«Σπιτι και εξοικονομηση ενεργειας»
Το πρόγραμμα Elih Med που αφορά στην «Ενεργειακή Αναβάθμιση Κοινωνικών Κατοικιών στη Μεσόγειο» και, εν προκειμένω στην περιοχή μας, υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εξυπηρετείται πανελλαδικά από την Τράπεζα Πειραιώς, παρουσιάστηκε προχθές στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Την παρουσίαση προλόγισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας και έπειτα, τον λόγο πήραν η κ. Ζωή Χατζηαντωνίου, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, η κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, Πολιτικός Μηχανικός από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) και, τέλος, η κ. Ευδοξία Κιάκου, Υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Εκτελεστικός Γραμματέας ΑΜΘ «Η ενεργειακή αναβάθμιση ωφελεί την οικιακή και την εθνική οικονομία αλλά, κυρίως, το περιβάλλον»
Την παρουσίαση προλόγισε ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, αναλύοντας το μέχρι τώρα ιστορικό και τους σκοπούς του προγράμματος: «Το πρόγραμμα Elih Med αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση της κοινωνικής κατοικίας. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο η περιφέρειά μας συμμετέχει πρωτοπόρα, διότι έχει τη μεγαλύτερη ανταπόκριση από όλους τους εταίρους μας, από όλα τα μεσογειακά ευρωπαϊκά κράτη που συμμετέχουν. Είμαστε η χώρα που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτό το πρόγραμμα. Αρχικά αφορούσε στην ενεργειακή αναβάθμιση 100 κατοικιών αλλά η διάλυση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας μας ανάγκασε να στραφούμε σε άλλες λύσεις, δώσαμε το έργο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πετύχαμε να εγκριθεί ένα έργο που αφορούσε στην ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών στην Κομοτηνή. Πέρα από την εξασφάλιση του ποσού για την εκτέλεση του έργου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προϋπόθεση να γίνει γνωστό το έργο και, κυρίως, οι ευεργετικές συνέπειες μιας ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και των κατοικιών γενικότερα».
Στη συνέχεια ο κ. Κατσιμίγας, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την ενεργειακή αναβάθμιση: «Στη σημερινή εκδήλωση αναλύεται ακριβώς το περιεχόμενου αυτού του προγράμματος, πώς δηλαδή πρέπει να κάνουμε τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε λιγότερο ενεργοβόρους, κάτι το οποίο ωφελεί και την οικιακή και την εθνική οικονομία, αλλά, πάνω από όλα, το περιβάλλον. Διότι κάθε μορφή ενέργειας που χρησιμοποιείται μες στα σπίτια μας, παράγεται κάπου αλλού, κοντά μας ή μακριά μας, σχεδόν αποκλειστικά με καύση υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου, λιγνίτη κ.λπ.. Και αυτό γιατί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν αξιοποιηθεί περισσότερο από 15% σε όλο τον πλανήτη. Αυτό σημαίνει έκλυση διοξειδίου του άνθρακος, φαινόμενο του θερμοκηπίου και καταστροφή του πλανήτη. Ελπίζουμε να υπάρξει και η σχετική ανταπόκριση από τους πολίτες, ειδικά στις δύσκολες αυτές μέρες, που το κάθε ευρώ έχει μεγαλύτερη αξία από μερικά χρόνια πριν».
Ελένη Χατζηγεωργίου, Πολιτικός Μηχανικός-Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «Προβλέπεται να αναζητηθούν πρόσθετοι καινοτόμοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, πέραν της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης»
Τους τρεις θεματικούς άξονες του δράσεων του Elih Med παρέθεσε η κ. Χατζηγεωργίου: «Το ΚΑΠΕ υλοποιεί σε συνεργασία με το ΔΠΘ και την ΠΑΜ-Θ το έργο Elih Med, που περιλαμβάνει πιλοτικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε επτά χώρες της Μεσογείου. Συνολικά πάνω από χίλιες κατοικίες κοινωνικού χαρακτήρα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά. Πέρα από τις τεχνικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει άλλους τρεις θεματικούς άξονες δράσεων. Πρώτον, την τοποθέτηση έξυπνων συστημάτων μέτρησης στα κτίρια ώστε σταδιακά να αλλάξει η ενεργειακή συμπεριφορά των ενοίκων, παρακολουθώντας την ενεργειακή τους κατανάλωση και δίνοντάς τους πληροφόρηση σχετικά με αυτή ανά τακτά διαστήματα. Επίσης, δράσεις ενημέρωσης και διάδοσης του έργου. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις ενημέρωσης εδώ στην Κομοτηνή αλλά και στα κτίρια των εστιών. Ο τελευταίος θεματικός άξονας του έργου είναι οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί. Προβλέπεται να αναζητηθούν πρόσθετοι καινοτόμοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, πέραν της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την υλοποίηση πρόσθετων δράσεων στα πιλοτικά έργα. Ήδη στο έργο της Κομοτηνής εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση με τη χορηγία της εταιρείας ΒΙΜΕΚΑΤ».
Ζωή Χατζηαντωνίου, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ «Ορθολογική χρήση ενέργειας δεν σημαίνει το να κάνω οικονομία εις βάρος των συνθηκών άνεσής μου»
Εν συνεχεία, στο πρακτικό μέρος του προγράμματος και στα θετικά αποτελέσματα που απορρέουν από την ορθολογική χρήση του αναφέρθηκε η κ. Ζωή Χατζηαντωνίου,: «Βεβαίως υπάρχουν δράσεις που κοστίζουν αλλά υπάρχουν και απλά πράγματα, τα οποία μπορούμε να κάνουμε πολύ εύκολα, χωρίς καθόλου χρήματα ή με πολύ λίγα χρήματα. Δηλαδή ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη του καλοριφέρ σε έναν χαμηλότερο βαθμό, να κάνουμε εξοικονόμηση 7%. Βάζοντας ανεμιστήρες οροφής, ταυτόχρονα με τον κλιματισμό που έχουμε, εξοικονομούμε γύρω στο 14%, καθώς μπορούμε να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό μας σε μια μεγαλύτερη θερμοκρασία. Υπάρχουν τέτοιες δράσεις, απλώς πρέπει να αποκτήσουμε μια ενεργειακή συνείδηση για την εξοικονόμηση ενέργειας και να κάνουμε μια ορθολογική χρήση των ηλεκτρομηχανολογικών μας εγκαταστάσεων. Φυσικά τα πιο σύνθετα έχουν καλύτερα αποτελέσματα και απαιτούν το ανάλογο κόστος. Δυστυχώς ο κόσμος έκανε χειρότερα πράγματα, δεν ελάττωσε τον θερμοστάτη αλλά τον έκλεισε εντελώς. Ορθολογική χρήση ενέργειας δεν σημαίνει αυτό, το να κάνω οικονομία εις βάρος των συνθηκών άνεσής μου. Οι συνθήκες άνεσης πρέπει να διατηρούνται, το σπίτι να συνεχίσει να είναι φιλόξενο, απλώς πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας με τη λογική, όσο το δυνατόν δηλαδή να περιορίζουμε τις απώλειες που έχουμε».
Ευδοξία Κιάκου, Υπάλληλος Τράπεζας Πειραιώς «Το δάνειο είναι άτοκο μέχρι το 2015 και έπειτα έχει ένα χαμηλό επιτόκιο της τάξεως του 4,93%»
Η Κ. Κιάκου αναφέρθηκε «στα χαρακτηριστικά του δανείου και πώς υποστηρίζεται από την τράπεζα Πειραιώς. Εκτός από τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν εξ ορισμού, εξοικονόμηση κατοίκων σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, έχει δημιουργηθεί ένα χορηγητικό προϊόν που, όπως είπαμε ονομάζεται «Εξοικονόμηση Κατ’οίκον», το οποίο υποστηρίζει τα χαρακτηριστικά αυτού του προϊόντος, αυτού του δανείου. Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση που δίνεται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) είναι ανάλογη με τα εισοδηματικά κριτήρια του κάθε πελάτη και η τράπεζα χρηματοδοτεί το υπόλοιπο ποσό. Έτσι μπορούν όλοι να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα γιατί σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του δανείου, αυτό είναι άτοκο μέχρι το 2015 και από κει και πέρα έχει ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξεως του 4,93%. Δεν υπάρχουν έξοδα φακέλου ούτε εμπράγματες διασφαλίσεις και η συμμετοχή του πελάτη μπορεί να γίνει με μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις σε 4, 5 ή 6 χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό ο πελάτης να καλύψει την ίδια συμμετοχή εφόσον χρηματοδοτείται από την Τράπεζα Πειραιώς».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρονικό διάστημα που απαιτεί η εν λόγω διαδικασία η κ. Κιάκου δήλωσε τα εξής: «Πλέον έχουν μηδενιστεί οι χρόνοι που αφορούν στην τραπεζική διαδικασία. Από τη στιγμή που θα προσέλθει ο πελάτης στο κατάστημα και υποβάλει την αίτηση, μέσα σε δύο εργάσιμες μέρες έχουμε την προέγκριση του δανείου. Ο πελάτης έχει ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες να μας προσκομίσει το πιστοποιητικό ενεργειακή αναβάθμισης με τις προτάσεις και ο φάκελος εξετάζεται μέσα σε δέκα μέρες για το κατά πόσο είναι επιλέξιμες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο οίκημα. Οπότε η οποιαδήποτε χρονοκαθυστέρηση είναι συνάρτηση πλέον των υπαγωγών που προκύπτουν από το ΕΤΕΑΝ».
Τέλος, η κ. Κιάκου αναφέρθηκε στον μέχρι τώρα αριθμό των αιτήσεων αλλά και στις διευκολύνσεις που παρέχει η Τράπεζα Πειραιώς: «Στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, από το οποίο προέρχομαι, πλέον έχουμε πλησιάσει τις 400 αιτήσεις τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός αυτός δείχνει το πόσο επαγγελματικά πλαισιώνεται το όλο πρόγραμμα και είναι πολύ σημαντικό ότι σε κάθε κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς υπάρχει ένας Green Banking συνεργάτης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και βοήθεια και υποστήριξη, τόσο στους πελάτες για να τους καθοδηγήσουμε στο ποιος, για παράδειγμα, θα υποβάλει την αίτηση –αυτός που θα πάρει τη μεγαλύτερη επιχορήγηση–, όσο και στους ενεργειακούς επιθεωρητές για να τους βοηθήσουμε να συντάξουν σωστά μία έκθεση που θα εξετάσει η ΕΤΕΑΝ για να γίνει η υπαγωγή και να προχωρήσει η εκταμίευση του δανείου».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
