Στην Αλεξανδρουπολη το Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονικης

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενήσει από τις 10-12 Απρίλη τις Περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η θεματολογία των ταινιών αναφέρεται στη μετανάστευση, στην προσφυγιά, τα ναρκωτικά, στη φρίκη του Άουσβιτς και σε όψεις και πρόσωπα του κόσμου.

Για το θέμα παραχώρησαν χθες στην Αλεξανδρούπολη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Αλεξανδρούπολης, Αναστάσιος Τσαγιαννίδης, εκ μέρους της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου η Νομαρχιακή Σύμβουλος Όλγα Ρενταρή και η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης κ. Κούλα Καφετζή. Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Δημήτρης Εϊπίδης στον οποίο αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει ώστε το ντοκιμαντέρ να έχει κατακτήσει «τη θέση που του αξίζει στη συνείδηση του θεατή» θέση που κατά ένα μεγάλο μερίδιο οφείλεται και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Το ντοκιμαντέρ» τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Εϊπίδης, μπορεί να λειτουργήσει σαν μοχλός της κοινωνίας μας, αναδεικνύοντας προβλήματα, προωθώντας την πολυφωνία και δημιουργώντας συνθήκες εξέλιξης. Τούτες οι προβολές στην πόλη σας μπορούν να λειτουργήσουν σαν μοχλός για το είδος, αντιμετωπίζοντας το με σοβαρή και σφαιρική διάθεση, σαν ένα ζωντανό οργανισμό που έχει ανάγκη από φροντίδα για την ολοκλήρωση του. Και η ολοκλήρωσή του στην προκειμένη περίπτωση είστε εσείς, το κοινό, που δίνει λόγω ύπαρξης τόσο από ντοκιμαντέρ όσο και στο ίδιο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα».

Την ευχή το Φεστιβάλ να διευρύνει τις δράσεις του και σε άλλες περιοχές της Θράκης εξέφρασε η κ. Ρενταρή τονίζοντας την ανάγκη υποστήριξης από τους φορείς και το κοινό των προσπαθειών της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για την καθιέρωσή του ως θεσμού στην περιοχή.

«Προσμένουμε ότι το ντοκιμαντέρ – το οποίο καταγράφει, αποτυπώνει ή καταγγέλλει με τον δικό του καλλιτεχνικό τρόπο την πραγματικότητα, θα συγκινήσει όχι μόνο τους μυημένους στην κινηματογραφική τέχνη αλλά και όλους όσους θα ήθελαν να δουν μέσα από μια άλλη οπτική γωνία τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες , την ιστορία και την παράδοση όπως αποτυπώθηκαν στην κάμερα του καλλιτέχνη που διάλεξε αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μας», κατέληξε η κ. Ρενταρή.

Η πρόεδρος της Κ.Λ.Α. κ. Καφετζή αναφέρθηκε στη θεματολογία του φεστιβάλ, «το οποίο είναι αφιερωμένο στην μετανάστευση, αυτό το τόσο σημαντικό κοινωνικό θέμα για το οποίο σχολιάζει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Δημήτρης Εϊπίδης: «Είχα μεγάλη δυσκολία να βρω ελληνικά ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση. Ενώ το 12 % του πληθυσμού της Ελλάδας είναι μετανάστες, το φαινόμενο δεν απασχολεί τους Ελληνες σκηνοθέτες. Αναρωτιέμαι δεν προβληματίζει;»».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Αλεξανδρούπολης, Αναστάσιος Τσαγιαννίδης χαρακτήρισε το Φεστιβάλ σημαντική διοργάνωση που συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιφέρειας, γι’ αυτό εδώ και εφτά χρόνια στηρίζεται και θα συνεχίζει να στηρίζεται από το Δήμο Αλεξανδρούπολης. «Όπως γνωρίζετε εξάλλου είναι η μοναδική πλέον πόλη της περιφέρειας που έχει αυτή την τιμή και αυτό αναμφισβήτητα αντανακλά το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων και του κοινού». Ο κ. Τσαγιαννίδης αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης «που κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί κάθε φορά τα μέλη και τους φίλους της, όλους εμάς, προκειμένου να συνεχίσει να «ταξιδεύει» το Φεστιβάλ στην πόλη μας».

Ο Πρόεδρος της Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Αλεξανδρούπολης ευχαρίστησε για τη συνεργασία «τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά των ταινιών στην Αλεξανδρούπολη. Με την ευκαιρία εύχομαι στη νέα διοίκηση καλή επιτυχία στο έργο της και καλή συνεργασία και καλώ τους συμπολίτες μου να παρακολουθήσουν τις προβολές που θα γίνουν φέτος στο Δημοτικό Θέατρο, το τριήμερο 10, 11 και 12 Απριλίου. Να δουν και να ψυχαγωγηθούν για άλλη μια φορά με τις μοναδικές «εικόνες του 21ου αιώνα» από έναν κόσμο που οφείλει να θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα αναφαίρετα δικαιώματά του στην εργασία, στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στην ελευθερία», κατέληξε.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

21:00 ΤΩΡΑ ΚΑΝΩ ΟΝΕΙΡΑ (Νίκος Ζέρβας, 80’)

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

19:00 ROGER TOUPIN, EPICIER VARIETE (Benoit Pilon, 97’, Καναδάς)

21:00 A BAR AT VICTORIA STATION (BETA, Dawid Leszek, 56’, Πολωνία) + Ο ΓΥΡΟΣ

ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ (Θοδωρής Καλέσης, BETA, 26’)

23:00 ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Καλλιόπη Λεγάκη, 61’)

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

19:00 THE BEAUTICIAN (Sergio Oksman, 96’, Ισπανία)

21:00 WHISTLEBLOWERS (Στέλιος Κούλογλου, ΒΕΤΑ, 65’) + Η ADRIANA ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

(Μαρία Λεωνίδα, BETA, 30’)

23:00 IT’S A SAD STORY (Χρύσα Τζελέπη, 10’) + ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ (Μένιος Δίτσας, 63’)

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.