Σπουδαια νεα απο την Φιλοπροοδη Ενωση Ξανθης

Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων διάλεξε το ιστορικό Σωματείο της Ξάνθης, η γνωστή μας ΦΕΞ, να παρουσιάσει στο κοινό το πρόσφατο σημαντικό της έργο. Ένα έργο που συνυφαίνεται με την καρδιά του πολιτισμού της νεότερης ιστορίας της Ξάνθης, το Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, πρώην οικία των αδελφών Κουγιουμτζόγλου. Ενώπιον πλήθους ξανθιωτών, ανωνύμων και επωνύμων, ο πρόεδρος της ΦΕΞ κ. Χατζημηλιούδης αναφέρθηκε εν συντομία στα νεότερα επιτεύγματα του Μουσείου, τα οποία παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικά η επιστημονική συνεργάτης της ΦΕΞ και συμπολίτισσά μας, Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα ακόλουθα.

 

Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός τέχνης – Μουσειολόγος

«Μεγάλες ή «Μικρές [οι] Ιστορίες της Ξάνθης» και του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ, χωρισμένες σε οκτώ καταλόγους, είναι πλέον γεγονός»

«Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, παρουσιάζουμε σήμερα το σύνολο του έργου που υλοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο του σωματείου.

Οι δύο νέες αίθουσες: Το παιδικό δωμάτιο και η έκθεση γραμματοσήμων

Θα ξεκινήσουμε πρώτα από τον όροφο. Δύο νέες αίθουσες άνοιξαν στο κοινό της πόλης: το παιδικό δωμάτιο και η έκθεση γραμματοσήμων. Και οι δύο οφείλουν την ύπαρξή τους σε δωρεές: η μία στη δωρεά Χατζηγεωργίου και η άλλη στη δωρεά Σταματιάδη. Και στις δύο εξασφαλίστηκαν οι σωστές συνθήκες καλής διατήρησης των εκθεμάτων ενώ ο βοηθητικός εξοπλισμός αποβλέπει στην καλή έκθεσή και ασφάλειά τους, αλλά και στην εξυπηρέτηση του επισκέπτη με τις κατάλληλες προθήκες. Για τη συλλογή γραμματοσήμων προβλέφθηκαν επιπλέον ειδικοί φωτιζόμενοι μεγεθυντικοί φακοί και ένα γραφείο, στον υπολογιστή του οποίου μπορεί κανείς να βρει επιπλέον πληροφορίες για το γραμματόσημο.

Αποκατάσταση των χαμάμ

Στη συνέχεια, αποκαταστάθηκαν πλήρως τα δύο χαμάμ της αυλής, το ανδρικό και το γυναικείο, και εξοπλίστηκαν με το ανάλογο, δίγλωσσο, εποπτικό υλικό.

 

Οθόνες αφής

Επίσης, στις αίθουσες του μουσείου μπορεί κανείς να δει τι είναι το κάθε αντικείμενο, χάρη στις οθόνες αφής. Όσο απλό κι αν φαίνεται στη χρήση του, απαιτεί έναν αξιόλογο όγκο καλά ταξινομημένων πληροφοριών για τη σωστή κατανόηση των εφαρμογών από τους επισκέπτες.

Οι οκτώ θεματικοί,δίγλωσσοι, κατάλογοι του Λαογραφικού Μουσείου

Το έργο στο οποίο θα αναφερθώ εκτενέστερα όμως, είναι οι οκτώ θεματικοί, δίγλωσσοι, κατάλογοι του Λαογραφικού Μουσείου. Γιατί οκτώ κατάλογοι θα αναρωτηθείτε. Επειδή θελήσαμε να καταγράψουμε πολλές «Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης», που αν τις προσθέσουμε, μας φτιάχνουν μια μεγαλύτερη.

 

«Ξάνθεια-Ξάνθη: μια ιστορία-ένα ταξίδι»

Ξεκινήσαμε από την ιστορία του τόπου μας, της Θράκης. Με ένα χρονολόγιο που μας προβλημάτισε με τον όγκο του. Εντούτοις, απαριθμούσε γεγονότα που συνέβησαν. Αυτό, αποτέλεσε τον κύριο όγκο του πρώτου καταλόγου με υπότιτλο «Ξάνθεια – Ξάνθη: μια ιστορία – ένα ταξίδι», ταξίδι στο χρόνο φυσικά. Κι από τη Θράκη στον ίδιο κιόλας κατάλογο έπρεπε να φτάσουμε στην Ξάνθη του σήμερα. Πιστεύουμε πως το καταφέραμε, χάρη στη συμβολή του ιστορικού και αρχαιολόγου, Δημήτρη Καλπάκη.

«Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό Μουσείο»

Το επόμενο ταξίδι στο χρόνο, είναι πια μέσα στην πόλη. Διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στον αριθμό 7, της οδού Αντίκα. Ένα σπίτι, μια οικογένεια κι άλλη μια αφήγηση που οδήγησε στη διάσωση των υλικών μαρτυριών της ιστορίας όλης της Ξάνθης. «Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό Μουσείο», λοιπόν ο δεύτερος κατάλογός μας, βασισμένος στα κείμενα των συντηρητριών έργων τέχνης, Καλλιόπης Μαρτίνη και Κλεοπάτρας Τσουράκη.

«Λαογραφικά Στοιχεία της Ξάνθης»

Όμως τι είναι ένα σπίτι, ή μια πόλη χωρίς τους κατοίκους της; Χωρίς την καθημερινότητά της; Τα ήθη και τα έθιμά της; Όλα αυτά που με κόπο συγκέντρωσε η πρώτη έφορος της Λαογραφικής Εταιρείας της ΦΕΞ. Αφιερωμένος στη λαογραφία της περιοχής ο τρίτος μας θεματικός κατάλογος και στην κύρια υπεύθυνη της διάσωσής της, την Κατίνα Βέικου-Σεραμέτη, με υπότιτλο «Λαογραφικά Στοιχεία της Ξάνθης». Για να την τιμήσουμε, ανατυπώσαμε μια δική της καταγραφή των εθίμων του τόπου.

«Η Αστική Τάξη της Ξάνθης στις Αρχές του 20ου αι»

Και δίπλα στη λαϊκή παράδοση μια κοινότητα που αναπτύχθηκε στους χαλεπούς καιρούς της τουρκοκρατίας. Μια τάξη που συνεργάστηκε, υποστήριξε, διαφώνησε, συνέπραξε στην ιστορική εξέλιξη της πόλης. «Η Αστική Τάξη της Ξάνθης στις Αρχές του 20ου αι», δεν είναι μόνον ο υπότιτλος του 4ου καταλόγου. Είναι και η βάση της Ξάνθης του σήμερα. Κι άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου ανήκουν σε αυτήν. Ο κατάλογος αυτός αποτελεί δείγμα εκτίμησης στον Στέφανο Ιωαννίδη που ως πρόεδρος της ΦΕΞ διέσωσε και κατέγραψε σε άρθρα του, στα «Θρακικά Χρονικά», σημαντικές σελίδες της ιστορίας της Ξάνθης.

«Η πόλη του καπνού»

Πού στηρίχτηκε όμως η ανάπτυξη της πόλης; Πώς συσσωρεύτηκε όλος αυτός ο πλούτος εδώ; Σε ποιο προϊόν οφείλει ο επαγγελματικός κόσμος της Ξάνθης την ευμάρειά του; Δεν ήταν δυνατό να μην αφιερωθεί στον καπνό ένας ακόμη κατάλογος, με υπότιτλο φυσικά: «Η πόλη του καπνού». Όσο κι αν σήμερα το ίδιο προϊόν παραγκωνίζεται και πολεμάται, σε αυτό οφείλει την ύπαρξή του το ίδιο το μουσείο ως πρώην κατοικία καπνεμπόρων. Σε αυτόν τον κατάλογο, ανατυπώνεται και το αφιερωμένο στην Ξάνθη τμήμα, της έκδοσης του Αλ. Μισέντζη, «Γενικός Οδηγός Ν. Ροδόπης 1934-36».

«Αναμνήσεις επί Χάρτου»

Ο επόμενος κατάλογος, αφιερώθηκε σε ένα υλικό, από το οποίο αποτελείται ένα μεγάλο μέρος των αρχείων του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ, του αρχείου του ίδιου του σωματείου, αλλά και της ιστορίας της Ξάνθης. Στις «Αναμνήσεις επί Χάρτου» θα διαβάσετε την ιστορία του υλικού, τις ιδιοτροπίες της διατήρησης και συντήρησής του και θα δείτε ένα παραμικρό μόνο μέρος του αρχειακού υλικού που φυλάσσεται στο μουσείο. Θα πρέπει εδώ να ευχαριστήσουμε για την καίρια συμμετοχή της, τη συντηρήτρια έργων τέχνης, Αναστασία Ευθυμίου.

«Γραμματόσημο»

Ο έβδομος κατάλογος και η ομώνυμη αίθουσα χρωστάει την ύπαρξή του στο μεράκι 2-3 ανθρώπων. Καταρχήν του κ. Σταματιάδη, που δώρισε τη συλλογή γραμματοσήμων του στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ. Κατά δεύτερον, στους Ευγένη και Ευριπίδη Κοτσώνη που χωρίς την συμβολή τους δεν θα ήταν εύκολο εγχείρημα ούτε η έκθεση, ούτε ο κατάλογος του «Γραμματοσήμου».

«Συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ»

Τέλος, ένας κατάλογος είναι αφιερωμένος στις «Συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ». Δέκα αντικείμενα. Θεωρήσαμε ότι με αυτά δείχνουμε τον πλούτο, την ποικιλία, τον όγκο και την ιστορία του Λαογραφικού μουσείου. Παράλληλα, και τις ιστορίες που μπορεί να διηγηθεί ένα μουσείο στον επισκέπτη του.

 

Ευχαριστίες προς τους συντελεστές της έκδοσης

Μεγάλες ή «Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης» και του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ, χωρισμένες σε οκτώ καταλόγους που, επιτέλους, είναι γεγονός. Το εγχείρημα φυσικά ήταν φιλόδοξο και επίπονο για όλους τους επώνυμους κι ανώνυμους που συμμετείχαν και στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ευχαριστούμε επίσης τις μεταφράστριές μας, Ανθή Χατζηγρηγορίου, Αναστασία Ευθυμίου και, Σταυρούλα Ταβουλάρη που «σήκωσε» τον μεγαλύτερο όγκο της μετάφρασης. Όπως επίσης τους συντελεστές της εταιρείας «Επικοινωνία», που με πολύ μεράκι και αγάπη είδαν αυτήν την τυπογραφική δουλειά.

Προσωπικά ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά τους την Ισιδώρα Βουλκίδου, τον Πασχάλη Ξανθόπουλο και όλο το Δ.Σ. της ΦΕΞ για την εμπιστοσύνη του.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ στο Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου

Οφείλουμε όμως όλοι μας, το μεγαλύτερο ευχαριστώ στο Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, που αποκλειστικά και μόνο χάρη στη δική του χορηγία, υλοποιήθηκε ο στόχος μας. Γιατί έσκυψε να δει τι γίνεται στη Θράκη, στην Ξάνθη, στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.»

Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νιάρχου

Να σημειώσουμε ότι παρούσα στην εκδήλωση, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νιάρχου, που υπήρξε χορηγός της έκδοσης των οκτώ καταλόγων, ήταν η αρχιτέκτων μηχανικός και μέλος της τεχνικής ομάδας του Ιδρύματος, κ. Ασημίνα Κουτρουμπούση, η οποία παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τον τρόπο που η ΦΕΞ αναδεικνύει και διασώζει μέσα από το ιδιαίτερα πλούσιο Λαογραφικό της Μουσείο, τον νεότερο πολιτισμό της γειτόνισσας πόλης.

Της παρουσίασης των νέων βημάτων προόδου της ΦΕΞ από τη βασική συντελεστή τους, τη συνεργάτιδα της ΦΕΞ Κική Χριστοδούλου, ακολούθησε ξενάγηση στις δυο νέες αίθουσες και στο χώρο των χαμάμ από τον διευθυντή της ΦΕΞ Πασχάλη Ξανθόπουλο και αμέσως μετά συναυλία με τον Βαγγέλη Κοντόπουλο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.