Στο Δ.Σ. της Παμποντιακης Ομοσπονδιας Ελλαδας η Χρυσα Μαυριδου

Το όνειρο των Ποντίων για ενότητα φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά. Μετά από πολλές προσπάθειες επιτέλους η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας είναι γεγονός. Την Κυριακή 7 Νοέμβρη εξελέγη το πρώτο της Διοικητικό Συμβούλιο ενώ το Σάββατο θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την απονομή αξιωμάτων. Ιδιαίτερη τιμή για την περιοχή μας η εκλογή ως μέλους του Δ.Σ. της Προέδρου του Πολιτιστικού Ομίλου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Χρύσας Μαυρίδου.

Το χρονικό της δημιουργίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Η πρώτη ομοσπονδία ποντιακών σωματείων σε δευτεροβάθμιο όργανο ήταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων η λεγόμενη ΠΟΠΣ. Με τα χρόνια αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αυτό που θα περίμεναν τα ποντιακά σωματεία για να δώσει την επίλυση στα προβλήματα που τους απασχολούσαν. Δυσαρέσκεια προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τανιμανίδης, παρέμενε και παραμένει ακόμη πρόεδρός της. Με κάποιους τρόπους δημιουργήθηκαν τρεις ακόμη Ομοσπονδίες, στο σύνολο δηλαδή τέσσερις, η Ομοσπονδία Νότιου Ελλάδος, η Ομοσπονδία Βόρειου Ελλάδος, η Ομοσπονδία Παλιννοστούντων και η ΠΟΠΣ.. «Οι τέσσερις ομοσπονδίες ήταν αδύνατον να καταφέρουν να πετύχουν την ενότητα για να έχουμε ισχυρή φωνή έτσι ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση των προβλημάτων τα οποία κατέληξαν να χρονίζουν». Υπήρξαν κάποιοι που αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή επιχείρησαν να την αλλάξουν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το ΔΣ της ΠΟΠΣ παρέμενε το ίδιο. Μετά από πολλές προσπάθειες κάποιων ποντίων και ποντιακών σωματείων, για παράδειγμα η κ. Μαυρίδου αναφέρει την Ξάνθη, η οποία όπως λέει «ήταν από τα πρωτοπόρα ποντιακά σωματεία που αγωνίστηκαν για την ενότητα, όπως και πολλά άλλα βέβαια, καταλήξαμε στο να γίνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας». Μετά από πολλές συνεννοήσεις, συνεργασίες, επαφές των τριών ομοσπονδιών αποφάσισαν να διαλυθούν και να προχωρήσουν στην πολυπόθητη ενότητα. Στις 23 Ιουνίου του 2003 γίνεται το πρώτο οργανωτικό συνέδριο των πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων που ήδη είχε αποφασισθεί από το δεύτερο παγκόσμιο συνέδριό τους, γεγονός που θεωρήθηκε ως αρχή για καλύτερες μέρες. Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 400 σωματεία αριθμός που δείχνει ότι η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο. Αποφασίστηκε η δημιουργία Παμποντιακής Ομοσπονδίας και ψηφίστηκε το καταστατικό της.. Οι τρεις ομοσπονδίες διαλύθηκαν και προχώρησας στην δημιουργία καινούργιας. Τον Ιανουάριο του 2004 υπογράφεται η ιδρυτική πράξη της Ομοσπονδίας από 170 σωματεία, αριθμός υπερβολικός για ίδρυση σωματείου. Ορίστηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Παρχαρίδη, καρδιολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρο στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο, διατελέσαντα πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης, και όπως λέει η κ. Μαυρίδου, «άνθρωπο που χρειαζόμασταν, γνωστό για την εντιμότητά του και απαραίτητο για να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια».

Καταστατικό της Ομοσπονδίας

Η κ. Μαυρίδου χαρακτηρίζει το καταστατικό απόλυτα δημοκρατικό. «Το βασάνισαν πολύ μέχρι να το δημιουργήσουν. Είναι απόλυτα δημοκρατικό και αποτελεί την ελπίδα μας ότι θα πάνε όλα καλά». Η κ. Μαυρίδου στέκεται σε τρία σημεία τα οποία θεωρεί τα πλέον σημαντικά. Βάσει του καταστατικού δεν επιτρέπεται η εκλογή προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου πάνω από δύο θητείες. Το ΔΣ είναι 19μελές και οι εκλογείς είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο πέντε άτομα, έτσι ώστε να αποφευχθούν κλίκες και τρίτον, και ίσως το πιο σημαντικό αυτού του καταστατικού είναι ότι δημιουργήθηκαν οι σύνδεσμοι ποντιακών σωματείων κατά περιφέρειες. Η Ελλάδα χωρίστηκε σε περιφέρειες και κάθε περιφέρεια έχει το δικό της διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα νοιάζεται για τα προβλήματα κατά περιφέρεια και θα μεταφέρει τη φωνή της περιφέρειας στο κέντρο. Το ΔΣ είναι εννεαμελές και οι εκλογές έγιναν στις 3 Οκτωβρίου 2004 στην Ξάνθη. Ο πρόεδρος κάθε περιφερειακού συμβουλίου συμμετέχει αυτόκλητα στο ΔΣ, της ΠΟΕ. Στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου εξελέγησαν τα άλλα 14 άτομα σύνολο 19, τα οποία αποτέλεσαν πρώτο ΔΣ της νέας ομοσπονδίας.

Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Οι πέντε περιφέρειες που δημιουργήθηκαν είναι: Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης, η οποία έχει πολλά σωματεία, Νότιου Ελλάδος και Νήσων.

«Από την περιφέρεια μας, αλλά απ’ ό,τι καταλάβαμε και κάθε περιφέρεια, επιδιώχθηκε να έχουμε εκπροσώπηση από κάθε νόμο. Πρόεδρος στην Περιφέρειά μας είναι ο Σούλης Τσουγκούλογλου, από το σύλλογο Σιταγρών Δράμας, -βέβαια να μην ξεχνάμε ότι το 60% των κατοίκων της Δράμας είναι πόντιοι, και έχει μεγάλο αριθμό ποντιακών σωματείων οι οποίοι ήταν πρωτοπόροι στις κινητοποιήσεις για την ενότητα και ήταν φυσικό να πλειοψηφήσουν. Στο ΔΣ υπάρχουν και άλλα τρία μέλη από τη Δράμα, έχουμε όμως τον κ. Σταφυλίδη, από τον Σύλλογο Ποντίων Αλεξ/πολης, έχουμε από τον νομό μας τον Καρελιάδη Λευτέρη από την Ένωση Ποντίων Παλιννοστούντων, από την Ξάνθη τον κ. Νταβουλτσίδη, και από την Καβάλα τον κ. Πανταζίδη, πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Καβάλας».

Το νέο Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

Στην Ομοσπονδία είναι εγγεγραμμένα 304 σωματεία εγγεγραμμένα και στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη από τους 600 περίπου αντιπροσώπους ψήφισαν οι 500. Οι εκλογές έγιναν κανονικά, παραιτήθηκε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή αφού παρουσίασε το έργο της. Ο μέχρι τώρα πρόεδρος παρουσιάστηκε ενωτικός και ζήτησε τη συμπαράσταση όλων γιατί, όπως τονίζει η κ. Μαυρίδου, «πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ενότητα πετυχαίνεις να λύσεις τα προβλήματα. Όλοι παρατάχθηκαν μαζί του και ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε έργο αυτό που μας εμπιστεύθηκαν. Υπήρχαν 34 υποψηφιότητες, μόνο τρεις γυναίκες, από την Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, εγώ από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ποντίων Θρυλορίου, και μια κυρία από τους παλιννοστούντες». Η μόνη γυναίκα που εξελέγη είναι η Χρύσα Μαυρίδου με 109 ψήφους, 9η στη σειρά. « Είναι πολύ καλή σειρά αν σκεφτεί κανείς ότι προέρχομαι από ένα μικρό σωματείο. Θεωρώ παρά πολύ σημαντικό το ότι πλέον στα κέντρα αποφάσεων έχουμε λόγο και εμείς της περιφέρειας. Θα πρέπει να πω ότι είχα την απόλυτη στήριξη των εκπροσώπων της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, που αποφάσισαν να με στηρίξουν με τη λογική ότι έχουμε πρόεδρο στο περιφερειακό συμβούλιο από τη Δράμα, να προωθήσουμε κάποιον από τη Θράκη ώστε να έχουμε αντιπροσώπευση από παντού. Με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω πολύ όσους με στήριξαν, και κυρίως τους άνδρες που κυρίως με ψήφισαν. Νομίζω ότι πιο δημοκρατικά δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές».

Το Σάββατο θα γίνουν οι αρχαιρεσίες και όπως λέει η κ. Μαυρίδου αδιαφιλονίκητος πρόεδρος είναι ο κ. Παρχαρίδης ο οποίος κέρδισε και την εμπιστοσύνη του κόσμου αλλά και τους περισσότερους ψήφους. «Η αλήθεια είναι ότι στο πρόσωπό του ο κόσμος πίστεψε, και φαντάζομαι ότι είναι βαριά η ευθύνη και γι΄ αυτόν αλλά και για το πρώτο ΔΣ το οποίο καλείται να λειτουργήσει σ΄ ένα μεταβατικό στάδιο, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρέπει να ξεπερασθεί το παλιό κατεστημένο, ίσως και τον εαυτό μας πρέπει να ξεπεράσουμε για να μπορέσουμε να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά για να τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι θα το κάνουμε, εξάλλου στην γενική συνέλευση πέρασε το μήνυμα ότι δεν συγχωρούνται άλλα λάθη. Ο κόσμος μας εμπιστεύθηκε και αν και αυτή τη φορά δεν πετύχουμε την επίλυση των προβλημάτων είναι πολύ δύσκολο να το πετύχουν τα εγγόνια μας.»

Η κ. Μαυρίδου θεωρεί μεγάλη ευθύνη την εκλογή της αυτή. «Είναι μεγάλη ευθύνη και αυτό το συνειδητοποίησα ακριβώς μετά τις εκλογές, αν και ήξερα ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα, αλλά μέσα σ’ όλη αυτή τη κατάσταση που δημιουργήθηκε και με τους αγώνες που έχουμε κάνει και εμείς εδώ στην περιφέρεια θεώρησα ότι είναι ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας, να προωθήσουμε και τα προβλήματα τα δικά μας από εδώ και να συμβάλλω όσο μπορώ και από αυτή τη θέση για τη διάσωση του πολιτισμού μας. Εγώ θέλω και το λέω ξεκάθαρα αύριο να κοιτώ κατάματα τα παιδιά μου και να τους λέω ότι προσπάθησα να μη χάσουμε τις αξίες μας, την ταυτότητα μας, ότι συνέβαλα στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για αυτά. Για μένα η εκλογή μου αυτή σημαίνει επί πλέον αγώνα από άλλο μετερίζι. Και δίνεται και η ευκαιρία, σαν γυναίκα να πω και αυτό, ότι μπορούμε εφόσον, είμαστε στην πρώτη γραμμή καθημερινά, και στα κέντρα αποφάσεων να είμαστε και να συναποφασίζουμε με τους άντρες.

Προβλήματα Ποντίων

Πρώτο θέμα η κ. Μαυρίδου θέτει αυτό της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας, «δεύτερον και πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι το ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά στο οποίο πρόεδρος ήταν ο πατέρας Τανιμανίδης και ακολούθησαν τα αδέλφια Τανιμανίδη, τα οποία μέχρι και σήμερα είναι στο προεδρείο. Το ίδρυμα θέλει άμεση εξυγίανση γιατί έχουν ακουστεί πολλά. Τρίτο ζήτημα είναι η γλώσσα μας, η ποντιακή διάλεκτος, η οποία κάνουμε προσπάθειες να σωθεί, θα διεκδικήσουμε να μπεί στα σχολικά βιβλία η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και να δούμε σε βάθος και σοβαρά την παράδοση μας την μουσική, την χορευτική, τις ενδυμασίες. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε σε σωστή βάση».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.