Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα,4804

Στο Δημόσιο «χωράει» το 5% των πτυχιούχων

Ερμητικά κλειστές θα παραμείνουν τα επόμενα χρόνια οι πύλες του Δημοσίου για το 95% των πτυχιούχων της Ανώτατης Εκπαίδευσης προς μεγάλη απογοήτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας τους. Όπως έδειξε πανελλαδική έρευνα, 6 στους 10 αποφοίτους θέλουν να εργαστούν στο Δημόσιο, οι γυναίκες σε ποσοστό πάνω από 70% έναντι 43% των ανδρών.

Το θέμα ανέδειξε χθες με μια δραματικών τόνων αναφορά του ο υπ. Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανάπτυξης της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης πανευρωπαϊκής πρόγνωσης για τις μελλοντικές ανάγκες σε επαγγελματικές δεξιότητες έως το έτος του 2015.

«Είναι τραγικό», είπε ο κ. Στυλιανίδης, «να διαπιστώνεται ότι το 85% των υφιστάμενων τμημάτων έχει ως κύριο επαγγελματικό δικαίωμα την πρόσληψη στο Δημόσιο, ενώ το Δημόσιο θα μπορεί να απορροφά μόνο το 5% των πραγματικά αποφοιτούντων από αυτές τις σχολές». Τα νέα για τον ευρωπαϊκό χάρτη των επαγγελμάτων στην επόμενη επταετία δεν είναι καλά.

Θα χαθούν 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον πρωτογενή τομέα και άλλες 500.000 από την παραδοσιακή βιομηχανία. Το 2015 το 30% των αναγκαίων θέσεων εργασίας θα απαιτεί υψηλή επαγγελματική κατάρτιση. Μέση επαγγελματική κατάρτιση θα απαιτεί το 50% των θέσεων εργασίας.

Κεντρικός άξονας της πολιτικής που έχει χαράξει το υπ. Παιδείας είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός των μαθητών. «Τεστ αυτογνωσίας» θα εισαχθεί στην Α’ Λυκείου, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος μίλησε για αναλυτικά προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση «με ευελιξία σε νέους προσανατολισμούς, όπως είναι η επιχειρηματικότητα και η προβολή επαγγελμάτων αυτοαπασχόλησης».

Από την πλευρά του το υπ. Παιδείας, όπως είπε χθες ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, θα αξιοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνας, παράλληλα όμως έχει παραγγείλει από τα πιστοποιημένα ινστιτούτα της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ δύο μελέτες που θα φωτίζουν τις εξελίξεις στην ελληνική και τη βαλκανική αγορά εργασίας με ορίζοντα εικοσαετίας. Υιοθέτησε την επισήμανση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την ανάγκη στενότερης σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά, ενώ ανέλαβε τις ευθύνες που αναλογούν στο υπουργείο για την πολυετή καθυστέρηση στην έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ. «Από τις περίπου 100 ειδικότητες των ΤΕΙ έχουμε πετύχει να κατοχυρώσουμε επαγγελματικά δικαιώματα για μόλις 64», ανέφερε.

Ανοιχτό αφήνει η Αλ.Παπαρήγα το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ηγεσία του ΚΚΕ

Κάθε ενδεχόμενο σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας στον Περισσό αφήνει ανοιχτό η Αλέκα Παπαρήγα. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Πέμπτη, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ απέφυγε να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι η ίδια έχει εκδηλώσει την επιθυμία να αποχωρήσει από τη θέση της, προκειμένου να συμβάλει στην ανανέωση του κόμματος.

«Αν μου αναθέσει το κόμμα άλλη δουλειά, εγώ δεν πρόκειται να κάνω την παρεξηγημένη ιστορική προσωπικότητα, όπως γίνεται συνήθως, και με όρεξη θα ριχτώ στην καινούργια δουλειά» είπε η κα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση που της έγινε για το ζήτημα της διαδοχής (στον Αlpha).

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια το κόμμα έχει μπει σε φάση ωρίμανσης στελεχών και επανέλαβε ότι, με βάση το «ουδείς αναντικατάστατος»,
η Κεντρική Επιτροπή μπορεί ανά πάσα στιγμή να πει: «Σας ευχαριστούμε μέχρι εδώ. Κάντε άλλη δουλειά».

Πάντως, προχωρώντας ακόμη περισσότερο τη σκέψη της, η κα Παπαρήγα προειδοποίησε όσους ελπίζουν ότι «σε περίπτωση που το άλφα ή βήτα πρόσωπο αλλάξει τομέα δουλειάς, θα αλλάξει το ΚΚΕ πρόγραμμα και στρατηγική», πώς αυτό δεν ισχύει. «Η στρατηγική του κόμματος χαράσσεται συλλογικά και όποιος γραμματέας δεν θέλει να την τηρήσει πάει σπίτι του» είπε χαρακτηριστικά.

Πειραματικό μοντέλο ομαδο-συνεργατικής μάθησης στη Β. Ελλάδα

Ενα σύγχρονο σύστημα μάθησης, το μοντέλο της ομαδο-συνεργατικής τάξης, εφαρμόστηκε πιλοτικά για τέσσερις μήνες σε δύο νηπιαγωγεία της Μαγνησίας και σε 14 τάξεις δημοτικών σχολείων της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το μοντέλο χρησιμοποίησαν ο καθηγητής του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής του ΑΠΘ Δημήτρης Γερμανός και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δόμνα Κακανά.

Το σύστημα απορρίπτει την παραδοσιακή διδασκαλία, που τοποθετεί τον δάσκαλο απέναντι από τον μαθητή, βομβαρδίζοντάς τον με πληροφορίες και προτείνει τη συμμετοχή των μαθητών στη διαμόρφωση του μαθήματος και την παρότρυνσή τους στην έρευνα, προκειμένου τα παιδιά να καταλήξουν μόνα τους σε λύσεις, απαντήσεις και συμπεράσματα.

«Διαπιστώθηκε μία εντυπωσιακή στροφή. Τα παιδιά ανέλαβαν ενεργό ρόλο στην τάξη, έγιναν δάσκαλοι στους μικρότερους και βελτίωσαν τις σχέσεις τους με τα παιδιά οικονομικών μεταναστών ή με παιδιά που μειονεκτούσαν», ανέφερε η κ. Κακανά, στη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων εφαρμογής του μοντέλου της συνεργατικής τάξης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ.

«Το ομαδοσυνεργατικό μοντέλο αποτελεί φιλοσοφία και αφορά όλη μας τη ζωή. Το σημερινό σχολείο είναι αναχρονιστικό, αναποτελεσματικό και οι σύγχρονες κοινωνικο-εκπαιδευτικές ανάγκες δείχνουν ότι τα παιδιά χρειάζονται ένα νέο μοντέλο μάθησης, λιγότερο ατομικό και ανταγωνιστικό»,
επισήμανε η κ. Κακανά.

Οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι που συμμετείχαν, υποστήριξαν ότι βελτιώθηκε σημαντικά η σχέση τους με τα παιδιά, ανανεώθηκε το ενδιαφέρον και οι γνώσεις τους, ενώ βρήκαν και πάλι ικανοποίηση στη δουλειά τους. Επισήμαναν ως δυσκολίες τον αργό ρυθμό ένταξης των μαθητών και την έλλειψη χρόνου.

Από έρευνα που έγινε σχετικά με την ικανοποίηση των μαθητών,

Προεδρικό Διάταγμα για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε την Πέμπτη προεδρικό διάταγμα το οποίο καθορίζει τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας που θα τηρεί το προσωπικό της αστυνομίας. Σύμφωνα με αυτό οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται να υποβάλλονται σε τακτικό και έκτακτο ιατρικό έλεγχο, ενώ θα εξετάζεται και η ψυχική τους υγεία.

Ακόμα, στο ίδιο σχέδιο επισημαίνεται ότι οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται σε σε συγκεντρώσεις και μαζικές εκδηλώσεις, θα χρησιμοποιούν «ειδική υπηρεσιακή εξάρτυση, κατάλληλη για την προστασία τους».

Ειδικότερα, τα ΜΑΤ θα φορούν στολή κατασκευασμένη από βραδύκαυστο ή αντιπυρικό υλικό, επιπλέον, οι ίδιοι σε περιπτώσεις «με βάσιμες υπόνοιες διάπραξης έκνομων ενεργειών θα χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό και κινητά φράγματα»,
χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται ποιος είναι ο ειδικός εξοπλισμός.

Παράλληλα τα περιπολικά που θα μεταφέρουν συλληφθέντες θα εξοπλιστούν με διαχωριστικό άθραυστο τζάμι.

Τέλος, στο ΠΔ σημειώνεται ότι οι ειδικοί φρουροί πρεσβειών, πολιτικών προσώπων, θα είναι σε σκοπιές κατασκευασμένες από ανθεκτικό υλικό και θα έχουν αλεξίσφαιρα τζάμια.

Ακόμα, θα φορούν αλεξίσφαιρο γιλέκο και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Οι τροχονόμοι εκτός από το αδιάβροχο με ανακλαστικές λωρίδες και τα λευκά γάντια, μπορούν να φορούν μάσκα για να μην εισπνέουν καυσαέρια.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.