Στην 4η θεση μεταξυ των Ελληνικων Περιφερειων στην ανεργια η Π.Α.Μ.Θ

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την σκιαγράφηση της Περιφερειακής εικόνας της απασχόλησης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνει, για άλλη μια φορά, την επιβεβαίωση της θετικής της πορείας και της επιτυχίας στην επίτευξη των βασικών αναπτυξιακών της στόχων.

Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες και στατιστικές, καταγράφουν σε συγκεκριμένες δείκτες την σύγκλιση με τις άλλες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και την θετική αναπτυξιακή πορεία με την ολοκλήρωση του Β΄ΚΠΣ και την εκκίνηση του Γ΄ ΚΠΣ.

Έτσι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ βρίσκεται στην 4η καλύτερη θέση μεταξύ των Ελληνικών Περιφερειών, στο θέμα της ανεργίας, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή επίδοση, την καλύτερη σε εθνικό επίπεδο, με μείωση του ποσοστού της ανεργίας κατά 4,2 μονάδες, από 12,8% το 1999 σε 8,6% το 2000.

Αξιοσημείωτη είναι και η σχετική συγκρότηση της ανεργίας κατά την προηγούμενη πενταετία (1995-1999) σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, κατά την οποία η ανεργία εκτινάχθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα με την επιτυχία αυτή, αποδεικνύεται ότι πραγματοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, ένας από τους θεμελιώδεις αναπτυξιακούς στόχους της Περιφέρειας, που όπως είναι γνωστό αφορά την αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας, με την μεταφορά θέσεων εργασίας, από τον ιδιαίτερα διογκωμένο πρωτογενή τομέα προς τον τριτογενή, ο οποίος έχει πολλά περιθώρια να προσφέρει νέες και σημαντικές θέσεις εργασίας.

Έτσι παρατηρείται μείωση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία επταετία, από 47% το 1993 σε 36% το 2000, με αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης στον τριτογενή τομέα κατά την ίδια περίοδο, από 35% το 1993 σε 43,5% το 2000.

Η επιτυχία όμως της αναπτυξιακής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων, αντικατοπτρίζεται κυρίως στην σταδιακή και σταθερή αύξηση που παρουσιάζει το ΑΕΠ της Περιφέρειας, το οποίο αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες κατά την διάρκεια εφαρμογής του Β΄ ΚΠΣ. Το γεγονός αυτό ανεβάζει την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη στην 6η θέση των Ελληνικών Περιφερειών (με ΑΕΠ στο 90% περίπου του εθνικού μέσου όρου), ενώ υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και των παρεμβάσεων του Γ΄ ΚΠΣ, το ΑΕΠ της Περιφέρειας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα προσεγγίσει το κατώφλι των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών Περιφερειών (ΑΕΠ στο 75% του Κοινοτικού μέσου όρου).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.