«Στην πολη χανεις την ανθρωπια, την αγαπη, την στοργη»

Ο Χαράλαμπος Αστεράκης είναι ο νυν πρόεδρος του οικισμού της Πόρπης. Γεννημένος το 1934 έχει βάλει πλώρη όπως λέει να φτάσει τα 110 χρόνια και να απολαύσει, όσο περισσότερο μπορεί, την ησυχία του χωριού του, τη ζεστασιά των συγχωριανών του, την ομορφιά του τοπίου. «Επέστρεψα στα πάτρια εδάφη διότι αγαπώ τον τόπο μου και ήρθα να βάλω ένα λιθαράκι κι εγώ. Ως συνταξιούχος επέστρεψα, προσπάθησα και αξιοποίησα τις δυνατότητες που είχα για το καλό της Πόρπης» δηλώνει μετά από 35 χρόνια παραμονής στην Πόρπη. Μιλώντας για τη ζωή στην πόλη σημειώνει: «Στην πόλη χάνεις την ανθρωπιά, την αγάπη, την στοργή. Ο διπλανός δεν σου λέει καλημέρα. Στο χωριό από μακριά σου λέει ο άλλος την καλημέρα. Σε ικανοποιεί ψυχικά αυτή η επαφή».

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τα κοινά;

35 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα στην Πόρπη.

Γιατί επιστρέψατε στα πάτρια εδάφη;

Επέστρεψα στα πάτρια εδάφη, διότι αγαπώ τον τόπο μου και ήρθα να βάλω ένα λιθαράκι κι εγώ. Ως συνταξιούχος επέστρεψα, προσπάθησα και αξιοποίησα τις δυνατότητες που είχα για το καλό της Πόρπης.

Τι σας έλειπε περισσότερο όταν ήσασταν μακριά;

Νοσταλγούσα το σχολείο, την Εκκλησία του χωριού.

Για ποιο έργο της θητείας σας καμαρώνετε;

Το εδαφολογικό εργαστήριο το οποίο βοήθησα να γίνει με την συμπαράσταση του Δημάρχου μας.

Ποια έργα έγιναν στην τετραετία σας;

Έγιναν πεζοδρομήσεις, κάγκελα, το ιατρείο ενισχύθηκε με γιατρούς. Είναι όλα καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.

Μένοντας στην πόλη τι χάνει κανείς;

Στην πόλη χάνεις την ανθρωπιά, την αγάπη, τη στοργή. Ο διπλανός δεν σού λέει καλημέρα. Στο χωριό από μακριά σού λέει ο άλλος την καλημέρα. Σε ικανοποιεί ψυχικά αυτή η επαφή.

Ναι, αλλά είναι όλα πολύ ήσυχα σε ένα χωριό…

Μοσχοβολάει ο τόπος όλος στο χωριό! Μυρωδιές από τα δένδρα, καθαρός ουρανός. Δεν συναντάς πουθενά αλλού τόσο καθαρό ουρανό και τόσο γαλάζια θάλασσα.

Δεν λείπει κάτι από ένα χωριό;

Λείπει ο κόσμος. Οι νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς δεν έχουμε νέους ανθρώπους, δεν τους βοηθάμε για να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος από το Φανάρι, την Πόρπη, τη Μέση, τη Νέα Καλλίστη να έρχονται να κατοικούν στην Κομοτηνή.

Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;

Να στηρίξουν τα χωριά. Να βρίσκει κανείς ό,τι χρειάζεται, ακόμη και για τα μικρά τα παιδιά, για να μπορέσει να κρατηθεί ο κόσμος εκεί. Είναι κρίμα τα χωριά να αδειάζουν και να μένουν μόνο ηλικιωμένοι.

Εσείς όμως φύγατε…

Έζησα 35 χρόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είχα το χωριό μέσα στην ψυχή μου γι’ αυτό και άντεξα. Του όφειλα να έρθω να του προσφέρω κι εγώ κάτι.

Πόσες ψήφους είχατε πάρει και εκλεγήκατε;

Ήμουν ο πρώτος σύμβουλος σε ψήφους, είχα πάρει 135 ψήφους στο Τοπικό Συμβούλιο.

Πότε γεννηθήκατε;

Είμαι γεννημένος το 1934 και έχω βάλει πλώρη για τα 110.

Τι μπορεί να απολαύσει κανείς σ΄ αυτή την ηλικία;

Εξαρτάται από τη σύντροφο. Αν έχεις νέο άνθρωπο δίπλα σου αισθάνεσαι κι εσύ νεότερος. Όλα εξαρτώνται από τον σύντροφό σου.

Στους αιρετούς τι εύχεστε;

Συγχαρητήρια σ’ όλους τους αιρετούς. Να μην προδώσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Να είναι δημιουργικοί και να αφήσουν έργο.

Στους εκτός Θράκης τι λέτε;

Ας έρθουν να δουν τη Θράκη, να την γνωρίσουν πρώτα και μετά να μιλούν γι αυτή.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.