Σταυρος Παπαθανακης, Η περιφερειακη αναπτυξη της χωρας μειζον θεμα δημοκρατιας

«Μείζον θέμα δημοκρατίας η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος του Νομού Έβρου με το συνδυασμό «Κοινωνική Συμμαχία» με επικεφαλής τον Άρη Γιαννακίδη, Σταύρος Παπαθανάκης. Σε μια συνέντευξη, την πρώτη μετά τις εκλογές ο κ. Παπαθανάκης μιλά για τις υπερβάσεις που καλούνται να κάνουν στα πρώτα βήματα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης καθώς και για τα προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν.

ΠτΘ: κ. Παπαθανάκη εδώ και χρόνια γινόταν λόγος για την ανάγκη της λειτουργίας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Πιστεύετε ότι είμαστε έτοιμοι να τον εφαρμόσουμε αλλά και να τον αξιοποιήσουμε;
Σ.Π.:
Θεωρώ ότι ήμασταν έτοιμοι, εδώ και πολλά χρόνια, για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σε μια άλλη δομή του κράτους, όπως αυτή της περιφέρειας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα άλλο ρόλο σε ό,τι αφορά στα θέματα της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ήμασταν εδώ και πολλά χρόνια έτοιμοι αλλά δυστυχώς στην χώρα μας πολλά πράγματα δεν έγιναν στον κατάλληλο χρόνο, γιατί υπήρξαν πολλές πολιτικές αγκυλώσεις, υπήρξαν ζητήματα που είχαν σχέση με το κέντρο και την περιφέρεια, τα οποία δημιουργούσαν ανυπέρβλητα εμπόδια, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε μια άλλη περιφερειακή συγκρότηση της χώρας. Με την κρίση, όπως την βιώνουμε σήμερα, θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια να επιμένουμε στο παρελθόν, πρέπει να το αφήσουμε πίσω. Από την άλλη η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας είναι ένα μείζον θέμα δημοκρατίας. Έτσι θα πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης ειδικότερα εμείς στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και εμείς ως οι πρώτοι αιρετοί περιφερειακοί σύμβουλοι.

Υπάρχει θέμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης του πολιτικού και υπηρεσιακού προσωπικού στη νέα διοικητική πραγματικότητα

ΠτΘ: Πρακτικά είμαστε έτοιμοι για την λειτουργία του συγκεκριμένου θεσμού;
Σ.Π.:
Πρακτικά σαφώς υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο και ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ελάχιστος. Πρακτικά θα έπρεπε να υπάρχουν έτοιμα πολλά σενάρια σε ό,τι αφορά στην προσαρμογή μας σε αυτή την καινούργια διοικητική πραγματικότητα, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλα όσα θα θέλαμε να διαχειριστούμε. Το βασικότερο είναι πριν πάμε στους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς να δούμε τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην καθημερινότητά του, που είναι ένα μείζον θέμα. Πριν ο πολίτης δει την ανάπτυξη ή άλλες επιπτώσεις που θέλουν ένα άλλο χρονικό βάθος και ορίζοντα αυτό που θέλει είναι να έχει μια ποιότητα στις καθημερινές του συναλλαγές με τις υπηρεσίες είτε του κράτους είτε του δήμου είτε της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εγχείρημα το οποίο θα έχει τις δυσκολίες του, γεννιέται ένας νέος θεσμός που προϋποθέτει το συντονισμό πολλών δυνάμεων, παραγόντων και βεβαίως διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και πολύ περισσότερο θα έλεγα, ότι υπάρχει ένα θέμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης όλου του προσωπικού, είτε του πολιτικού είτε του υπηρεσιακού στη νέα διοικητική πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα έλεγα ότι θα έπρεπε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προπαρασκευή.

Πρέπει να γίνουν υπερβάσεις σε επίπεδο αντιλήψεων και αγκυλώσεων

ΠτΘ: Ήδη όμως γίνονται κάποια σεμινάρια με τη συμμετοχή δημάρχων και εκλεγμένων περιφερειαρχών…
Σ.Π.:
Προφανώς, όμως αυτό θα έπρεπε να αφορά σε όλο το δυναμικό και είναι προφανές ότι σε αυτή τη διαδικασία όλη η δομή, είτε η περιφερειακή είτε η πολιτική, θα πρέπει να έχει αυτή την ενημέρωση και πολύ περισσότερο να υπάρχει η δυνατότητα της ουσιαστικής συνεργασίας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έτσι ώστε η φωνή τους και να ακουστεί, αλλά πολύ περισσότερο, μέσα από αυτή τη διαδικασία του δημοκρατικού διαλόγου, θα πρέπει να αναδειχθούν και οι δυνατότητες και οι ικανότητες του υπηρεσιακού προσωπικού, του στελεχιακού δυναμικού, το οποίο κατά την άποψή μου είναι υψηλών δυνατοτήτων. Αυτό το δυναμικό μέσα από αυτή τη διαδικασία και μπορούμε να το προσεγγίσουμε, να το καταγράψουμε και να το αναδείξουμε αξιοποιώντας το ως ένα βασικό μοχλό της αναπτυξιακής προοπτικής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Άρα είναι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών, τα στελέχη, οι τεχνοκράτες το στελεχιακό δυναμικό στην τεχνογνωσία του και στη γνώση των οποίων θα πρέπει να ακουμπήσουμε ως νέα δομή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και προφανώς να εμπιστευτούμε στο δικό μας στελεχιακό δυναμικό την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου. Άρα σε όλα αυτά, πέρα από το γεγονός του πώς προετοιμάζεται η κεντρική διοίκηση, το θέμα είναι, ότι και εμείς μέσα από τη διαδικασία του δημοκρατικού διαλόγου, συγκροτούμε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, αυτό που ως συνδυασμός λέγαμε, την ενιαία περιφερειακή αντίληψη, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη στην Περιφέρεια.

ΠτΘ: Το θέμα της περιφερειακής αντίληψης είναι γνωστό και αποτελεί το ζητούμενο. Με τα δεδομένα που υπάρχουν και είναι γνωστά στους περισσότερους θα πρέπει να κάνετε υπέρβαση σε επίπεδο τοπικιστικών αντιλήψεων…
Σ.Π.:
Έχουμε να κάνουμε πολλές υπερβάσεις τόσο σε επίπεδο αντιλήψεων και αγκυλώσεων που υπάρχουν είτε στο πολιτικό προσωπικό είτε στο υπηρεσιακό στελεχιακό δυναμικό είτε στις τοπικές κοινωνίες και των πέντε νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Νομίζω εδώ χρειαζόμαστε μια διάθεση ή αποθέματα δημιουργικής υπέρβασης υπαρκτών προβλημάτων, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούν, όσο καλή διάθεση και να υπάρχει, να αντιμετωπιστούν ή να ξεπεραστούν από την πρώτη στιγμή ή από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του θεσμού.

Χωρίς περιφερειακές δομές δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μείζονα ζητήματα

ΠτΘ: Έχετε ζήσει αυτό το θεσμό της περιφέρειας στο εξωτερικό. Πόσο σημαντικό τον θεωρείτε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής και ποια θα πρέπει να είναι η θέση κέντρου – περιφέρειας;
Σ.Π.:
Εμπειρίες έχω από το εξωτερικό και από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο. Θεωρώ ότι χωρίς περιφερειακές δομές δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μείζονα πολιτικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα και αυτό είναι ένα μέγα θέμα για το οποίο θα κριθούμε, δηλαδή και για το πώς θα διαμορφώσουμε, πέρα από όλα τα άλλα, και την τοπική ατζέντα για ένα δημόσιο περιφερειακό διάλογο, ο οποίος θα βοηθήσει και στην συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον όρο, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε το ρόλο που αξίζει και ταιριάζει σε αυτό τον όμορφο τόπο, στον οποίο αξίζει κανείς να ζει, να δημιουργεί και προπαντός να ονειρεύεται. Δεν ονειρευόμαστε για να είμαστε αιθεροβάμονες, το όνειρο μπορούμε να το κάνουμε πράξη, σχέδιο ανασυγκρότησης της περιφέρειας. Τα πράγματα δεν είναι καλά και όποιος υποστηρίξει ότι η περιφέρεια έχει μια ρόδινη προοπτική νομίζω ότι δεν βλέπει την πραγματικότητα, η οποία είναι σκληρή, τα νούμερα είναι αδυσώπητα, σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά ελλείμματα της περιοχής. Σχηματικά θα πω, ότι αν η χώρα μας παράγει δύο ευρώ, το ένα ευρώ καταναλώνεται και δαπανάται για το λεκανοπέδιο Αττικής και την Αθήνα και με το άλλο ένα ευρώ θα πρέπει να ζήσουμε εμείς ως υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως αντιλαμβάνεσθε, αν αυτό δεν αλλάξει, δεν μπορούμε να μιλάμε ότι έχουμε προχωρήσει σε μια ουσιαστική περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας μας, δεν μπορούμε να μιλάμε για περιφέρεια και ανάπτυξη στην περιφέρειά μας. Αυτά τα ζητήματα αν καταφέρουμε να τα θέσουμε στο κέντρο του πολιτικού, δημόσιου, εθνικού διαλόγου ενδεχόμενα να τα ανατρέψουμε ή να τα βελτιώσουμε και έτσι νομίζω ότι θα έχουμε συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να μπει σε μια άλλη προοπτική ανάπτυξης. Νομίζω ότι εκεί θα κριθούμε όλοι, είτε η κεντρική πολιτική διοίκηση είτε η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και είτε οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα πρέπει να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, γιατί αυτή η προσπάθεια αφορά όλους μας. Δεν είναι ένα στοίχημα προσωπικό του Άρη Γιαννακίδη ως περιφερειάρχη, δεν είναι ένα στοίχημα της “Κοινωνικής Συμμαχίας” η επιτυχία, αλλά αφορά όλη την περιφέρεια και αν αυτό το καταφέρουμε όλοι μαζί νομίζω ότι θα έχουμε κάνει το ελάχιστο δυνατό πού θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει για τον τόπο μας.

Απαιτείται υπεύθυνος περιφερειακός, τοπικός, δημόσιος διάλογος

ΠτΘ: Σαφώς δείγματα των αποτελεσμάτων της περιφερειακής διοίκησης δεν μπορούμε να περιμένουμε άμεσα. Εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης αυτό φαντάζει ακόμη δυσκολότερο. Πόσο πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα στο θέμα της ανάπτυξης της περιφέρειας;
Σ.Π.:
Ούτως ή άλλως, είτε με το μνημόνιο είτε χωρίς αυτό, η κρίση ήταν παρούσα και οξύτατη. Δεν ήρθε σε κενό κοινωνίας και οικονομίας, ήταν απόρροια ενός μοντέλου που οικοδομήθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια στην πατρίδα μας, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνούσε αυτό τον τόπο. Αυτή τη στιγμή είναι το έλασσον, κατά την ταπεινή μου άποψη, να επιμερίσουμε ευθύνες, υπάρχει μια συνολική ευθύνη όλου του πολιτικού συστήματος. Δεν γνωρίζω πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να ξεπερασθεί η κρίση, αλλά, αν δούμε τι γίνεται στο εξωτερικό, υπάρχει σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ανεξάρτητα από ιδεολογίες υπάρχει ένα έντονος διάλογος για το τι γίνεται με την κρίση ή για το πώς θα πρέπει να πορευτούμε. Ενδεχόμενα, και όπως λένε πάρα πολλοί μαρξιστές διανοητές, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την κρίση. Άρα μέσα σε αυτές τις συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι δομές, ποια είναι τα εργαλεία, ποια είναι τα μέσα τα οποία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, ώστε να έχουμε μια δυνατότητα και προοπτική, όταν η κρίση θα ξεπερασθεί. Εδώ υπάρχει ένα οξύτατο πρόβλημα παραγωγής είτε ιδεών είτε προϊόντων. Και αν αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε σταματήσει να παράγουμε προϊόντα, αντιλαμβάνεσθε ότι, ακόμη και αν είχαμε ένα μαγικό ραβδάκι να εξαλείψουμε χρέος και έλλειμμα στα επόμενα είκοσι χρόνια θα ξαναδημιουργηθεί αυτό και θα υπάρξει ξανά χρέος. Άρα με την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας υπάρχει και ένα μείζον ζήτημα περιφερειακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης παραγωγικού επαναπροσανατολισμού της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται υπεύθυνος περιφερειακός, τοπικός, δημόσιος διάλογος. Οτιδήποτε άλλο θεωρώ ότι είναι λαϊκισμός, δημαγωγία και δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα και τα οξύτατα φαινόμενα δημαγωγίας και λαϊκισμού στο παρελθόν μας οδήγησαν σε μορφές ενός πολύ σκληρού ολοκληρωτισμού τον οποίο πλήρωσαν οι κοινωνίες και προφανώς η ανθρωπότητα. Άρα για όλους μας η κρίση, είτε στο πολιτικό είτε στο κοινωνικό είτε στο οικονομικό είτε στο πολιτιστικό πεδίο, έχει πολλά να μας διδάξει και αν θέλουμε να την ξεπεράσουμε θα πρέπει να δώσουμε θετικά παραδείγματα προσέγγισης, ανάλυσης και ερμηνείας των όσων ζούμε. Δυστυχώς αυτά που ζούμε είναι πολύ σκληρά αλλά δεν χρειάζεται να γίνουν πολύ σκληρότερα, εάν δεν έχουμε τις δυνατότητες ως τοπική κοινωνία και ως πολιτική εκπροσώπηση να αντιδράσουμε με ένα πολύ συγκεκριμένο και συντεταγμένο τρόπο.

Στα προβλήματα της δημοκρατίας απαντάμε με περισσότερη δημοκρατία

ΠτΘ: κ. Παπαθανάκη είπατε πως η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας είναι μείζον θέμα δημοκρατίας. Με δεδομένη την αποχή που παρατηρήθηκε στις τελευταίες εκλογές πώς θα μπορούσε ο πολίτης ο βολεμένος στον καναπέ του να μετάσχει σε αυτή την διαδικασία;
Σ.Π.:
Είναι ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων να επαναφέρουν την πολιτική στο βάθρο που της αξίζει. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα και προφανώς θα πρέπει η συμμετοχή των πολιτών να είναι περισσότερο ορατή και να την επιδιώκουμε εμείς οι άνθρωποι της περιφέρειας και ειδικότερα ως εκπρόσωποι μας κοινωνίας που είναι κατακερματισμένη που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, να επιδιώκουμε την ευεργετική συμμετοχή του πλήθους, να την επιδιώκουμε ως μια βασική συνιστώσα του πολιτικού μας συστήματος. Ειλικρινά προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο και να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τους πολίτες της περιφέρειάς μας. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην δημοκρατία, αλλά το μόνο σύστημα που μπορεί να ενισχύσει ή να ενδυναμώσει την θέση όλων που αποτελούν τους αδύναμους κρίκους ενός κοινωνικού και οικονομικού συστήματος, είναι το δημοκρατικό πολιτικό μας σύστημα. Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο. Αυτή την ώρα το μόνο που έχουμε να υπερασπίσουμε, και εμείς εδώ στην περιοχή, είναι η ύπαρξη ενός βιώσιμου δημοκρατικού συστήματος που απαιτεί μια βιώσιμη, δημοκρατική, πολιτική κουλτούρα. Και αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα για την περιοχή μας. Όσο οι πολίτες θα εμπιστεύονται τους θεσμούς και με την παρουσία τους θα διεκδικούν το ρόλο τους τόσο θα εμβαθύνονται και οι θεσμοί του δημοκρατικού μας συστήματος, δεν υπάρχει άλλη άμυνα και νομίζω ότι σε συνθήκες όξυνσης των πολιτικών κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων πρέπει να απαντήσουμε με δημοκρατία άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Στα προβλήματα της δημοκρατίας απαντάμε με περισσότερη δημοκρατία.

Σήμερα έχει ιδιαίτερη αξία το σύνθημα «δρούμε τοπικά, σκεφτόμαστε παγκόσμια»

Εκθέτοντας την άποψή του για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ο κ. Παπαθανάκης τονίζει ότι «πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο, αλλά αυτή την ώρα δεν είναι θέμα το πώς έχουν σχεδιασθεί τα μέτρα, αλλά το βασικότερο είναι η σωτηρία της χώρας και της πατρίδας. Αυτό είναι το διακύβευμα κατά την άποψή μου και αυτό όχι ως έναν μπαμπούλα, υπό την έννοια της χειραγώγησης των πολιτών και άρα να είναι μετά ευάλωτοι να δεχθούν την κατάργηση δικαιωμάτων ή ενός τρόπου ζωής. Υπάρχουν προβλήματα και εν πάση περιπτώσει αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σταθούμε σε οικονομικές παραμέτρους της ασκούμενης πολιτικής, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν για πάρα πολλούς λόγους, καθώς οι δυνάμεις οι οποίες επενεργούν στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα είναι ανεξέλεγκτες. Δεν είναι μόνο θέμα δικό μας εθνικό είναι προφανές και οξύτατο υπαρκτό ευρωπαϊκό θέμα για το πώς οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό, οικονομικό, πολιτικό μοντέλο αλλά και για τον τρόπο που λειτουργούν οι παγκόσμιες αγορές. Εδώ απαιτούνται ευρύτεροι παγκόσμιοι χειρισμοί έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο νέο μοντέλο που δεν θα θέτει στο επίκεντρο τις αγορές αλλά θα θέτει τον άνθρωπο και τις κοινωνίες. Προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι θα συναντηθούμε με πολλές δυνάμεις της περιφέρειας ή των περιφερειών της Ευρώπης και θα πρέπει να υπάρχει κοινός τόπος και λόγος είτε μιλάμε για την περιφέρεια στο νότο ή στο Βορρά ή οπουδήποτε αλλού σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Βλέπουμε ότι στο πρόβλημα της κρίσης εκ των πραγμάτων υπάρχει ζήτημα παγκόσμιας διαχείρισης των οικονομικών θεμάτων. Άρα ένα σύνθημα παλαιοτέρων γενεών στην Ευρώπη που δημιούργησε μια νέα πολιτική κουλτούρα «δρούμε τοπικά σκεφτόμαστε παγκόσμια» θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερη αξία να το μεταφέρουμε στην περιφέρειά μας, δηλαδή, πέρα από την τοπικότητα και την τοπική διάσταση των ζητημάτων, πρέπει να έχουμε μια ευρύτερη πρόσληψη των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε έχουμε εδώ τέτοιες δομές, για παράδειγμα η FRONTEX, έχουμε το οξύτατο πρόβλημα λαθραίων μεταναστευτικών ροών που θα είναι ένα τεράστιο θέμα, γιατί για πολλά χρόνια στο θέμα αυτό πολλοί εκώφευαν και έλεγαν ότι το πρόβλημα θα είναι ευκαιριακό, πρόσκαιρό, όταν πριν αρκετά χρόνια λέγαμε ότι αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει και θα είναι ιδιαίτερα οξύτατο τα επόμενα χρόνια και δεν χρειάστηκε να περάσει καιρός και το είδαμε και το βιώνουμε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα στο βόρειο Έβρο και στον Έβρο. Έτσι και αλλιώς τα σύνορα ήταν παγκόσμια και διάτρητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παλιότερα περνούσαν άλλα προϊόντα, άλλες υπηρεσίες, άλλα «αρνητικά» αγαθά, τώρα περνάνε άνθρωποι και όταν δημιουργείς ένα πρόβλημα στη περιφέρεια που δεν αναπτύσσεται, για παράδειγμα στο Πακιστάν ή στο Αφγανιστάν ή οπουδήποτε αλλού, αυτοί οι άνθρωποι που πλήττονται από τις οικονομικές ή κοινωνικές ή άλλες εξελίξεις θα αναζητήσουν την θέση τους κάτω από τον ήλιο και αν αυτός ο ήλιος τους ελκύει προς την Ευρώπη θα πάνε σε αυτήν, αν τους ελκύει προς την Αμερική θα πάνε εκεί, και κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει ή να αποτρέψει τους ανθρώπους στο να ελπίζουν ή να επιδιώκουν ένα άλλο σχέδιο ή μια άλλη ποιότητα ζωής. Νομίζω ότι όλα αυτά συνθέτουν μια πραγματικότητα πού είναι δύσκολη, πολυεπίπεδη, πολύπλοκη, και αν κανείς επιχειρήσει με απλουστεύσεις να την προσεγγίσει, θα έχει να προσφέρει μόνο κακές υπηρεσίες στον Έβρο, στη Ροδόπη, στην περιφέρειά μας. Εμείς δεν είμαστε από την πλευρά των απλουστεύσεων. Είμαστε από την πλευρά της ουσιαστικής προσέγγισης υπαρκτών προβλημάτων τα οποία χρήζουν διαχείρισης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.