Στην ΕΛΛΑΔΑ σημερα 17/04/08
Γ. Παπανδρέου: Σκάνδαλο η πώληση του ΟΤΕ σε ξένους
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, προάγγελο του κλίματος στην αυριανή προ ημερησίας διατάξεως για την οικονομία εξαπέλυσε χθες για τον ΟΤΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, που το απόγευμα χθες έδωσε το «παρών» σε συναυλία για τη μη πώληση των λιμανιών στον Δήμο Πειραιά.
Ο κ. Παπανδρέου το πρωί χθες επισκέφθηκε το Μέγαρο του ΟΤΕ, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με το Προεδρείο της ΟΜΕ – ΟΤΕ και τους εργαζόμενους, όχι όμως και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Π. Βουρλούμη, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο σκάνδαλο» την πώληση του Οργανισμού.
«Να σταματήσουμε την εξέλιξη μιας σύγχρονης τραγωδίας, τόνισε, διότι περί τραγωδίας μιλάμε, όταν συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο σήμερα αυτή η κυβέρνηση χειρίζεται τον δημόσιο πλούτο και ειδικότερα τον ΟΤΕ.
Μόνο σε μια τριτοκοσμική χώρα θα μπορούσαμε να δούμε πρώτα από όλα, να πουλιέται δημόσιος πλούτος και, αντί να κερδίζει το κράτος, να κερδίζει κάποιος ιδιώτης. Αυτό, βεβαίως, είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους το κόμμα του λέει «όχι» στην πώληση του ΟΤΕ.
Πρώτον, γιατί η πώληση του ΟΤΕ σε ξένα συμφέροντα, σημαίνει ότι η Ελλάδα χάνει ένα κυριαρχικό δικαίωμα, να μπορεί να σχεδιάζει για τη δική της οικονομία και τον ελληνικό λαό σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα. Ο ΟΤΕ είναι ένα βασικό εργαλείο εθνικού σχεδιασμού, είπε χαρακτηριστικά.
Δεύτερον, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να εκχωρήσει σε κάποιους τρίτους, ξένους, τις προοπτικές και τα δάνεια που έχει αναπτύξει ο ΟΤΕ σε πολλές περιοχές της ευρύτερης βαλκανικής χερσονήσου και όχι μόνο.
Τα δίκτυα αυτά, όπως είπε, «μπορεί να είναι ένα όπλο στρατηγικό για την οικονομία, τη διπλωματία, το κύρος και την παρουσία του Ελληνισμού σε πάρα πολλές χώρες».
Και τρίτον, λόγω της πολύ ουσιαστικής τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός.
Στον κ. Παπανδρέου απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι το 1992 το ΠΑΣΟΚ είχε ως θέση «ένας Οργανισμός, μία μετοχή» εν συνεχεία όμως ως κυβέρνηση, μετοχοποίησε το 62% του Οργανισμού.
Κατ αυτό τον τρόπο ο υπουργός Επικρατείας θέλησε να αναδείξει την «αξιοπιστία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα, αλλά και να καταδείξει την κυβερνητική πολιτική περίπου ως «μονόδρομο».
Αντιθέτως, ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας εμμέσως στις προειδοποιήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να είναι πιο προσεκτικός και να μη βιάζεται να τοποθετηθεί αν δεν δει πρώτα το κείμενο της συμφωνίας.
«Και στην πολιτική και στη ζωή η τοποθέτηση χωρίς στοιχεία μπορεί να γίνει μπούμερανγκ», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Στον κ. Ρουσόπουλο, πάντως, απάντησε ο πρώην υπουργός Γ. Παπαντωνίου, υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε εκχώρησε έλεγχο σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και μάλιστα τον κατοχύρωσε και θεσμικά, με νόμο που επέβαλε στο Δημόσιο να κατέχει το 30%.
Ενώ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, τους στρατηγικούς εταίρους τους αναζητούσε η κυβέρνηση και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα.
«Οι μετοχοποιήσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 33% του ΟΤΕ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πολιτική εκποίηση που κάνει σήμερα η κυβέρνηση», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, που κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη προτού αναφερθεί στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ανατρέξει στις δικές του, όπως τα περί κλεισίματος του ΟΤΕ κ.λπ.
«Εμείς έχουμε μία ξεκάθαρη θέση στον ΟΤΕ, περιμένουμε να δούμε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Νέες απεργίες εξαγγέλλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ
Νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με τη μορφή 24ωρων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων, εξήγγειλε τη Δευτέρα η ΟΜΕ-ΟΤΕ, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο εκχώρησης της διοίκησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.
Οι κινητοποιήσεις θα αρχίσουν την ημέρα εισαγωγής του θέματος στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
Στην ΕΛ.ΑΣ. εντάσσονται ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες
Το σχέδιο νόμου για το βαθμολόγιο και την ομογενοποίηση του προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ. παρουσίασε την Τρίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Το νομοσχέδιο που αφορά στην ενοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, και αντιμετωπίζει και θέματα βαθμολογίου εγκρίθηκε ομοφώνως από την Κυβερνητική Επιτροπή.
Όσοι εργάζονται στην ΕΛΑΣ και έχουν την ίδια αποστολή να έχουν και την ίδια αντιμετώπιση, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν βελτιωθεί οι δείκτες αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη των εγκλημάτων και τις συλλήψεις, αλλά και τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων.
Το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος της Συνόδου της Βουλής, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο, και θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2009.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 13, «οι συνοριακοί φύλακες και οι ειδικοί φρουροί που συμπληρώνουν τριετή πραγματική υπηρεσία από την ημερομηνία μονιμοποίησης τους, εντάσσονται, ύστερα από έγγραφη δήλωσή τους, στο αστυνομικό προσωπικό».
Αρχικά οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για την ενσωμάτωση των ειδικών φρουρών και των συνοριοφυλάκων (περίπου 8.000 άτομα) στο αστυνομικό προσωπικό. Ωστόσο η ηγεσία του ΥΠΕΣ παρέμεινε σταθερή στην απόφασή της.
Μόνο ένα έτος θα κρατούνται τα γραπτά των εξετάσεων του ΑΣΕΠ
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ. 16/2008 απόφασή της έκανε αποδεκτό το αίτημα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και μείωσε από τα πέντε χρόνια στο ένα έτος την υποχρέωση που έχει το ΑΣΕΠ να διαφυλάσσει τα γραπτά δοκίμια των διεξαγόμενων διαγωνισμών από την ημέρα δημοσίευσης των πινάκων επιτυχόντων στους διαγωνισμούς.
Η Αρχή με την υπ’ αριθμ. 40/2006 απόφασή της είχε κρίνει ότι το ΑΣΕΠ έχει την υποχρέωση να διαφυλάσσει τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων στους διαγωνισμούς για πέντε χρόνια, από την ημέρα δημοσίευσης των πινάκων επιτυχόντων στους διαγωνισμούς.
Το ΑΣΕΠ ζήτησε από την Αρχή να επανεξετάσει το θέμα, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα αρχειοθέτησης και φύλαξης των γραπτών δοκιμίων όλων των διαγωνισμών για πέντε χρόνια.
Η Αρχή, αφού έλαβε υπόψη της την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του ΑΣΕΠ, μείωσε σε ένα χρόνο την υποχρέωσή του να διαφυλάσσει τα γραπτά δοκίμια. Στη νέα απόφασή της η Αρχή, επαναλαμβάνει ότι οι υποψήφιοι μπορούν να παραλάβουν αντίγραφα των γραπτών τους, αφού καταβάλλουν παράβολο των δέκα ευρώ. Επίσης, η Αρχή επαναλαμβάνει στην απόφασή της, ότι το ΑΣΕΠ έχει την υποχρέωση να ενημερώνει με τις προκηρύξεις των διαγωνισμών, ότι οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα γραπτά δοκίμια, όπως και ότι μπορούν να λάβουν αντίγραφα των γραπτών τους.
Έρχεται πόρισμα του ΟΗΕ για τους ρύπους
Αύξηση της εκπομπής ρύπων κατά 24,6% εμφανίζει η χώρα μας στην ετήσια καταγραφή των αερίων του θερμοκηπίου για το έτος 2006, η οποία κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ πριν από λίγες ημέρες.
Οι συνολικές εκπομπές της βιομηχανίας, των μεταφορών, της γεωργίας και άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας ανήλθαν στους 133,11 μεγατόνους εμφανίζοντας αύξηση εντός επιτρεπτών ορίων σε σχέση με το έτος βάσης που είναι το 1990, αλλά και μένοντας εντός του εθνικού στόχου για την περίοδο 2008-2012 που είναι αύξηση 25% σε σχέση πάντα με το 1990.
Οι 141 χώρες που συμμετέχουν στο Πρωτόκολλο του Κιότο έχουν αναλάβει τη δέσμευση να συντάσσουν και να υποβάλλουν κάθε χρόνο την Εθνική Απογραφή των Εκπομπών των Αερίων του Θερμοκηπίου στη Γραμματεία του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
Πριν από ενάμιση μήνα η Ελλάδα παραπέμφθηκε στην αρμόδια επιτροπή συμμόρφωσης του ΟΗΕ, εξαιτίας της απουσίας ενός αποτελεσματικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης των ρύπων.
Ωστόσο, στις 17 Απριλίου, η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα αποφασίσει οριστικά ποια θα είναι η τιμωρία της χώρας μας για την ανυπακοή της σε σχέση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο και εάν θα μας επιβληθεί αποχή από το σύστημα εμπορίας ρύπων ή ακόμη και εντατική επιτήρηση από ειδικούς εμπειρογνώμονες.
Αδιευκρίνιστη παραμένει επίσης η στάση που θα κρατήσει η Ε.Ε. καθώς πριν από μερικές εβδομάδες ο κοινοτικός επίτροπος κ. Σταύρο Δήμας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον της χώρας μας διαδικασία παραβίασης του Κοινοτικού Δικαίου.
Οι εξηγήσεις που έδωσε στην αρμόδια Επιτροπή στη Βόννη η ομάδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλογιάννη, κρίθηκαν ανεπαρκείς, καθώς η χώρα μας βάσει της πρώτης γνωμοδότησης του ΟΗΕ, δεν έχει συμμορφωθεί με τη Συνθήκη του Κιότο. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι το αναβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Απογραφών των Αερίων του Θερμοκηπίου που έχει αναπτύξει πληροί όλες τις προδιαγραφές οι οποίες προβλέπονται από τη Διεθνή Σύμβαση του Κιότο.
Σε αυτό, όπως αναφέρουν στο υπουργείο, συνεπικουρούν η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και η ενίσχυση με ειδικούς επιστήμονες της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κλιματική αλλαγή.
N.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
