«Σπουδες και υποτροφιες στη Γερμανια»

«Σπουδές και υποτροφίες στη Γερμανία» ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γραφείο Διασύνδεσης του Δ.Π.Θ. – Κόμβος Κομοτηνής σε συνεργασία με το Γερμανικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, στο νέο κτίριο της Νομικής.



Ως ελκυστικό τόπο σπουδών με ποικίλες ευκαιρίες για μεταπτυχιακές σπουδές και όχι μόνο παρουσίασε τη Γερμανία ο υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, αρμόδιος για θέματα σπουδών και υποτροφιών, κ. Michael Hermann, ο οποίος έκανε ενημέρωση για μεταπτυχιακές σπουδές και υποτροφίες στη Γερμανία.

«Η Γερμανία με πάνω από 300 πανεπιστήμια, ανώτατες σχολές, σχολές καλών τεχνών, σας προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες για να την γνωρίσετε και να συμμετέχετε και σε μεταπτυχιακές σπουδές και σε άλλα επίπεδα».

Από πολλούς θεωρείται δύσκολο να σπουδάσει κανείς στη Γερμανία λόγω της γλώσσας, των υψηλών απαιτήσεων και το είδος των χορηγούμενων τίτλων. Και όμως πάνω από 150.000 Έλληνες και Ελληνίδες σπούδασαν στη Γερμανία τα τελευταία 20 χρόνια.

Από αυτούς περισσότεροι από 1.250 πραγματοποίησαν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους ή εκπόνησαν την διδακτορική διατριβή τους με υποτροφίες της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), ενώ από τους 400 Έλληνες πανεπιστημιακούς διδασκάλους που έχουν πραγματοποιήσει σπουδές στη Γερμανία, πάνω από 200 διδάσκουν σήμερα στην Ελλάδα.

Το Γερμανικό κράτος δίνει τη δυνατότητα υποτροφιών για απόφοιτους Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των επιστημονικών κλάδων. Υποτροφίες παρέχονται για μεταπτυχιακές σπουδές (διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα παράτασης) σε όλα τα κρατικά αναγνωρισμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Επίσης υπάρχουν και υποτροφίες μικρής διάρκειας (1 έως 6 μήνες) για Έλληνες πτυχιούχους /επιστήμονες, με πολύ καλή κατάρτιση, προσφέροντας τη δυνατότητα διεκπεραίωσης χρονικά περιορισμένης έρευνας που αφορά κυρίως τη συλλογή υλικού για διατριβή η οποία πρόκειται να υποβληθεί στην πατρίδα του υποψηφίου.

Αναφερόμενος στο θέμα της υποτροφίας, ο κ. Michael Hermann είπε ότι «υπάρχουν οι υποτροφίες αυτή τη στιγμή και έχουν ημερομηνία λήξης ως τις 28 Νοεμβρίου και τις 5 Δεκεμβρίου».

Το κόστος της υποτροφίας αναφέρεται περίπου στα 715 ευρώ μηνιαίως και δίνει μεγάλες ευκαιρίες στους φοιτητές να σπουδάσουν στη Γερμανία. Εξάλλου, δεν υπάρχουν και δίδακτρα στα Γερμανικά πανεπιστήμια. Τα έξοδα διατροφής και διαμονής διαφέρουν από πόλη σε πόλη, θα πρέπει όμως να υπολογίζονται τουλάχιστον σε 1.100-1.300 DM (γερμανικά μάρκα) ανά μήνα.

Τέλος, ο κ. Hermann ευχαρίστησε το Γραφείο Διασύνδεσης για την πρόσκλησή του και εξέφρασε ελπίδες για περαιτέρω συνεργασία.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.