Στα χναρια του Κωνσταντινου Καραθεοδωρη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο δημοτικό χώρο ο οποίος θα στεγάσει το «Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή» ενώ παράλληλα η Δημοτική Αρχή της Κομοτηνής σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Θανάση Λιπορδέζη, προχωρούν σε συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού των εκθεμάτων του μουσείου.

Ο προγραμματισμός και η οριστικοποίηση των ίδιων ενεργειών, αποτέλεσαν αντικείμενο συνάντησης μεταξύ του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Τ. Βαβατσικλή με τον κ. Θ. Λιπορδέζη.

«Οραματιζόμαστε το Μουσείο, να γίνει ένα σημείο αναφοράς.. Ο Κ.Καραθεωδορή έχει οπαδούς του, τους μεγαλύτερους επιστήμονες μαθηματικούς ανά τον κόσμο, οι οποίοι σίγουρα θα ενδιαφερθούν και να επισκεφθούν το μουσείο και να προσφέρουν όσο μπορούν για αυτό» επισήμανε σε δηλώσεις τους στον «ΠτΘ» ο κ. Λιπορδέζης.

Ο ίδιος εξειδίκευσε και στις ενέργειες που προγραμματίστηκαν, με βασικό στόχο να εμπλουτιστεί η συλλογή των εκθεμάτων τα οποία θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Μουσείου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Δημάρχου και του Προέδρου του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας σε έκθεση βιβλίων και εγγράφων του Καραθεοδωρή στην Αθήνα, τον ερχόμενο Μάρτιο, για την αγορά «πολύτιμου» υλικού, που θα κοσμήσει το Μουσείο. Με την συνδρομή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ε.Στυλιανίδη προγραμματίστηκε επίσκεψη και στο Πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν, «δεσπόζον μαθηματικό κέντρο ανά την οικουμένη» της εποχής, όπου έδρασε ο αξιόλογος Θρακιώτης μαθηματικός. Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου «υπάρχει το επιστημονικό έργο του και πολύτιμες επιστολές προς μεγάλους μαθηματικούς όπως ο Αϊνστάιν, ο Σόμερφιλντ κι άλλοι. Θα επιχειρήσουμε κι από κει να συλλέξουμε πολύτιμο υλικό».

Υπάρχοντα από το σπίτι του Θρακιώτη επιστήμονα, ενός από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα, ενδέχεται να παραχωρήσει η κόρη του Δέσποινα, με την οποία εντείνονται οι επαφές των δύο πλευρών.

Στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Ιερουσαλήμ, βρίσκονται 49 επιστολές του Αϊνστάιν προς τον Κ.Καραθεοδωρή, όπως διευκρίνισε ο κ. Λιπορδέζης «7 από αυτές βρίσκονται στην χέρια μας, θα προσπαθήσουμε να έχουμε έστω και αντίγραφα από τις υπόλοιπες οι οποίες παρουσιάζουν και ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον».

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.