Στις 10 και 11 Δεκεμβριου τριεθνης συναντηση στην Ξανθη

Η διεξαγωγή τριεθνούς συνάντησης Δήμων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία τον προσεχή Δεκέμβριο, η παρακολούθηση εκ μέρους εκπροσώπων του τουρκικού δικτύου «Trakyakent» και του βουλγαρικού «RAM TRAKIA» της πορείας υλοποίησης του προγράμματος MENT και γενικότερα θέματα που άπτονται της συνεργασίας των τριών φορέων, απασχόλησαν πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας των συνεργαζόμενων Δικτύων Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Σαπών, με την συμμετοχή εκπροσώπων από την Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, υπό την προεδρία του Συντονιστή του οργάνου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου.

«Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας ήταν σημαντική γιατί απέδειξε για μια φορά ακόμη τον καθοριστικό ρόλο της λειτουργίας αυτού του οργάνου. Πρόκειται για συντονιστικό όργανο το οποίο προετοιμάζει και καθορίζει τη συνεργασία μεταξύ των τριών Δικτύων, δηλαδή των 150 δήμων περίπου σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία. Οριστικοποιήθηκε και η ημερομηνία για την τριεθνή συνάντηση των Δήμων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, και βέβαια συζητήθηκαν και άλλες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό. Επίσης σημαντικό ήταν το γεγονός της συζήτησης για το ζήτημα των πρωτοβουλιών νεολαίας όπου ετέθησαν στα πλαίσια του προγράμματος «Νεολαία» που υλοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Τουρκία. Εκεί αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο νέων από τις τρεις χώρες στα πλαίσια των δικτύων δήμων. Εκτενής συζήτηση έγινε για το πρόγραμμα ΜΕΝΤ όπου οι δύο εταίροι μας, Τούρκοι και Βούλγαροι θα συμμετέχουν ως παρατηρητές για να αποκτήσουν τεχνογνωσία πάνω σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για όλους αυτούς τους λόγους ήταν μια πολύ σημαντική συνεδρίαση και νομίζω ότι δικαιώνει τη λειτουργία και την ύπαρξη αυτού του οργάνου», τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος.

Συγκεκριμένα η τριεθνής συνάντηση των Δήμων, θα έχει ως αντικείμενο την διασυνοριακή συνεργασία και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2005. Ως γνωστό η διοργάνωση θα γίνει σε συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και του Δικτύου Δήμων Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας «Πόλις», στο Νομό Ξάνθης.

Στις εργασίες της συνάντησης πρόκειται να συμμετέχουν 150 Δήμαρχοι και στελέχη των Δήμων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, ευρωβουλευτές, διπλωμάτες, καθώς επίσης αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσημοι προσκεκλημένοι από τις τρεις χώρες. Οι θεματικές ενότητες της διήμερης συνάντησης των αυτοδιοικήσεων των τριών χωρών, που θα παρουσιάσουν αξιόλογοι ομιλητές, αφορούν τα θεσμικά όργανα και τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις κοινοτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα.

Επιπλέον θα σχετίζονται με το ρόλο των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ε.Ε, τις πρακτικές καλής διασυνοριακής συνεργασίας-αδελφοποιήσεις όπως εξάλλου, με τη διεύρυνση και το μέλλον της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν, θα προχωρήσει και η κοινή υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Δικτύων Ελλάδας « Πόλις», «Trakyakent» Τουρκίας και «RAM TRAKIA» Βουλγαρίας, από τους Προέδρους των τριών φορέων.

Κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας των τριών Δικτύων αποφασίστηκε η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος ΜΕΝΤ από Τούρκους και Βούλγαρους παρατηρητές από τα συνεργαζόμενα Δίκτυα, με σκοπό την απόκτηση εμπειριών από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα ΜΕΝΤ αφορά στην συνοριακή περιφερειακή και διασυνοριακή ανάπτυξη ευκαιριών στον τομέα του τουρισμού. Το Δίκτυο «Πόλις» είναι ο συντονιστής εταίρος που ηγείται σχετικής πρότασης για την υλοποίηση της οποίας θα συνεργαστούν εταίροι από, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Γερμανία και την Ελλάδα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία χαιρέτισε την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος “ΝΕΟΛΑΙΑ” στην Τουρκία πριν λίγες ημέρες, όπως και την πρόταση της ελληνικής αποστολής νέων για τη δημιουργία νεολαιίστικου δικτύου συνεργασίας, στη βάση της υφιστάμενης συνεργασίας των αυτοδιοικήσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ, που είχε αντικείμενο την καλλιέργεια και ανάπτυξη σχέσεων των νέων, από διαφορετικές χώρες, μέσω του πολιτισμού που πραγματοποίησε το Δίκτυο Δήμων Τουρκίας «Trakyakent» συμμετείχαν νεολαίοι από την Ελλάδα, την Τουρκία την Βουλγαρία, την Τσεχία και Πολωνία.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.