Στα «καγκελα» αστυνομικοι με την ανακληση των χορηγηθεισων ημερησιων αναπαυσεων το τριημερο των Φωτων

Δημόσια καταγγελία από τις ΕΑΚΑ και ΕΚΑ Ροδόπης

Σε δημόσια καταγγελία με αφορμή την ανάκληση όλων των χορηγηθεισών ημερησίων αναπαύσεων αστυνομικών της Ροδόπης την Κυριακή 5 και τη Δευτέρα 6 Γενάρη, προχώρησαν δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις. Όπως καταγγέλλουν οι ΕΑΚΑ και ΕΚΑ Ροδόπης πρόκειται για αυθαίρετη προφορική εντολή του Α΄ Υποδιευθυντή της Δ.Α. Ροδόπης που δεν βασίστηκε σε προγενέστερη υπουργική απόφαση και είχε ως συνέπεια την ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού αστυνομικών.

Ολόκληρη η καταγγελία είναι η εξής:

«Άγιες μέρες κι όμως δυστυχώς λάβαμε γνώση από μέλη της ‘Ένωσής μας, ότι το μεσημέρι της Παρασκευής 03-01-2020 άλλαξε αιφνιδίως ο πίνακας διάταξης υπηρεσίας που είχε εκδοθεί για την Κυριακή 05-01-2020 και την Δευτέρα 06-01-2020, καθώς όπως ενημερώθηκαν από τις Διοικήσεις τους, είχε δοθεί προφορική εντολή από τον  Α΄ Υποδιευθυντή της Δ.Α. Ροδόπης, ο οποίος εκτελούσε χρέη Αναπληρωτή Διευθυντή, για ανάκληση όλων των χορηγηθεισών ημερησίων αναπαύσεων, επικαλούμενος έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες!

Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 3 του Π.Δ. 394/2001 η ημερήσια ανάπαυση ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ με την επιφύλαξη μόνο της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Π.Δ. 27/86 στις διατάξεις της οποίας ορίζεται ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με Υπουργική Απόφαση η οποία εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και αφορά περιπτώσεις όλως εξαιρετικών και εκτάκτων υπηρεσιακών για όσο χρόνο αυτές διαρκούν.

Υπουργική Απόφαση που θα νομιμοποιούσε την προφορική εντολή του κυρίου Α΄ Υποδιευθυντή της Δ.Α. Ροδόπης για γενική ανάκληση των χορηγηθέντων ημερησίων αναπαύσεων, ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ.

Από έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι ούτε καν πραγματική ανάγκη για αυτή την ανεπίτρεπτη, παράτυπη, αιφνιδιαστική και κατάφωρα προκλητική προφορική διαταγή με την οποία ο διατάσσων ανέτρεπε τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων μας, μη σεβόμενος τα εργασιακά μας δικαιώματα που προστατεύονται από Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα.

Ο ισχυρισμός μας αυτός περί μη ύπαρξης πραγματικής ανάγκης παρουσίας τόσο μεγάλου αριθμού επιπλέον αστυνομικού προσωπικού, δεν είναι «φιλολογικός», αλλά προκύπτει από το γεγονός ότι αρκετοί συνάδελφοί μας των οποίων η ημερήσια ανάπαυση ανακαλούνταν με την συγκεκριμένη  προφορική Διαταγή, τελικά υποχρεώθηκαν να λάβουν μέρες από την Κανονική τους Άδεια προκειμένου να απουσιάσουν για την εκπλήρωση των ήδη προγραμματισμένων  προσωπικών-οικογενειακών τους υποχρεώσεων.

Με λίγα λόγια λοιπόν, προφανώς και δεν χρειαζόταν όλο αυτό το προσωπικό αφού  μεγάλη μερίδα αναγκάστηκε σε λήψη Κ.Α. (και άρα απουσίαζε), αλλά για κάποιον  ακατανόητο λόγο απαγορεύτηκε η λήψη της δικαιούμενης και οφειλόμενης, ημερήσιας ανάπαυσης.

Αυτό καταδεικνύει περίτρανα ότι η συγκεκριμένη προφορική διαταγή πέρα από παράνομη, ήταν ολότελα μη αναγκαία και ξεφεύγει παντελώς από τα όρια της έννοιας της χρηστής διοίκησης, θυμίζοντας άλλες μαύρες εποχές και νοοτροπίες. Το συνδικάτο μας έδωσε μεγάλους αγώνες για να τις ανατρέψει, αλλά  δυστυχώς ίσως υπάρχουν κάποιοι που τις νοσταλγούν….

Την προκλητική  αυτή αυθαιρεσία της Διοίκησης, αναμέναμε να την καταγγείλει  άμεσα το Προεδρείο της Ένωσής  μας. Όμως αντί να επιτελέσουν το καθήκον που τους ανατίθεται από το Καταστατικό μας και αφορά στην αδιάλειπτη προστασία  των εργασιακών μας δικαιωμάτων, το Προεδρείο μας τήρησε ύποπτη «Σιγή Ιχθύος»….

Κατόπιν αυτής της αδικαιολόγητα αδιάφορης στάσης σε ένα τόσο σοβαρό γεγονός, το οποίο εμείς τουλάχιστον δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αδιαμαρτύρητα, οι επικεφαλής των παρατάξεών μας προέβησαν σε σειρά επικοινωνιών για την διερεύνηση του συμβάντος και εν συνεχεία ήλθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. ΣΚΟΥΜΑ Κωνσταντίνο, στον οποίο καταγγείλαμε αυτή την αυθαίρετη και παράνομη προφορική διαταγή του Α΄Υποδιευθυντή της Δ.Α. Ροδόπης με την οποία παραβιάστηκαν θεσπισμένα εργασιακά μας δικαιώματα, ζητώντας την παρέμβασή του στην κατεύθυνση τόσο της επίλυσης του θέματος, όσο και σε αυτή της  μη επανάληψής του.

Από την πλευρά του ο κ. Επιθεωρητής,  δήλωσε αρωγός στην προσπάθειά μας για τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και ότι άμεσα θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την επίλυση του θέματος και την διασφάλιση της μη επανάληψης τέτοιων φαινομένων.

Ευχαριστούμε τον κ. Επιθεωρητή για το γνήσιο ενδιαφέρον που επέδειξε, διατηρώντας την  ελπίδα και την εμπιστοσύνη μας, στη θεραπευτική του παρέμβαση.

Εμείς ως παρατάξεις έχουμε πάντα ψηλά τη σημαία του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων που εκπροσωπούμε, δεν διστάζουμε μπροστά σε τίποτε και σε  κανέναν όταν πρόκειται για το δίκιο μας και δεν θα επιτρέψουμε ούτε αυθαιρεσίες της Υπηρεσιακής Διοίκησης, ούτε ολιγωρίες του Προεδρείου της Ένωσής μας σε βάρος των μελών μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.