Σταυρος Βαβιας, Αντιπεριφ. Αγροτικης Οικονομιας & Περιβαλλοντος «Οποιοσδηποτε νεος απο 18 εως 40 χρονων θελει να γινει αγροτης μπορει να καταθεσει τις αιτησεις υπαγωγης στο προγραμμα νεων αγροτων»

Λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2013 και με πολύχρονη καθυστέρηση ανακοινώθηκε η προκήρυξη του μέτρου 112 συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

Στόχος του μέτρου είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών μέσω της παροχής κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεών τους με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.

Στο πρόγραμμα συνολικού ύψους 140.000.000€ αναμένεται ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν 8.000 δικαιούχοι από 18 έως 40 ετών. Το ύψος ενίσχυσης ανά νέο γεωργό κυμαίνεται από 10.000 μέχρι 20.000 € ανάλογα με την περιοχή της μόνιμης κατοικίας του και άλλα κριτήρια που θεσπίζει η προκήρυξη.

18 Μαρτίου με 16 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο του «ΠτΘ» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Βαβίας εξήγησε το περιεχόμενο και προϋποθέσεις συμμετοχής της προκήρυξης, ενώ υπογράμμισε τα επικίνδυνα για τους ενδιαφερομένους σημεία της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόκειται για μία προκήρυξη την οποία όλος ο αγροτικός κόσμος ανέμενε, εδώ και πάρα πολύ καιρό, η τελευταία μάλιστα παρόμοια προκήρυξη ήταν το 2009. Η νέα αυτή προκήρυξη βγήκε μέσα στα Χριστούγεννα και ουσιαστικά οριοθετεί ότι από τις 18 Μαρτίου έως τις 16 Μαΐου οποιοσδήποτε νέος από 18 έως 40 χρόνων θέλει να γίνει αγρότης μπορεί να καταθέσει τις αιτήσεις ώστε να υποβάλλει τα χαρτιά του για να πάρει μία επιδότηση όπου εδώ στην περιοχή μας είναι περίπου 15.000-20.000 ευρώ ανάλογα με τις καλλιέργειες τις οποίες θα αποφασίσει και την κατεύθυνση την οποία θέλει να δώσει για την εκμετάλλευσή τους».

Σύμφωνα με τον κ. Βαβία οι ενδιαφερόμενοι σε πρώτη φάση θα πρέπει να πάνε σε ένα μελετητικό γραφείο ή στην διεύθυνση γεωργίας έτσι ώστε να συγκεντρώσουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά. «Τα δικαιολογητικά τα οποία ζητούνται κατά κύριο λόγο είναι για τα ιδιόκτητα χωράφια, τα οποία έχει ενδεχομένως ο νέος υποψήφιος αγρότης, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, η δήλωση καλλιέργειας, αν έχει κάνει κατά το παρελθόν και ταυτόχρονα τα εισοδήματα τα οποία δηλώνει, γιατί υπάρχει ένας όρος στην προκήρυξη ο οποίος λέει ότι το ατομικό εισόδημα του ενδιαφερομένου δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 17.500 ευρώ και το οικογενειακό τις 22.500 ευρώ. Από εκεί και πέρα συζητά με το μελετητή του, ενώ στην διάθεσή του είναι και οι διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης για διάφορες απορίες που προκύπτουν πάνω στο πρόγραμμα για το τι καλλιέργειες θα βάλλουν στο μέλλον. Απλώς όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το κάνει μόνος του ένας παραγωγός, ένας εν δυνάμει υποψήφιος αγρότης. Πρέπει να έχει μία βοήθεια γιατί πρέπει να θέσει κάποιους στόχους».

«Ο υποψήφιος θα πρέπει τον Μάιο να κάνει δήλωση καλλιέργειας ώστε να φαίνεται ότι το 2014 έχει καλλιεργήσει κάποια αγροτεμάχια»

«Επειδή υπάρχει μία παρερμηνεία πρέπει να επισημάνουμε πως ο υποψήφιος αυτός θα πρέπει τον Μάιο να κάνει δήλωση καλλιέργειας ώστε να φαίνεται ότι το 2014 έχει καλλιεργήσει κάποια αγροτεμάχια. Δεν μπορεί δηλαδή να καταθέσει τα χαρτιά τον Μάιο, με τη λογική ότι αν εγκριθεί, θα καλλιεργήσει. Ουσιαστικά λοιπόν δεσμεύει τον αγρότη ότι θα κάνει δήλωση καλλιέργειας κατά πρώτον και κατά δεύτερον ότι για μία πενταετία θα πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και από τα πέντε έως τα δέκα να είναι κατά μερική απασχόληση αγρότης. Οπότε ένας άνθρωπος ο οποίος λέει ότι θα δοκιμάσει έναν χρόνο και μετά θα πάει για παράδειγμα να ανοίξει μία καφετέρια ή να γίνει υπάλληλος γιατί βρήκε μία καλύτερη πηγή εσόδων από τα αγροτικά, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά, γιατί δεσμεύεται ουσιαστικά για μια δεκαετία».

«Απαραίτητο ένα 5ετές επιχειρηματικό σχέδιο»

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής εμπεριέχουν και την υποβολή ενός επιχειρηματικού σχεδίου μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων των ενδιαφερομένων, καθώς και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της εκμετάλλευσής τους. Η δημιουργία του πλάνου αυτού όπως εξήγησε ο κ. Βαβίας « είναι δουλειά του μελετητή ο οποίος θα κάνει την μελέτη για το τι καλλιέργειες θα βάλει» ενώ όπως υπογράμμισε είναι το σημείο που θα πρέπει να προσέξουν οι εν δυνάμει αγρότες «οι οποίοι θα πρέπει να καταρτίσουν σε συνεργασία με τον μελετητή ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο θα μπορεί να υλοποιηθεί στο μέλλον και δεν θα έχουν προβλήματα επιστροφής χρημάτων, γιατί ξέρετε ότι το ελληνικό κράτος δίνει πολύ δύσκολα τα λεφτά, αλλά τα παίρνει πίσω εύκολα».

Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ο προϋπολογισμός της δημοσίας δαπάνης είναι 12.600.000 ευρώ. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, «όπως μας έχει δείξει η πρακτική, επειδή όπως έχουμε πει πολλές φορές το αντίστοιχο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το λεγόμενο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», δεν είχε την απορροφητικότητα που είχε το ΕΣΠΑ των υποδομών, οπότε έχει αρκετά χρήματα, πιστεύουμε πως στην πράξη θα μεγιστοποιηθεί».

«Μια καλή αρχή για όποιον θέλει να γίνει αγρότης»

Τα χρήματα δίνονται σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δίνεται με την έγκριση του προγράμματος και αποτελεί το 70% της συνολικής επιδότησης, ενώ οι άλλες δύο ισόποσες δόσεις δίνονται μέσα στην πρώτη τριετία, με την επίτευξη κάποιων στόχων που εμπεριέχονται στο επιχειρηματικό σχέδιο. «Γίνεται λοιπόν μία καλή αρχή για κάποιον ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τα αγροτικά» τόνισε ο κ. Βαβίας «αλλά τα οφέλη σε περίπτωση που μπει σε αυτό το πρόγραμμα δεν είναι μόνο τα λεφτά που παίρνει σαν πρώτη εγκατάσταση – γιατί το πρόγραμμα ουσιαστικά λέγεται «πριμ πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών»- αλλά του δίνεται η δυνατότητα στα επόμενα σχέδια βελτίωσης, που είναι η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, αντί για επιδότηση 50% να πάρουν επιδότηση 60%. Παίρνει δηλαδή επιδότηση ένα 10% επιπλέον από την Ε.Ε. και ταυτόχρονα με την νέα ΚΑΠ, οι νέοι αγρότες έχουν ένα επιπλέον αβαντάζ όσον αφορά τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται ο πυλώνας 1, δηλαδή ο πυλώνας που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις το 3% θα πάει απευθείας στους νέους αγρότες. Άρα σημαίνει ότι μεγιστοποιούνται τα κέρδη, δεν μένει ο νέος αγρότης στις 15.000 – 20.000 ευρώ, αλλά για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά τα κέρδη θα είναι πολύ μεγαλύτερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.