Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα…4817

Ιντριγκες για τη μάχη των συνέδρων

Το ερώτημα που τίθεται πλέον και υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων είναι εάν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ξεκινά αύριο Πέμπτη, θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα πορεία του Κινήματος ή θα κυριαρχήσει η μάχη των συσχετισμών και των προσωπικών επιλογών για την επόμενη μέρα.

Ο χρόνος που κύλησε από την 11η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα κατέγραψε, πάντως, τη μάχη για τον έλεγχο του συνεδρίου με τις ομάδες και τα στελέχη που κινούνται πέριξ του Γιώργου Παπανδρέου να επιζητούν το ξεκαθάρισμα, αλλά και θέσεις στο νέο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Οι «σκληροί» της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι στη «νέα πολιτική ενότητα» δεν χωρούν στελέχη που στήριξαν τον κ. Βενιζέλο, γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, θα είναι «επίπλαστη». «Ζητούμε καθαρές λύσεις και καθαρές γραμμές», λένε τα στελέχη, τα οποία όλο αυτό το διάστημα εργάστηκαν νυχθημερόν για τον έλεγχο των συσχετισμών του συνεδρίου.

Σκληρός ο Σκανδαλίδης

Iδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί ο Κ.Σκανδαλίδης περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ, μόλις δύο μέρες προτού ξεκινήσει το Συνέδριο. «Κάποιοι ίσως έχουν αποφασίσει ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει» σημειώνει και τονίζει ότι χρειάζονται πραγματικές και όχι εικονικές διαδικασίες για την ανανέωση.

Μιλώντας στα «Νέα» της Τρίτης ο πρώην γραμματέας του Κινήματος κάνει έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να παραμεριστούν οι προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες: «Να πάψει ο καθένας μας να κόβει και να ράβει το ΠΑΣΟΚ στα δικά του φτωχά μέτρα».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ κόμμα της «απολίτικης διεύθυνσης, των μαθητευόμενων μάγων και των αδιέξοδων πειραματισμών» και διακηρύσσει τη βεβαιότητά του ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα φύγει από το κράτος για να μετατραπεί σε συνδικάτο ή μη κυβερνητική οργάνωση».

Ο κ. Σκανδαλίδης σημειώνει επίσης ότι το Συνέδριο οφείλει και πρέπει να βάλει οριστικό τέλος στη σημερινή κατάσταση. «Όσοι δεν πιστεύουν στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ και αναζητούν άλλους προσανατολισμούς, ας κάνουν στην άκρη. Και αναφέρομαι σε όλους όσοι επηρεάζουν την πορεία μας. Ο στόχος είναι όντως αδύνατο να επιτευχθεί μέσα από ένα ‘αρχηγικό’ ΠΑΣΟΚ που μεταλλάσσεται ραγδαία σε ‘Ένωση Κέντρου- Αξιωματούχων. Το ΠΑΣΟΚ της απολίτικης διεύθυνσης, των μαθητευομένων μάγων, των αδιέξοδων πειραματισμών, των ανθρώπων που θέλουν να μετατρέψουν τον πρόεδρο του Κινήματος σε Σοφοκλή Βενιζέλο της παράταξης».

«Μέτρα τώρα για ασφαλή τρένα»

Καμπανάκι για την άμεση λήψη μέτρων ώστε να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ το σοβαρό σιδηροδρομικό ατύχημα με τον εκτροχιασμό του Ιντερσίτι στη Λάρισα, στο οποίο μόνο από θαύμα δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Η επιτροπή που συστάθηκε από τον Οργανισμό για τη διερεύνηση των αιτιών και η Τροχαία Λάρισας φαίνεται πως καταλήγουν στην εκδοχή του ανθρώπινου λάθους από την πλευρά του σταθμάρχη υπηρεσίας, καθώς δεν είχαν αλλάξει τα «κλειδιά» της παρακαμπτηρίου γραμμής, με αποτέλεσμα η αμαξοστοιχία να μπει με ταχύτητα σ’ αυτήν και να εκτροχιαστεί.

Ωστόσο, στις τάξεις του ΟΣΕ επικρατεί έντονος προβληματισμός για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός. Η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης, που θα μπορούσαν να προλάβουν το ανθρώπινο λάθος και να αποτρέψουν το ατύχημα, αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αποτελούν τις πραγματικές αιτίες σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει απαξίωση και κακοδιοίκηση του ΟΣΕ, με βαρύτατη ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο σταθμάρχης υπηρεσίας, που είχε την ευθύνη της αλλαγής των «κλειδιών», είναι ο άνθρωπος-κλειδί του σιδηροδρομικού ατυχήματος, καθώς, όπως όλα δείχνουν, είτε δεν έδωσε τη σχετική εντολή ή την έδωσε και το σύστημα δεν ανταποκρίθηκε για κάποιον λόγο.

Οπως σχολιάζουν, άλλωστε, οι εργαζόμενοι «ο σταθμάρχης ενοχοποίησε τον εαυτό του», καθώς εξαφανίστηκε αμέσως μετά το ατύχημα και αναζητούνταν από τις αρχές.

Το Σάββατο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι δύο μηχανοδηγοί, που κατέθεσαν για το ατύχημα και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο εισηγητής του ΚΤΕ Μεταφορών Χ. Τσιόκας κάνουν λόγο για βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι ο ΟΣΕ βρίσκεται σε τροχιά απαξίωσης, κάτι που γνώριζε ο υπουργός Μεταφορών όταν ανέλαβε και που το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέων σιδηροδρομικών ατυχημάτων με άγνωστες συνέπειες κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η οποία σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η υπερεργασία έχει αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα, οι οργανικές θέσεις στον Ομιλο του ΟΣΕ είναι 9.340, ενώ σήμερα στον Οργανισμό απασχολούνται περίπου 6.900 άτομα. Τα οργανικά κενά ξεπερνούν τα 2.000, με τα περισσότερα εκ των οποίων να αφορούν σε ειδικότητες αιχμής, δηλαδή μηχανοδηγούς, σταθμάρχες, κλειδούχους και προσωπικό αμαξοστοιχιών.

Αυτό ήταν και το βασικό ζήτημα, το οποίο οι εργαζόμενοι είχαν θέσει στον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη από τις αρχές Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή από το υπουργείο Μεταφορών έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις 307 μόνιμων υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό του ΟΣΕ να αναγκάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις να εργάζεται ως και 16 ώρες χωρίς διακοπή. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι λόγω των αυξημένων αναγκών εργάζονται και πληρώνονται κατά μέσο όρο τα έξι στα οκτώ ρεπό που τους αντιστοιχούν μηνιαίως, γεγονός το οποίο επιβαρύνει περαιτέρω τον ΟΣΕ, το συσσωρευμένο έλλειμμα του οποίου φτάνει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Για «συνεχιζόμενη απαξίωση του σιδηροδρόμου, στον οποίο δεν έχουν γίνει μαζικές προσλήψεις μονίμων την τελευταία 20ετία» στην Ελλάδα κάνει λόγο η Ομοσπονδία, η οποία προτίθεται να απαντήσει με κινητοποιήσεις αν δεν επιταχυνθούν οι προσλήψεις για την κάλυψη των κενών.

Συμφωνία ΓΕΝΟΠ-διοίκησης για επιπλέον μονάδες και λιγότερες διακοπές

Να μειώσει τις διακοπές ρεύματος σε μία ώρα ανά περιοχή υπόσχεται η ΔΕΗ, ύστερα από το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε με τη ΓΕΝΟΠ. Αποφασίστηκε να τεθούν σε λειτουργία οι δύο θερμοηλεκτρικές μονάδες σε Πτολεμαΐδα και Κερατσίνι, δίνοντας συνολικά επιπλέον 500MW.

O πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος, είχε ζητήσει να δοθούν στην κατανάλωση 900 ΜW προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα με ασφάλεια.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι με τα επιπλέον 500 ΜW αποτρέπεται ο κίνδυνος μπλακάουτ και μειώνονται οι επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Τον ισχυρισμό αυτό φαίνεται ότι αποδέχεται και η διοίκηση της ΔΕΗ αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη νύχτα κάνει λόγο για εποικοδομητική συζήτηση που έγινε με τη ΓΕΝΟΠ, υποσχόμενη να μειώσει τις διακοπές ρεύματος στους καταναλωτές.

«Χορηγήθηκε το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι Μονάδες Παραγωγής Πτολεμαϊδα 4, ισχύος 300ΜW, και Κερατσίνι 9, ισχύος 200 ΜW. Η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να περιορίσει τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε μια ώρα με τη μικρότερη δυνατή χρήση υδάτινων αποθεμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ.Αθανασόπουλος.

Την Καθαρά Δευτέρα υπήρξαν προβλήματα διακοπών που οφείλονταν σε εμπλοκή χαρταετών στα δίκτυα της ΔΕΗ, ενώ η ΓΕΝΟΠ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της διοίκησης και διέθεσε το απαραίτητο επιπλέον προσωπικό, προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Όπως εκτιμήθηκε, από χθες Τρίτη θα υπήρχε έλλειμμα από 1.000 έως 1.400 MW για περισσότερο από δέκα ώρες, γεγονός που αναμενόταν να οδηγήσει αναπόφευκτα σε προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές διάρκειας δύο έως τριών ωρών, κάτι που, μετά τη βραδινή συμφωνία (για ενίσχυση του συστήματος με 500 ΜW), ελπίζονταν ότι θα αποφευχθεί.

Η ΔΕΗ εκτίμησε ότι για να μην καταναλωθούν πολύτιμα υδατικά αποθέματα -τα οποία είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα- έπρεπε να προστεθεί θερμική ισχύς 900 MW, έτσι ώστε το έλλειμμα να μην υπερβαίνει τα 600 MW.

Τα αποθέματα του εξορυγμένου λιγνίτη είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα ασφαλείας ιδιαίτερα στη Μεγαλόπολη και στο Ορυχείο Καρδιάς και η ΔΕΗ ζήτησε άμεσα τη διάθεση του απαραίτητου εξαιρούμενου προσωπικού για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας τουλάχιστον των δύο αυτών ορυχείων, όπως και έγινε.

Συνομιλίες Ντόρας στην Άγκυρα για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και οικονομία

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, αλλά και θέματα οικονομικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών της υπουργού Εξωτερικών το Σαββατοκύριακο στην Άγκυρα.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μετά τις διαδοχικές συναντήσεις της με τον Αμπντουλαχ Γκιουλ, τον Ταγίπ Ερντογάν και Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε ότι η Αθήνα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αρκεί η γειτονική χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η υπουργός εξωτερικών έλαβε μέρος στην 4η Διεθνή Σύνοδο για τις Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία διοργανώθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.

Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και το Κυπριακό βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της.

«Επιβεβαιώσαμε τη βούληση της Ελλάδας και της Τουρκίας να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα μπροστά. Κεντρικός μας στόχος είναι η συνεχής βελτίωση και η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ν. Μπακογιάννη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, τονίζοντας ότι «ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας», που «οφείλουμε και εμείς να συμβάλουμε στην αξιοποίησή του».

N.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.