Στα θρανια της καταρτισης 5000 παραγωγοι τα τελευταια 13 χρονια

Κάθονται στα θρανία. Διδάσκονται νέες τεχνικές και μεθόδους. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 500 αγρότες της Ροδόπης διδάσκονται τα μυστικά της σωστής καλλιέργειας, της λελογισμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, αλλά και τους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στην αγορά. Αυτή την περίοδο, δεκάδες αμπελουργοί, υπολογίζεται, όμως, ότι από το 1995 και μετά, περισσότεροι από 5000 αγρότες, έχουν καταρτιστεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο φέτος υποβλήθηκαν 1600 αιτήσεις συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης που δεν είναι επιδοτούμενα. Ο Κώστας Μπούντας, διευθυντής του Κέντρου «Δήμητρα» υπεύθυνος για την ενημέρωση και κατάρτιση του αγροτικού κόσμου της Ροδόπης εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα αγροτικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια της αμπέλου. «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, πέρα από τους τακτικούς υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν θεματικές ενότητες και έρχονται και τις παρακολουθούν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι».Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει συνέχεια στην κατάρτιση σε θέματα οινοτεχνίας και οινοποίησης. «Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος που ασχολείται με το αμπέλι, ασχολείται συστηματικά με ζήλο, με μεγάλη προσοχή, παρακολουθεί τις εξελίξεις, εφαρμόζει καινούργιες τεχνικές και πρωτοποριακές μέθοδοι.», δηλώνει και προσθέτει, «το αμπέλι βρίσκει σιγά- σιγά το δρόμό του στην περιοχή». Η εκπαίδευση για την οινοτεχνία θα γίνει το Φθινόπωρο για να υπάρχει στην διάθεση των καταρτιζομένων πρώτη ύλη. Άλλωστε έχει παράδοση ο τόπος στην καλλιέργεια της αμπέλου.

Παραδοσιακοί καλλιεργητές κρασιού…

Ο κ. Ν Χατζηπαναγιωτίδης είναι παραγωγός κρασιού, αυτοδίδακτος, όπως δηλώνει, πουλά 2,5 ευρώ το κιλό το κρασί που παράγει, τιμή ίδια με αυτές πέρσι και πρόπερσι. Καλλιεργεί είκοσι στρέμματα, ένας από τους δεκάδες καλλιεργητές κρασιού της περιοχής. «Ο Ίασμος είχε παράδοση, τώρα χαλάσανε τα αμπέλια, κάποιοι λίγοι ξαναβάζουν, αλλά δεν είναι όπως παλιά.» δηλώνει και για την καλλιέργεια του κρασιού προσθέτει: «Είναι δύσκολη δουλειά, κάθε μέρα θα πρέπει να είσαι εκεί. Να μην το ξεχάσεις ούτε μια μέρα το αμπέλι». Όπως παρατηρεί είναι μια παραγωγή που αντέχει στο χρόνο, αλλά λίγοι είναι οι νέοι που ασχολούνται. «Ο γεωργός δεν αμείβεται καλά», δηλώνει και σημειώνει ότι «Όλες οι καλλιέργειες έχουν υψηλό κόστος». Μάλιστα σπεύδει να αποδώσει στο κρασί που παράγει η περιοχή και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. «Οι παππούδες μας είχαν βαρέλια με κρασί και αντί για νερό, έπιναν κρασί. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα αιωνόβιοι που αγαπούν το κρασί. Δεν έπαψαν ποτέ να πίνουν και έφτασαν στα 100 χρόνια».

Εκπαιδευτικά προγράμματα για τους παραγωγούς κερασιών

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα υλοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα στο Δήμο Σώστου, συνέχεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν πέρσι για την ολοκληρωμένη διαχείριση της κερασιάς. Οι κερασο-παραγωγοί θα μυηθούν στις τεχνικές κλαδέματος, στις φυτεύσεις και στις εργασίες, καθώς και στην ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων. «Υπάρχει μια συνέχεια στην προσπάθεια που κάναμε πέρσι. Ο κόσμος διαπιστώνει, μέσα από τα προγράμματα αυτά, ότι μπορεί να μάθει, μπορεί να διορθώσει τα λάθή του, μπορεί να πάει δυο βήματα πιο κάτω.» δηλώνει ο κ. Μπούντας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιοτική γεωργία γιατί πιστεύουν ότι είναι το βιώσιμο μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Για το σκοπό αυτό θα έρθουν στη Ροδόπη ειδικοί από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων της Νάουσας σε μια προσπάθεια να μυήσουν τους παραγωγούς στην τεχνική του κλαδέματος, στις πυκνές φυτεύσεις, στην αξιολόγηση των δοκιμασμένων ποικιλιών, στις καινούργιες ποικιλίες που υπάρχουν στην αγορά. «Στο κεράσι γίνονται σωστά βήματα από τους παραγωγούς με στόχο να κερδίσουν το μερίδιο αγοράς που τους αναλογεί και να έχει την ποιότητα αυτή που ζητάει ο καταναλωτής».

Στα θρανία και οι μουσουλμάνες αγρότισσες…

Από τα θρανία της κατάρτισης δεν θα λείπουν και οι αγρότισσες του Δήμου Σώστου, από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και μετά. μουσουλμάνες γυναίκες θα διδαχθούν την σωστή μεταποίηση του κερασιού, θα μάθουν δηλαδή να αξιοποιούν ότι η κατανάλωση δεν μπορεί να απορροφήσει. Νέοι σε ηλικία αγρότες, μεταξύ 35 έως 45 ετών, αποδεικνύουν στην πράξη ότι υπάρχει συνέχεια στον αγροτικό κόσμο, παρότι ο μέσος όρος ηλικίας των εν ενεργεία αγροτών της Ροδόπης είναι πολύ μεγάλος. «Έχουμε ανθρώπους που θέλουν πολλά να μάθουν. Όταν έρχονται εδώ να παρακολουθήσουν μια εκπαίδευση, τους ανοίγει η όρεξη να παρακολουθήσουν άλλες πέντε. Όσο μαθαίνει κανείς, τόσο καταλαβαίνει ότι ξέρει λίγα, πρέπει να διορθώσει τα λάθη που έκανε, να συμπληρώσει κενά σε γνώσεις που είχε και να εφαρμόσει καινούργιες τεχνικές αντιμετωπίζοντας τις εξελίξεις.», δηλώνει ο κ.Μπούντας και σημειώνει ότι οι αγρότες σήμερα θα πρέπει να ξέρουν τι ζητάει ο καταναλωτής. «Η πρώτη μας δουλειά σε όλες τις εκπαιδεύσεις είναι να μάθουμε τον κόσμο πώς να πουλάει, όχι πώς να παράγει, αυτό είναι η δεύτερη δουλειά. Αν δεν πουλάμε, δεν πρέπει να παράγουμε. Πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις τι ζητάει ο καταναλωτής και εκεί να προσαρμοστούμε».

Αγρότες με «Πράσινο Πιστοποιητικό»

Η κατάρτιση οδηγεί και στην απόκτηση του «Πράσινου Πιστοποιητικού», απαιτούνται ώρες παρακολούθησης προγραμμάτων, προκειμένου να πάρει το πράσινο πιστοποιητικό ο αγρότης της Ροδόπης εξασφαλίζοντας έτσι την κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος, «θα αποδεικνύεται ότι αυτός που το κατέχει έχει και τις γνώσεις και την ικανότητα να κάνει την συγκεκριμένη δουλειά». Η πιστοποίηση, είναι και κατοχύρωση του επαγγέλματος. «Αυτοί που θα κατέχουν το «Πράσινο Πιστοποιητικό», αυτοί θα θεωρούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αυτοί θα έχουν προτεραιότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα». Αν μετά το 2013 δεν το έχουν αποκτήσει, θα πρέπει να καθίσουν δύο χρόνια στο θρανίο για να το αποκτήσουν.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.