πάντως, αποτελεί και συστηματική επιδίωξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου, ο οποίος κατά κοινή ομολογία έκανε σκοπό της ζωής του, την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Στις εγκαταστάσεις της Σχολής και την Μονή της Αγίας Τριάδας, που δεσπόζουν στον κατάφυτο λόφο της Ελπίδας, μας υποδέχεται ο ηγούμενος του μοναστηριού, Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ.κ Απόστολος.

Ο Μητροπολίτης αναδεικνύει στο λόγο του, την νοσταλγία της εποχής λειτουργίας της Σχολής, την σημασία της Βιβλιοθήκης της Μεγάλης Εκκλησίας ανασύροντας και δικές του μνήμες-μια και ο ίδιος είναι απόφοιτος της Σχολής.

Ο Ηγούμενος εκφράζει επίσης την πεποίθηση του ότι «στο εγγύς μέλλον θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Πτθ: Σεβασμιώτατε, έχετε συγγράψει ένα ενδιαφέρον βιβλίο για την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας της οποίας είστε και Ηγούμενος, εδώ και αρκετά έτη. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το μοναστήρι αλλά και για τη Θεολογική Σχολή. Ποια είναι η σχέση τους;

Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος:Σαν μοναστικό κέντρο άρχισε να λειτουργεί εδώ η μονή της Αγίας Τριάδος της Χάλκης από τον 9ο αιώνα. Την ιδιότητά της αυτή η μονή δεν την έχασε καίτοι εφιλοξένησε εδώ από το 1844 έως και το 1971 την περίφημο και περίπιστο Θεολογική Σχολή. Και μετά την απαγόρευση της λειτουργίας της από μέρους των κρατικών αρχών της Τουρκίας μετά και την ανάρρηση στον πατριαρχικό θρόνο του Πατριάρχου Βαρθολομαίου άρχισαν να διοργανώνονται από το 1993 μέχρι και το 1998 με την επωνυμία ¨Σεμινάρια της Χάλκης», οικολογικά σεμινάρια, με τα οποία το Πατριαρχείο ήθελε να πρωτοστατήσει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, των λαών απέναντι στο περιβάλλον που συνεχώς καταστρέφεται και δυστυχώς αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στις επερχόμενες γενεές. Τα σεμινάρια αυτά δυστυχώς απαγορεύτηκαν από τις αρχές της Τουρκίας. Βεβαίως η ζωή στο μοναστήρι συνεχίζεται με τους ολίγους ενυπάρχοντας κληρικούς και με το υπηρετικό προσωπικό. Υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπται κυρίως Έλληνες αλλά και όλων των δογμάτων.Το κτίριο είναι παλαιό το τελευταίο κτίσμα αριθμεί ζωή 107 ετών, το οποίο εδωρήθη και εκτίσθη από μέρους του Παύλου Σκυλίτση –Στεφάνοβικ και της οικογενείας του και το οποίο συνεχώς θέλει ανακαίνιση και συντήρηση. Ο κατ’ εξοχήν ηγούμενος της μονής ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται κατά καιρούς, όταν του επιτρέπει το πρόγραμμά του- και ενεργεί προς όλας τας κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία της Σχολής αυτής η οποία ευελπιστούμε ότι θα επαναλειτουργήσει για να δώσει πνοή και ζωή έτει περισσότερο στην πρώτη καθέδρα της Ορθοδοξίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΠτΘ: Πως λειτουργούσε η Σχολή; Ποια ήταν η ζωή των σπουδαστών της;

Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος: Όταν λειτουργούσε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δηλαδή με τον ηγούμενο ο οποίος ήταν ταυτοχρόνως και σχολάρχης και τους καθηγητάς ήταν ένα ζωντανό ίδρυμα ένα ίδρυμα με νέους ανθρώπους οι οποίοι και κατέφθαναν από διάφορα σημεία του κόσμου, κυρίως από τον Ελλαδικό χώρο, τη Μέση Ανατολή και από τα Βαλκάνια για να σπουδάσουν τη Θεολογική επιστήμη. Κυρίως όμως σκοπός της Σχολής ήταν να δρομολογήσει, να κατευθύνει τους νέους με επικεφαλής τον σχολάρχη και ηγούμενο και τους καθηγητάς να αναλάβουν ενεργό θέση μέσα στην εκκλησία. Από τους χιλίους περίπου αποφοίτους της Σχολής σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της τα ¾ έγιναν κληρικοί. Από το πρωί μέχρι το βράδυ υπήρχε ένα πρόγραμμα. Δηλαδή η λειτουργία της Σχολής άρχιζε με το εγερτήριο στις 7:15, εν συνεχεία τελούνταν όρθρος, τα μαθήματα μέχρι τις 4 το απόγευμα ακολουθούσε ο εσπερινός και το βράδυ διάβασμα και ετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Λειτουργούσε δηλαδή η Σχολή ως ένα μοναστήρι ως μοναστικό κέντρο με τον ηγούμενο και τους αδελφούς της μονής. Αυτό ήταν το τυπικό με το οποίο λειτουργούσε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

ΠτΘ:Θα μας μιλήσετε για τις εγκαταστάσεις της Σχολής;

Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος: Το κτίριο, αποτελείται από τρεις ορόφους, έχει εμβαδόν 6000τ.μ. και έχει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις δια μία εσωτερική σχολή, διότι η Σχολή ήταν εσωτερική οι ιεροσπουδαστές κατέφθαναν το Σεπτέμβριο και αποχωρούσαν με το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή τον Ιούνιο μετά το πέρας των εξετάσεων. Όπως προανέφερα ζούσαν μία μοναστική ζωή ως μία αδελφότητα. Υπάρχουν δύο όροφοι με κοιτώνες για τους νέους οι οποίοι ασφαλώς θα διέμεναν εδώ πέρα τα σπουδαστήρια οι άιθουσες διδασκαλίας η τραπεζαρία τα πλυντήρια τα μπάνια ό,τι χρειάζεται ένα κτίριο για να μένουν και να φιλοξενούνται άνθρωποι. Βεβαίως το κτίριο είναι 107 ετών δεν είναι το σύγχρονο κτίριο αλλά δεν παύει να είναι ένα κλασσικό κτίριο να έχει μία ωραία αρχιτεκτονική μία ιδιάζουσα αρχιτεκτονική και αποσπά το θαυμασμό όλων των επισκεπτών.

ΠτΘ: Υπάρχει και μία σημαντική βιβλιοθήκη, η επονομαζόμενη «Βιβλιοθήκη της Μεγάλης Εκκλησίας»…

Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος: Και η βιβλιοθήκη είναι σπουδαία, έχει σπάνια έργα. Απαριθμεί περίπου στους 60000 τόμους, τα βιβλία είναι παλαίτυπα. Η ιστορία της βιβλιοθήκης αρχίζει από την ίδρυση της ιεράς μονής αλλά δυστυχώς στις γενόμενες σταυροφορίες, στις διάφορες επιδρομές υπέστη πολλές ζημιές το μοναστήρι και απωλέσθηκαν πολλά βιβλία. Θα πρέπει ίσως να είχε τα διπλάσια βιβλία από αυτά που απαριθμεί σήμερα. Τα περισσότερα βιβλία είναι δωρεές αειδήμων Οικουμενικών Πατριαρχών, αρχιερέων, κληρικών, καθηγητών της Σχολής αλλά και ανθρώπων των γραμμάτων οι οποίοι ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Η Σχολή είναι κλειστή από το 1971εν τούτοις όμως συγγραφείς, οργανισμοί, ιδρύματα εκκλησίες συνεχώς και τακτικώς αποστέλλουν τας εκδόσεις των και έτσι δεν σταματά η ζωή της βιβλιοθήκης και συνεχώς εμπλουτίζεται. Λειτουργεί και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βιβλιοθήκης για το οποίο έχει εκπονηθεί μία μελέτη από καθηγητάς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βεβαίως για την υλοποίηση του θα πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα κονδύλια. Έχουμε αποταθεί σε ορισμένα ιδρύματα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί και αυτό το έργο για να είναι μεγαλύτερη η προσφορά της βιβλιοθήκης μας σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο στην θεολογική επιστήμη και όχι μόνο στους ορθοδόξους αλλά και προς όλες τις χριστιανικές εκκλησίες.

ΠτΘ:Ποιες διαβλέπετε ότι θα είναι οι εξελίξεις σχετικά με τις προσπάθειες επαναλειτουργίας της Σχολής;

Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος: Βεβαίως είναι μία δύσκολη ερώτηση. Εμείς οι θνητοί άνθρωποι δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε πόσο καιρό θα ανοίξει η σχολή, αλλά γίνονται συνεχώς ενέργειες, καταβάλλονται προσπάθειες κυρίως από τον Πατριάρχη μας ο οποίος είχε δηλώσει και στις προγραμματικές του δηλώσεις το 1992 όταν ανέλαβε την ποιμαντορία, την διοίκηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τα πρώτα μελήματά του ήταν να δει επαναλειτουργούσα την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, διότι πράγματι είναι μία σχολή που προσέφερε πολλά πρωτίστως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εν συνεχεία στις αδελφές Ορθόδοξες εκκλησίες με τους κληρικούς και με τους επιστήμονας τους οποίους εχάρισε και τρίτον συνέβαλε πολύ στην εξέλιξη της Ορθοδόξου Επιστήμης με τους εγκρίτους αποφοίτους της.Ευελπιστούμε και πάντοτε υπάρχει η ελπίδα ότι με τις καλές σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται συνεχώς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αλλά και ενόψει της εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι βέβαια πάντοτε ένα θέμα στο προσκήνιο και επίκαιρο. Πολλοί και προσωπικά ενδιαφέρονται αλλά και οργανισμοί και ιδρύματα χάρις βεβαίως στις ενέργειες τις οποίες καταβάλει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος και όλα νομίζουμε. και πιστεύουμε τουλάχιστον, ότι κατευθύνονται από το Θεό με τη συμβολή βεβαίως και των ανθρώπων ότι το ταχύτερο δυνατόν, στο πιο εγγύς μέλλον θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.