Στην Αιγειρο ο Συλλογος Ελληνοβουλγαρικης Φιλιας Σωζοπολις «Απολλωνια»

Έχουν βαθιά χαραγμένη στην καρδιά τους την πατρίδα Ελλάδα. Έχουν γεννηθεί μακριά της και παρά το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται αυτοί εξακολουθούν να δίνουν τον δικό τους αγώνα για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων τους.

Ο λόγος για τους Έλληνες του Ευξείνου Πόντου που κατοικούν στα παράλια της Βουλγαρίας. Όπως οι ίδιοι τονίζουν με περηφάνια βρίσκονται εκεί από τον 5ο π.χ. αιώνα και όλο αυτό το μεγάλο χρονικό καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρήσουν τα ήθη, τα έθιμά και τη γλώσσα τους. Και το έχουν βέβαια αυτό καταφέρει.

Έτσι ιδιαίτερα ξεχωριστές και συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αιγείρου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης όπου η χορωδία του Συλλόγου Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας Σωζoπόλεως «Απολλωνία» έδωσε παράσταση με τραγούδια ελλήνων συνθετών και όχι μόνο, αποδεικνύοντας την προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους των μελών του για τη διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου και ο δήμος Αιγείρου.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας Σωζoπόλεως «Απολλωνία» σε επίσκεψή του στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε για μια ημέρα προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου. Πενήντα δύο μέλη του Συλλόγου με το δικό τους τρόπο κατάφεραν να δώσουν το δικό τους στίγμα σε μια εκδήλωση που έδωσε την ευκαιρία να επισφραγιστούν οι σχέσεις των δύο συλλόγων που ξεκίνησαν πριν ένα μήνα περίπου με την επίσκεψη στη Σωζόπολη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου κ. Ευριπίδης Κούκος μετέφερε τις εντυπώσεις από το πρόσφατο ταξίδι του Συλλόγου στις παράλιες πόλεις του Ευξείνου Πόντου και συγκεκριμένα στην Μεσημβρία, στην Αγχίαλο, στον Πύργο και στη Σωζόπολη τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «βρήκαμε μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που προσπαθεί να διατηρήσει τα ήθη, τα έθιμά της, τη γλώσσα και τις παραδόσεις της μέσα από οργανωμένους συλλόγους με την δημιουργία τμημάτων εκμάθησης της γλώσσας σε μικρά παιδιά, με τμήματα μουσικής». Ο κ. Κούκος μετέφερε τη συγκίνηση όλων όταν είδαν στους συλλόγους να υπάρχουν αίθουσες με πίνακες της Ελλάδας, με τους ήρωες του 1821, ενώ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου προς τους συλλόγους αυτούς.

Ο δήμαρχος Αιγείρου κ. Βαγγέλης Λίτσος χαιρέτισε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τους καλεσμένους κάνοντας κυρίως λόγο για τον ελληνισμό της περιοχής του Ευξείνου Πόντου αλλά και της Κύπρου και της Κάτω Σικελίας

Ασπασία Ποροζάνοβα, Πρόεδρος Συλλόγου Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας «Απολλωνία»

«Η άγκυρα, σύμβολο της πόλης μας, μας κρατά σταθερά στη γη των προγόνων μας»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας Σωζόπολης «Απολλωνία» Ασπασία Ποροζάνοβα στον χαιρετισμό της εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και τη συγκίνησή της για την υπέροχη υποδοχή, για την αγάπη με την οποία περιστοιχίσθηκαν τα μέλη του συλλόγου.

Η κ. Ασπασία ανέφερε ότι αυτή η αγάπη προς το σύλλογο της Σωζόπολης ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη φιλοξενία παιδιών σε κατασκηνώσεις αλλά και στην έκδοση της συλλογής ποιημάτων της κ. Δάφνης Τσερβένκοβα από τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου κ. Γιώργο Μηνόπουλο για τη στήριξη και ηθική συμπαράσταση προς το σύλλογό τους

«Φίλοι μας, πατριώτες μας, σας ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη και την εκτίμησή σας. Θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για την πόλη μας. Είμαστε κάτοικοι της Αρχαίας Απολλωνίας, σημερινή Σωζoπόλεως, μια όμορφη παραλιακή πόλη στο βουλγαρικό ακρωτήρι της Μαύρης Θάλασσας χτισμένη πάνω σε Χερσόνησο, σε ζωγραφική τοποθεσία. Η πόλη μας ιδρύθηκε απο τους αρχαίους Έλληνες της Μιλήτου με αρχηγό τον Αναξίμανδρο κατά τον 6ο π.χ. αιώνα. Από τότε η Σωζόπολη κρατά το ελληνικό πνεύμα την ελληνική γλώσσα.

Στα μετέπειτα χρόνια η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και αυτό φαίνεται από τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης. Είχε δικά της νομίσματα όπου απεικονίζονταν γοργόνες κι άγκυρες που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να είναι σύμβολά της.

Φαίνεται πως η άγκυρα αυτή μας κρατά σταθερά στο μέρος των προγόνων μας και κανείς εδώ και τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να εξαλείψει τη γλώσσα και τη θρησκεία μας.

Στην όμορφη τουριστική μας πόλη εδώ και χρόνια κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Έτσι το 1993 ιδρύσαμε τον ελληνικό σύλλογο ο οποίος σήμερα αριθμεί πάνω από 250 μέλη μεταξύ των οποίων και πολλά νέα παιδιά. Στόχος μας να μεταφέρουμε στους νεότερους τις γιορτές μας, τα τραγούδια μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, Ο στόχος μας αυτός γνωρίζουμε ότι για να πετύχει χρειάζεται σκληρή δουλειά. Δύναμη για αυτό μας δίνει το γεγονός ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε κοντά μας την Ελλάδα που δεν μας ξεχνά αλλά και τους Έλληνες με τους οποίους μας ενώνει κοινή καταγωγή.

Αγαπητοί μας συμπατριώτες σας ευχαριστούμε πολύ και εσάς και όλο τον ελληνικό λαό. Είμαστε περήφανοι για την ελληνική καταγωγή μας».

Μετά το χαιρετισμό της προέδρου του Συλλόγου κ. Ασπασίας ακολούθησε ανταλλαγή δώρων από τους φιλοξενούντες και τους φιλοξενούμενους ενώ στη συνέχεια η χορωδία του Συλλόγου τραγούδησε ελληνικά τραγούδια σε στίχους Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, τραγούδια παραδοσιακά που έμαθαν από τους προγόνους τους αλλά και μελοποιημένα ποιήματα της κ. Δάφνης Τσερβένκοβα, τα οποία σημειωτέον ότι μελοποιήθηκαν από μέλος του Συλλόγου.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.