Σταση αναμονης για τον νεο σχεδιασμο για τους Φορεις Διαχειρισης

Προβλήματα στη διαχείριση του ΕΠΑΜΑΘ αν ενταχθούν οι περιοχές στη Θάσο διαβλέπει ο πρόεδρος του κ. Μάνος Κουτράκης

Σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση του Εθνικού πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ), διαβλέπει ο Πρόεδρός του, κ. Μάνος Κουτράκης, αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αλλάξει το σχεδιασμό για την ένταξη όλων των περιοχών NATURA που γειτνιάζουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της Θάσου, που αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα.
 
Την ίδια ώρα η διοίκηση του ΕΠΑΜΑΘ βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο όσο και με τους εργαζόμενους του ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα που έχει ανακύψει με το εργασιακό τους καθεστώς, με τους εργαζόμενους να έχουν προχωρήσει σε απεργία ζητώντας να μην μείνει στον αέρα. 

Τι αλλάζει στους φορείς διαχείρισης 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιφέρειά μας λειτουργούν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνιδα και Ισμαρίδα), το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου και το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου καθώς και το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, ενώ μέρος του Εθνικού πάρκου της Λίμνης Κερκίνης εκτείνεται στο Παγγαίο.
 
Με το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση του Υπουργείο, η χωρική αρμοδιότητα όλων αυτών των φορέων επεκτείνεται. Έτσι το μεν Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου επεκτείνεται για να συμπεριλάβει και τη Σαμοθράκη, ενώ το ΕΠΑΜΑΘ επεκτείνεται και συμπεριλαμβάνει και τη Θάσο.
 
Η επέκταση αυτή όμως της χωρικής αρμοδιότητας μοιραία θα δημιουργήσει προβλήματα στον Φορέα, τόσο γιατί το ήδη υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες, πόσο μάλλον τις διευρυμένες, αλλά και γιατί η επέκταση ενός φορέα, που έχει στην αρμοδιότητά του υγροτοπικά οικοσυστήματα, στο νησί της Θάσου, αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό και διαφορετικό οικοσύστημα.
 
Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν και διοικητικές δυσκολίες, αλλά και προβλήματα στο προσωπικό. Για αυτά ο Φορέας έχει ενημερώσει το υπουργείο τόσο πριν όσο και μετά την υποβολή του νομοσχεδίου προς διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, χωρίς το Υπουργείο να έχει αναφερθεί σε τυχόν αλλαγές. 

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους 

Την ίδια ώρα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τις Natura 2000 που αφορούν το εργασιακό τους καθεστώς.
 
Αφορμή για τις αντιδράσεις από τους 367 εργαζομένους των Φορέων Διαχείρισης είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο καθορίζεται το νέο εργασιακό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το 2018 θα παραμείνει ένα ακόμη μεταβατικό έτος, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, αλλά από το 2019 οι εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ θα προσλαμβάνονται με οκτάμηνες συμβάσεις, μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρος ο αριθμός τους.
 
Ο κ. Κουτράκης είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους την Παρασκευή, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημά τους μιας και τα περιθώρια πλέον έχουν γίνει ασφυκτικά για την λειτουργία των Φορέων διαχείρισης την επόμενη χρονιά. 

Τι θα περιλαμβάνει το ΕΠΑΜΑΘ 

ΦΔ Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας –Ισμαρίδας:
-Στενά Νέστου
-Αισθητικό Δάσος Νέστου
-Ποταμός Φιλιουρής
-Ποταμός Κομψάτος (νέα Κοίτη)
-Λίμνες Και Λιμνοθάλασσες Της Θράκης – ΕυρύτερηΠεριοχή Και ΠαράκτιαΖώνη
-Λίμνες Βιστωνίδα – Ισμαρίδα – ΛιμνοθάλασσεςΠόρτο Λάγος, Αλυκή Πτελέα, Ξηρολίμνη, Καρατζά
-Κοιλάδα Κομψάτου
-Δέλτα Νέστου Και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής Και Νήσος Θασοπούλα
-Όρμος Ποταμιάς – Ακρ. Πύργος έως Ν. Γραμβούσσα
-Κόλπος Παλαιού – Όρμος Ελευθερών
-Δέλτα Νέστου Και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής – Ευρύτερη Περιοχή Και Παράκτια Ζώνη
-Θάσος (όρος Υψάριο και Παράκτια Ζώνη) και Νησίδες Κοινύρα Ξηρονήσι
-Περίχωρα Λιμένα Θάσου
-Θαλάσσια Περιοχή Καβάλας – Θάσου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.