Στο 2019 ειναι ευκολο το δικαιωμα ψηφου για τα ατομα με αναπηρια;

Ο «Περπατώ» και το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης στο πλευρό των συμπολιτών μας με αναπηρία

Μπορεί στα ψηφοδέλτια των κομμάτων και παρατάξεων να υπήρχαν άνθρωποι με διάφορων ειδών αναπηρία αλλά το ερώτημα που είχε τεθεί εξαρχής ήταν το κατά πόσο κάποιος με αναπηρία θα μπορούσε να ψηφίσει και δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα προσβασιμότητας σε όλη τη διαδικασία.
 
Για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο Σύλλογος «Περπατώ» που εδώ και χρόνια καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για καθολική προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους και για την εξασφάλιση άνετης καθημερινότητας, είχε διαθέσιμο το βαν του για όσα άτομα με αναπηρία επιθυμούσαν να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 3 συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα χρησιμοποίησαν το βαν και ψήφισαν χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα προσβασιμότητας στα εκλογικά τμήματα που ήταν εγγεγραμμένοι. 

Τρύφωνας Καρούντζος «Να εφαρμοστούν στην Ελλάδα εναλλακτικοί τρόποι ψηφοφορίας για ΑμεΑ όπως γίνεται στην Ευρώπη» 

Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης κ. Τρύφωνας Καρούντζος ανέφερε ένα «παρατράγουδο», στο οποίο κλήθηκε να δώσει άμεσα λύση ενώ πρότεινε λύσεις για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία ψηφοφορίας ατόμων με αναπηρία. «Κατά τη διάρκεια άσκησης του εκλογικού μου δικαιώματος, βρήκα κλειδωμένη την πόρτα με την ράμπα στο 6ο δημοτικό και, αφού τους αποκάλυψα ποιος ήμουν, αναγκάστηκαν να την ανοίξουν μετά από 20’» επισήμανε ο κ. Καρούντζος, ο οποίος με ένα πρόχειρο υπολογισμό τόνισε πως γύρω στα 10.000 άτομα στην χώρα μας με διάφορες μορφές αναπηρίας δεν ψήφισαν εξαιτίας αδυναμία πρόσβασης στις κάλπες, χωρίς αποκλειστικά να έχει να κάνει με την έλλειψη  ράμπας. «Πρόσφατα έχω αναρτήσει video από το Europe Parliament, στο οποίο παρουσιάζονται εναλλακτικοί τρόποι ψηφοφορίας  τα οποία και προτείναμε, όταν συμμετείχα στο συνέδριο της ΕΟΚΕ στην Κομοτηνή πριν μήνες» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης προτείνοντας λύσεις όπως ηλεκτρονική ψηφοφορία, κινητή κάλπη, επέκταση του δικαιώματος ψήφου όπως έκανε η Δανία από 3 ημέρες μέχρι 3 εβδομάδες . «Δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει στα κράτη που υπολείπεται σε δομές και ανθρώπους με το know how γύρω από ζητήματα αναπηρίας, όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά επειδή κανενός το αυτί δεν ιδρώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούντζος υποσχόμενος παράλληλα πως θα συνεχίσει την προσπάθεια που καταβάλλει καθώς «όσο υπάρχουν δυναμικά στελέχη στο αναπηρικό κίνημα θα το παλεύουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.