Σταθερη η αποκομιδη των συσκευασιων φυτοφαρμακων απο αγροτικες εργασιες στο Δημο Κομοτηνης

Μέσω ειδικών κοντέινερ συλλογής συσκευασιών

Κανονικά συνεχίζεται και φέτος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, η αποκομιδή των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων από τους ειδικά τοποθετημένα μεταλλικά κοντέινερ-κάδους που βρίσκονται σε διάφορα σημεία
 
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Κομοτηνής, όπως και άλλοι Δήμοι της περιοχής μας, διαθέτει κοντέινερ συλλογής συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε κάθε οικισμό τα οποία παραλαμβάνει με ειδικό όχημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 
Σε αυτά προηγουμένως οι αγρότες, αφού χρησιμοποιήσουν το φυτοφάρμακο, φορώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ξεπλένουν τουλάχιστον τρείς φορές τη συσκευασία, μέχρι τα νερά ξεπλύματος να είναι καθαρά.
 
Τα κοντέινερ συγκεντρώνονται σε ειδικό χώρο που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Κομοτηνής, από όπου, σε συνεργασία με την ανάδοχη εταιρεία, παραδίδονται σε αυτήν και οδηγούνται για τελική διάθεση όπως προβλέπει η περιβαλλοντική Νομοθεσία.
 
Αυτό σημαίνει πως γίνεται φόρτωση των κενώνσυσκευασιών με τα χέρια από προσωπικό της εταιρείας τηρουμένων των κανόνων ασφάλειας καιυγείας εργαζομένων σε ειδικούς μεγασάκους κατάλληλους για κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων τοποθετημένους σε παλέτες που φορτώνονται σε κλειστό φορτηγό.
 
Με την παραλαβή των αποβλήτων, χορηγείται Πιστοποιητικό Παραλαβής από την ανάδοχη εταιρεία με το οποίο, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, η εταιρεία καθίσταται κύρια και υπόχρεη φορέας διαχείρισης για την περαιτέρω επεξεργασία και διάθεσή τους.
 
Να σημειωθεί πως στο χώρο παραλαβής υπάρχει πυροσβεστικός εξοπλισμός, κατάλληλος για κατάσβεση κάθεαίτιας ανάφλεξης, ενώ οι εργασίες εκτελούνται μόνο από την ειδικευμένη ομάδα εργασίας της ανάδοχηςεταιρείας.
 
Οι παραλαβές πραγματοποιούνται σε μία φάση ή σε δύο εάν χρειασθεί και εφόσον έχουν συγκεντρωθεί ποσότητα των 2.75 τόνων.
 
Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο οι συσκευασίες να μην απορρίπτονται με το σωστό τρόπο, ενώ και σε περιόδους «αιχμής» τα ειδικά σημεία απόρριψης γεμίζουν αρκετά γρήγορα, αλλά ακόμα και αν δεν είναι γεμάτες να βλέπουμε απόρριψη των συσκευασιών εκτός των κάδων.
 
Επίσης για τους αγρότες, σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας των σκευασμάτων, καθώς ακόμη και το τριπλό ξέπλυμα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε ορισμένα σκευάσματα. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση των σκευασμάτων φωσφίνης τα οποία δεν πρέπει να πλένονται με νερό καθώς η επαφή της φωσφίνης με το νερό προκαλεί έκρηξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.