Στην εδρα του ΟΗΕ απο την Κομοτηνη ο Αλεξανδρος Ραδος, τομεαρχης Βορειου Ελλαδος του Ε.Ο.Π.Ε.

«Δεν πρέπει να μένουμε στη θεωρία, αλλά να κάνουμε πράξη όσα γνωρίζουμε κι όσα λέμε»

Σήμερα, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, ανοίγει τις πόρτες του το 2ο Συνέδριο Πολιτικής Φιλοσοφίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ», στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη.
 
Το συνέδριο θα διαρκέσει έως και την προσεχή Κυριακή και έχει ως βασικό θέμα την πολιτική θεωρία μέσα από φράσεις του Αριστοτέλη, αλλά και πιο σύγχρονων φιλοσόφων, ενώ θα αναλυθούν και θα συζητηθούν ειδικότερα θεματικά πεδία, όπως «Πολιτικός στοχασμός από την αρχαιότητα και τη διαχρονία της Ελλάδας», «Κλασική, νεότερη και σύγχρονη πολιτική θεωρία», «Διεθνείς σχέσεις και το διακρατικό σύστημα», « Ελευθερία και ισότητα», «Οι ποιότητες της Δημοκρατίας» κ.ο.κ.

Μιλώντας στον «ΠτΘ» εκ μέρους και της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, ο κ.Αλέξανδρος Ράδος τόνισε πως βασικός στόχος της φετινής δεύτερης διοργάνωσης ήταν ο συγκερασμός των διαφόρων ειδών πολιτικής φιλοσοφίας και πολιτικής επιστήμης. Το γεγονός αυτό επιτυγχάνεται και μέσα από τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου, από πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η κ. Αγλαΐα Μελά, καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

«Ως Έλληνες έχουμε λόγο και μπορούμε να συμβάλλουμε» 

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρησιμότητα του συνεδρίου ο κ. Ράδος τόνισε πως «πιστεύω πως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ασκούμενης πολιτικής, γιατί όντως δεν πρέπει να μένουμε στη θεωρία, αλλά να κάνουμε πράξη όσα γνωρίζουμε κι όσα λέμε, αλλά για να τα κάνουμε πράξη πρώτα πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες γνώσεις», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «εμείς ως Έλληνες και ως πολιτικοί επιστήμονες, νομίζω ότι έχουμε λόγο και μπορούμε να συμβάλλουμε, ώστε όλες αυτές οι αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα αν μας επηρεάσουν να το κάνουν σε μικρό βαθμό ή τουλάχιστον με θετικό πρόσημο». 

Η εκπαίδευση εργαλείο εγκαθίδρυσης της Ειρήνης 

Ο κ. Ράδος είναι όμως και υπεύθυνος τομεάρχης Βορείου Ελλάδος του Οργανισμού Πολιτικών Επιστημών, ιδιότητα με την οποία συμμετείχε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης “Peace Week” που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου στη Γενεύη.
 
Ο κ. Ράδος ήταν μέλος της 20μελούς αποστολής του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων, η οποία προσκεκλημένη τόσο για να συμμετάσχει στις εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης Ειρήνης, να γνωρίσει τον θεσμό του ΟΗΕ, τον τρόπο λειτουργίας του και να συμβάλλει με τις γνώσεις των μελών της στη διεξαγωγή του συνεδρίου, όσο και για την διοργάνωση επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα “Educating for Peace” – «Η εκπαιδευτική διαδικασία ως εργαλείο Ειρήνης».
 
Όπως τόνισε ο κ. Ράδος ο Ε.Ο.Π.Ε. βρέθηκε στην Γενεύη και στην Παγκόσμια Διάσκεψη, ως συμμέτοχος αλλά και διοργανωτής, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση της επιστημονικής αυτής ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι και βραβευμένοι ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων η κ.Κατερίνα Παναγοπούλου, Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης , ο κ.Συμεών Σιδηρόπουλος, υπ. Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. και Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Ε., ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, η κ. Αγγελική Παππά, Εκπαιδευτικός και φιναλίστ για το Παγκόσμιο Βραβείο Εκπαιδευτικού, ο Δρ. Θεόδωρος Φούσκας, Κοινωνιολόγος – αν. Επικεφαλής Επιστ. Δνσης του Ε.Ο.Π.Ε., ο κ.Σταύρος Τασιόπουλος, υπ. Διδάκτορας ΕΚΠΑ, η κ.Βασιλική Τσάμη, Πολιτικός Επιστήμονας – Επικοινωνιολόγος και η Δρ. Παρούλα Νάσκου Περράκη, Ομ. Καθηγήτρια (Έδρα UNESCO).

«Αν μάθουμε τι έχει γίνει, θα φροντίσουμε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως πόλεμοι» 

«Η εκπαίδευση είναι όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την εγκαθίδρυση της ειρήνης διαχρονικά μέσω της ιστορίας και οργανισμών όπως ο ΟΗΕ» εξήγησε ερωτηθείς σχετικά με το πώς μπορεί η εκπαίδευση να βοηθήσει στην εγκαθίδρυση της ειρήνης ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως « αν μάθουμε τι έχει γίνει, τότε θα εκτιμήσουμε όλα όσα έχουν γίνει και θα φροντίσουμε όλοι εμείς, από το μερίδιο που μας αναλογεί, να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως πόλεμοι, ειδικά σε δυτικές χώρες».
 
Πέραν αυτού ο κ. Ράδος στάθηκε και στην αξία της συμμετοχής νέων και φοιτητών σε αντίστοιχες διοργανώσεις τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να ερχόμαστε σε επαφή με προσομοιώσεις, με συνέδρια, που το αντικείμενο που διαπραγματεύονται είναι ο ΟΗΕ, και θέματα δημοκρατίας, θέματα ειρήνης, όπως και στο συνέδριό μας, αλλά και πολλά events που γίνονται καθώς εκεί οι φοιτητές μαθαίνουν τι έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η ειρήνη για ένα καθεστώς νόμιμο και δημοκρατικό σε όλες τις χώρες».
 

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με το σύνολο των εντυπώσεων που αποκόμισαν από την παραμονή τους στην Γενεύη και την έδρα του ΟΗΕ ο ίδιος έκανε λόγο για μία μοναδική εμπειρία ξενάγησης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στο κτίριο, καθώς και μία ευκαιρία συνδιαλλαγής και συνάντησης με Έλληνες αξιωματούχους που εργάζονται στις τάξεις του ΟΗΕ. «Για όλους εμάς τους νέους, ειδικά όσους θέλουν ή αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, πρόκειται για μία πολύ σημαντική εμπειρία, γιατί μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ζήλο, για να πετύχουμε τελικά τα όνειρά μας, που για κάποιους από εμάς είναι να εργαστούμε εκεί. Μάθαμε λοιπόν τι εργασίες γίνονται, όσα δεν μαθαίνουμε από τα εθνικά κυρίως, ΜΜΕ, τι εργασίες γίνονται για τους πρόσφυγες, τι εργασίες γίνονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κλπ., πράγματα τα οποία δεν θα είχαμε αλλιώς την δυνατότητα να γνωρίσουμε». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.