Στην Προυσα εκθετουν 7 Ξανθιωτες ζωγραφοι

Το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη, ζωγράφοι από την Προύσα παρουσίασαν έργα τους στο γειτονικό νομό. Επτά Ξανθιώτες ζωγράφοι κρατούν τη γραμμή της επικοινωνίας ανοιχτή κι εκθέτουν έργα τους από τις 17 Απριλίου στην Προύσα. Πρόκειται για τους Κρυωνά, Σταθόπουλο, Μενεσίδη, Ζιμαρίτου, Φυλακτού, Κατιρτζίδη, Αμπεριάδου και Καρόγλου οι οποίοι συν – εκθέτουν με επτά τούρκους ζωγράφους στην Πινακοθήκη της Προύσας.

Ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Ξάνθης, Ιορδάνης Ελευθεριάδης μετέφερε στον ΠτΘ ότι η όλη συνεργασία είχε σαν αφετηρία την ανησυχία των ανθρώπων της Ξάνθης για τον πολιτισμό. «Θεώρησα ότι θα ήταν μια όμορφη προσπάθεια να υπάρχει μια συνεργασία με τους φίλους μας τους τούρκους. Με την απαραίτητη επικοινωνία έγινε η πρώτη παρουσίαση στην Ξάνθη στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης. Το κοινό της Ξάνθης αγκάλιασε την έκθεση, η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και μάλιστα η έκθεση φιλοξενήθηκε στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, στη Δημοτική Πινακοθήκη, οπότε την είδαν πολλοί συμπολίτες μας.

Στις 17 Απριλίου επισκεφθήκαμε την Προύσα όπου παρουσιάστηκαν έργα Ξανθιωτών ζωγράφων σ’ ένα πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Προύσας».

Πέρα από την τεχνοτροπία και το ύφος οι καλλιτέχνες ενώνονται μέσα από το μήνυμα της συνεργασίας που επιχειρούν να περάσουν. «Το ζητούμενο ήταν να δημιουργηθεί μια γέφυρα επικοινωνίας για τους δύο λαούς μέσα από τον πολιτισμό και ειδικότερα μέσα από τη ζωγραφική. Ο κάθε καλλιτέχνης εξέφρασε αυτό που αισθάνεται με το δικό του τρόπο». Η έκθεση με έργα ζωγράφων της Ξάνθης στεγάστηκε σε χώρο στο κέντρο της Προύσας ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα και θεωρείται αξιόλογος.

Η πρώτη επικοινωνία στέφθηκε με επιτυχία γι’ αυτό και στην Προύσα δόθηκε η υπόσχεση για συνέχεια, όπως σημειώνει ο κ. Ελευθεριάδης. «Στην αναχώρηση της ξανθιώτικης αποστολής από την Προύσα δόθηκε από κοινού η υπόσχεση ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί». Στην προετοιμασία του 10ου Φεστιβάλ που διοργανώνεται στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου, οι διοργανωτές κρατούν επαφή με το Δήμο της Προύσας ώστε τούρκοι καλλιτέχνες να συμμετάσχουν σ’ έναν πολύ σημαντικό για την Ξάνθη θεσμό. «Μέσα από αυτές τις προσπάθειες διαπιστώνουμε ότι δεν μας χωρίζει τίποτε και ο πολιτισμός είναι αυτός που μπορεί να μας ενώσει ακόμη περισσότερο».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.