Στην Αιγειρο μελη του Συλλογου Ελληνοβουλγαρικης Φιλιας Πυργου

Πριν δεκαεπτά χρόνια, όπως και σε άλλες πόλεις του βουλγαρικού Ευξείνου Πόντου, στον Πύργο ιδρύθηκε ελληνοβουλγαρικός σύλλογος με το όνομα «Σύλλογος για την Ελληνοβουλγαρική Φιλία». Βασικός του σκοπός η εμβάθυνση και η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς και μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ο ελληνοβουλγαρικός σύλλογος αποτελείται από Βούλγαρους ελληνικής καταγωγής οι οποίοι διατηρούν τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων και μιλούν την ελληνική γλώσσα. Πριν δώδεκα χρόνια ο Σύλλογος δημιουργεί χορωδία στην οποία συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και στην οποία οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ελληνικά τραγούδια. Επίσης, στο πλαίσιο του συλλόγου λειτουργούν δύο τμήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, ένα αρχαρίων και ένα προχωρημένων που απαρτίζονται από νέους και ηλικιωμένους. Κάθε χρόνο τα παιδιά του Συλλόγου φιλοξενούνται σε κατασκήνωση στη Θεσσαλονίκη όπως και οι συνταξιούχοι φιλοξενούνται σε γηροκομείο στο Πολυδένδρι της περιοχής Λαγκαδά.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο Σύλλογος Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας Πύργου βρέθηκε στην περιοχή μας προσκεκλημένος του ΚΑΠΗ Ξάνθης, όπου και συμμετείχε με τη χορωδία του σε εκδήλωση του φορέα.

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής τους στην Ελλάδα, σαράντα πέντε μέλη του Συλλόγου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να ενημερωθούν για την ιστορία τους. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην Ελλάδα τα μέλη του Συλλόγου ξεναγήθηκαν στην Κομοτηνή και στην Καβάλα και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία τους.

Το Σάββατο το βράδυ επισκέφθηκαν και την Αίγειρο όπου συνευρέθησαν με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου. Οι σχέσεις των δύο συλλόγων ξεκίνησαν στο τέλος του Μάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του συλλόγου της Αιγείρου στα παράλια του Ευξείνου Πόντου στη Βουλγαρία, όπου είχαν την ευκαιρία μεταξύ των άλλων ελληνικών συλλόγων να γνωρισθούν και με τον Σύλλογο Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας του Πύργου.

«Κάθε μας συνάντηση με την Ελλάδα είναι για μας γιορτή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ορθόδοξος Δρακόπουλος αποτεινόμενος προς τους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου Ευριπίδης Κούκος ανέφερε ότι στόχος είναι να συνεχισθεί η επαφή μεταξύ των δύο συλλόγων και η συνεργασία σε θέματα πολιτισμού.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.