Στο δρομο για την τελικη αποφαση

«Ξεκινήσαμε την φετινή σχολική χρονιά τουλάχιστον σε επίπεδο Ν.Ροδόπης με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Από εκεί και πέρα βρισκόμαστε σε μια συνεχή επαφή με την Ομοσπονδία, η οποία μας ενημερώνει για τις αποφάσεις που παίρνει. Μέσα σ’ αυτό το διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο, προγραμματίσαμε την σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στην προσπάθειά μας από τους συναδέλφους», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης κ. Χάρης Κυριάκου για τον σκοπό της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με καλεσμένο το μέλος του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) κ. Πολυζώη Μπαμπούρα.

Μείζονος σημασίας η απαρτία

Αναφερόμενος ο κ.Κυριάκου στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν, σημείωσε ότι κάποια στιγμή «τα όργανα,όπως λειτουργούν στον κλάδο μας, έχουν αποφασιστική σημασία. Η ολομέλεια των προέδρων, όπως είπε και ο συνάδελφος κ. Μπαμπούρας, θα πρέπει να έχει ουσιαστική αξία και σημασία. Αυτό θα γίνει μόνο αν κατέβει ο πρόεδρος στην ολομέλεια με μια απόφαση, η οποία θα είναι της Γενικής Συνέλευσης. Τότε θα υπάρχει αποφασιστική συμμετοχή του οργάνου στην λήψη της τελικής απόφασης. Και τότε θα έχει αξία και η ολομέλεια». Ο κ. Κυριάκου σχολιάζοντας την ανάγκη συμμετοχής, τόνισε την σημασία της απαρτίας στην Γενική Συνέλευση με σκοπό την επίσημη παρουσίαση κάποιων προτάσεων.

Τα κυρίαρχα αιτήματα της Δ.Ο.Ε.

«Μετά την συνεδρίαση στις 4 Σεπτεμβρίου 2001, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος προέκρινε ως κυρίαρχα αιτήματα αυτό το διάστημα την οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, τον διορισμό όλων των αναπληρωτών, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, καθώς και το πολυνομοσχέδιο, το οποίο έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας για την Εκπαίδευση. Περιλαμβάνει την αποκέντρωση της εκπαίδευσης, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του ίδιου του εκπαιδευτικού και την επιμόρφωση. Με αυτά τα θέματα ερχόμαστε να ενημερώσουμε όλους τους συλλόγους της χώρας. Μετά την ενημέρωσή τους καλούμε να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις σαν αυτή που πρόκειται να γίνει σήμερα στην Κομοτηνή», δήλωσε χθες το μέλος του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κ. Μπαμπούρας.

8 Οκτωβρίου η ολομέλεια των προέδρων

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα που πρόκειται να γίνουν ο κ. Μπαμπούρας σημείωσε ότι «στις 8 Οκτωβρίου 2001 περιμένουν τους προέδρους όλης της χώρας στην Αθήνα προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί η Ομοσπονδία από δω και πέρα». Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα της συζήτησης, καθώς περιέχει διατάξεις, «οι οποίες έχουν να κάνουν πέρα από μια πυραμιδική συγκρότηση της διοίκησης της εκπαίδευσης και με αυτές που αφορούν άμεσα το μέλλον του εκπαιδευτικού ως εργαζόμενου μαζί με το μεγάλο ζήτημα της επιμόρφωσης που έχει αφεθεί για πολλά χρόνια στην τύχη του». Επιπλέον το θέμα των επιδομάτων θα αποτελέσει ένα άλλο μείζονος σημασίας ζήτημα προς συζήτηση, από την στιγμή που ακούγονται τόσα για «κυκεώνα επιδομάτων από τα Υπουργεία».

Π. Μπαμπούρας: «Η πολιτεία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της»

«Θα πρέπει επιτέλους η πολιτεία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τον εκπαιδευτικό. Το ότι είμαστε πολλοί, όπως λέει το Υπουργείο Παιδείας, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τύχουμε το ανάλογο, των αποδοχών μας» είναι το μήνυμα του κ. Μπαμπούρα.

30% οι απώλειες των αποδοχών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Μπαμπούρας δεν προσδιόρισε το ποσό των αποδοχών ,τονίζοντας ότι θα μείνουν «στο ποσοστό που δίνει η ΑΔΕΔΥ και η οποία λέει ότι την τελευταία πενταετία έχουμε απώλειες της τάξεως του 30% ως δημόσιοι υπάλληλοι». Επομένως ζητάνε την έστω και σε βάθος τριετίας αναπλήρωση των απωλειών των αποδοχών τους. «Από εκεί και πέρα ζητάμε την ενσωμάτωση των επιδομάτων, τα οποία έχουμε αυτήν την στιγμή, στους βασικούς μισθούς, καθώς και ένα δικαιότερο σύστημα πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων, ένα νέο μισθολόγιο το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών» προσθέτει ο κ. Μπαμπούρας. Το νέο μισθολόγιο έχει και άμεση σχέση με το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. «Ο Υπουργός έχει υποσχεθεί ότι έχει διασφαλίσει με τον κ. Γιαννιτση μια ξεχωριστή συζήτηση μεταξύ εκπαιδευτικών και Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης. Γεγονός, το οποίο πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη».

Οι πρόεδροι θα προσδιορίσουν το χρονικό περιθώριο

Όσο για το χρονικό περιθώριο, για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις θα καθοριστεί από τους ίδιους τους συναδέλφους σύμφωνα με τον κ. Μπαμπούρα. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Ήδη τους έχουν κατατεθεί οι προτάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί και στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Καλούνται επ’ αυτού να συζητήσουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι. Στις 8 Οκτωβρίου 2001 που θα κατέβουν οι πρόεδροι στην Αθήνα θα καταλήξουμε και στις τελικές αποφάσεις».

Έχοντας κυρίαρχο ζήτημα το πολυνομοσχέδιο, υπάρχουν δύο επικρατέστερες απόψεις στην Ομοσπονδία για το θέμα των κινητοποιήσεων. Η πρώτη προκρίνει τις κινητοποιήσεις πριν από κάθε διάλογο και η δεύτερη στηρίζει την εξάντληση όλων των περιθωρίων για διάλογο προτού, προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. «Αυτό σε συνάρτηση με το οικονομικό και το ασφαλιστικό, το οποίο ανοίγει ξανά και ίσως θα είναι η οριστική, θα μας καθοδηγήσουν στην πορεία μας», ανακεφαλαιώνεται από τον κ. Μπαμπούρα.

Χ.Κυριάκου: «Ήρθανε 26 πιστώσεις από το Υπουργείο»

Στη συνέχεια ο κ. Κυριάκου αξιολογεί τις τελευταίες εξελίξεις στα εκπαιδευτικά ζητήματα του Ν.Ροδόπης, σημειώνοντας ότι δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας. «Απ’ ότι θα μάθατε, την προηγούμενη εβδομάδα ήρθανε 26 πιστώσεις από πλευράς του Υπουργείου .Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι άλλαξε η διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών. Υπάρχει ένας ενιαίος πίνακας και οι προσλήψεις γίνονται απ’ ευθείας από το Υπουργείο από την στιγμή που η Πρωτοβάθμια θα ζητήσει τις ανάλογες πιστώσεις. Ο αρχικός μας προγραμματισμός ήταν για περισσότερες πιστώσεις, ενώ ήρθανε ελαφρώς λιγότερες. Αντιμετωπίσαμε όσες ανάγκες είχαμε σε άμεση προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την δυνατότητα να ζητήσουμε και άλλες πιστώσεις για να αντιμετωπίσουμε το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί», δήλωσε ο κ. Κυριάκου σχετικά με το θέμα των πιστώσεων και αναπληρωτών.

Ντιλέκ Χαμπίπ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.