Σημα για μειωση ενοικιων στην αγορα

Σε μείωση ενοικίων για τα ακίνητα που εκμισθώνει η ίδια σε ποσοστό μέχρι και 15% προβαίνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών νομού Ροδόπης, δίνοντας το σύνθημα στην αγορά ώστε να προβούν όλοι οι ιδιοκτήτες σε ανάλογες κινήσεις που θα λειτουργήσουν λυτρωτικά σε μια εποχή αυξημένων υποχρεώσεων και χαμηλού τζίρου.

 

Με αφορμή την πρόσφατη εκλογή του, στην προεδρία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Ροδόπης, ο κ. Μιχάλης Βεζυριαννίδης, μίλησε στο ραδιόφωνο του «Παρατηρητή» και στην εκπομπή του Δάμωνα Δαμιανού «Αιχμή του Δόρατος» για τη μείωση των μισθωμάτων των καταστημάτων του νομού Ροδόπης, την «υποδοχή» που έτυχε η πρότασή του αυτή από τους καταστηματάρχες και, επιπλέον, επιχειρεί μια «αυτοψία» της επικρατούσας κατάστασης στην αγορά.

ΠτΘ: κ. Βεζυργιαννίδη, Μια από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν, από την νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας είναι ότι ζητήσατε να μειωθούν τα μισθώματα των καταστημάτων που ανήκουν στην κυριότητα της Ομοσπονδίας. Γιατί το κάνατε;
Μ.Β:
Αυτή η κίνηση έγινε μετά από παρότρυνση των ιδιοκτητών, οι οποίοι άρχισαν δειλά – δειλά στην αρχή να ζητάνε μείωση ή επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου. Μπήκαμε στην ουσία της συζήτησης και την αξιολόγηση των καινούργιων στοιχείων που είχαμε από τους καταστηματάρχες ενοικιαστές και αρχίσαμε να συζητάμε με όλους για τα δεδομένα τα οποία είχανε στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

 

Η μείωση του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης προέρχεται και από το ενοίκιο. Με αυτό το δεδομένο και μετά από συζήτηση με όλους τους συμβούλους της Ομοσπονδίας, καταλήξαμε στο να προβούμε σε μια κίνηση μείωσης των ενοικίων που έχει στην ιδιοκτησία της η Ομοσπονδία, γιατί δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ή να παροτρύνουμε τους ιδιοκτήτες να τα μειώσουν, αν δεν το κάναμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. Μειώσαμε λοιπόν σ’ ένα ποσοστό 10% με 15 % το ενοίκιο στις ιδιοκτησίες της Ομοσπονδίας και παροτρύναμε όλους τους ιδιοκτήτες να κάνουν το ίδιο, φυσικά απευθυνόμενοι πρώτα σε δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν και πρέπει να το κάνουν, και μετά ατομικά στον κάθε ιδιοκτήτη, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος και εκείνος την κατάσταση, να προσφύγει σε μια επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου.

ΠτΘ: Ποια είναι η ανταπόκριση, μέχρι τώρα, στο κάλεσμα το οποίο κάνατε;
Μ.Β:
Η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Με πιάνει στο δρόμο ο κόσμος και μου αναφέρει ότι προχώρησαν σε μειώσεις των ενοικίων στις ιδιοκτησίες τους. Η συζήτηση έχει «ανοίξει», πηγαίνουν οι καταστηματάρχες στους ιδιοκτήτες, άφοβα πλέον, αναφέροντας την θέση της Ομοσπονδίας. Έχει ανοίξει λοιπόν η συζήτηση και μπορεί ο καθένας τουλάχιστον να το ζητήσει. Μπορεί να μην πάρει κάποια μείωση, μπορεί να μην πετύχει κάτι καλύτερο, αλλά τουλάχιστον μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία ώστε να ζητήσει και να θέσει τα καινούργια δεδομένα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στους ιδιοκτήτες.

Αντί οι ιδιοκτήτες να μετρούν απλήρωτα ενοίκια να τα μειώσουν για να τα εισπράττουν κανονικά

ΠτΘ: Αυτό θεωρείτε ότι από μόνο τους ως μέτρο μπορεί να βοηθήσει την αγορά, η οποία περνά δύσκολες μέρες;
Μ.Β.:
Θεωρώ ότι και αυτό θα βοηθήσει την αγορά. Σε μια δεύτερη ανάγνωση αυτής της ανακοίνωσης και αυτής της πράξης, που κάναμε, συμπεράναμε ότι θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να το δουν και από τη δική τους πλευρά. Δηλαδή, αντί να κάθονται και να μετρούν γράφοντας σε ένα μπλοκάκι τα πόσα ενοίκια έχουνε να παίρνουν από τους καταστηματάρχες και να μετράνε και δυο, και έξι και δέκα ίσως μήνες, ορισμένοι, καλό θα ήταν να προβούν σε μια μείωση από μόνοι τους, εθελοντικά, για να μπορέσουνε να μετράνε πλέον τα χρήματα τα οποία θα παίρνουν και όχι αυτά που τους χρωστούν για να πάρουν. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται πλέον για ένα θέμα «ταμπού», και βάζει όλους μας στο παιχνίδι για να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση.

 

Σε μια σύσκεψη στο επιμελητήριο Έβρου ο υφυπουργός κ. Μπόλαρης, μας είπε: «σταματήστε να κλείνετε σε όλους τους τύπους, σε όλες τις εκφράσεις την λέξη κρίση, φτάνει πια αυτή η ιστορία, να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα». Έστω αυτό το διαφορετικό λεξιλόγιο, προσδίδει μια διαφορετική τοποθέτηση στα πράγματα, άρα λοιπόν αν αυτό το συνδυάσουμε με όλο αυτό το οποίο λέγετε, με μια θετική ενέργεια που πρέπει να βγάλουμε, με κάτι θετικό το οποίο πρέπει να βρούμε, όπως για παράδειγμα τη μείωση του ενοικίου, θέτοντας ως δεδομένο ότι αποτελεί και για τους δύο, ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, μια θετική εξέλιξη, θεωρούμε ότι είναι κάτι καλό και σωστό αυτό το οποίο κάναμε.

ΠτΘ: Υπάρχει η άποψη ότι κάθε ρύθμιση που αφορά σε χρωστούμενα οποιασδήποτε μορφής, αφορά τους «μπαταξήδες», αυτούς που δεν πληρώνουν, και όχι τους καλοπληρωτές. Εσείς πώς ξεπερνάτε αυτόν τον σκόπελο και αυτόν τον φόβο ορισμένων;
Μ.Β.:
Όπως πολύ σωστά είπατε, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται κάποιες καταστάσεις, αλλά εμείς σαν δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο είμαστε αναγκασμένοι να αφουγκραστούμε την πλειονότητα, το σύνολο και αυτό να εκφράσουμε. Άρα λοιπόν αν μπούμε στην διαδικασία να μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις, θα έλεγα μακριά από μάς και η σκέψη ότι μπορούν κάποιοι να ωφεληθούν ή ότι το κάναμε γι’ αυτούς. Το κάναμε για το σύνολο και αν ευνοηθεί το σύνολο αυτών τους οποίους αντιπροσωπεύουμε, να είστε σίγουροι ότι όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, ευνοούνται και κάποιοι οι οποίοι πάντα διεκδικούν και ψάχνουν από κάτι να εκμεταλλευτούν, δεν μας ενδιαφέρει, δεν μας αγγίζει. Οι κινήσεις μας θα είναι κινήσεις για την υγιή επιχειρηματικότητα της πόλης, οπότε αυτοί που υπήρχαν, αυτοί οι τυχοδιώκτες σε πολλά εισαγωγικά, θα συνεχίσουν απλά να υπάρχουν. Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις μεμονωμένες περιπτώσεις, κοιτάμε και προσπαθούμε να αφουγκραστούμε και να εκφράσουμε το σύνολο.

Κλείνουν κάθε μέρα δεκάδες δεκάδες επιχειρήσεις στην Ροδόπη

ΠτΘ: Ποια είναι η αναλογία μεταξύ των επιχειρήσεων που ανοίγουν σήμερα και εκείνων που κλείνουν στην Ροδόπη;
Μ.Β.:
Η αναλογία είναι αρνητική, όπως και ήταν στο παρελθόν. Τα περισσότερα καταστήματα είναι αυτά τα οποία κλείνουν, φυσικά να αναφέρω ότι είναι πολύ δύσκολο ακόμα και τα καταστήματα να κλείσουν, καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να καλύψουν. Είναι πολύ δύσκολο να κλείσει κάποια επιχείρηση, παρ’ όλα αυτά κλείνουν, έρχονται δηλώνουν την θέση τους, ότι θέλουν να κλείσουν στο επιμελητήριο και αφού έχουν κάποια σωρεία άλλων διαδικασιών που πρέπει να κάνουν προηγουμένως. Είναι αρνητικό το κλίμα, ανοίγουν επιχειρήσεις με στρεβλή μεθοδολογία, με την μεθοδολογία της επιδότησης η οποία εξασφαλίζει ίσως το ενοίκιο ενός χρόνου, ίσως την μισθοδοσία αν έχουν προσωπικό κάποιου χρονικού διαστήματος, αλλά μέχρι εκεί.

 

Το ισοζύγιο είναι αρνητικό και αυτό είναι το άσχημο αυτή την στιγμή, αλλά και η ροπή και η τάση είναι επίσης αρνητική. Δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα, φαίνονται επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, και καταλήγουν στο κλείσιμο. Είναι πολύ δύσκολο απλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε – και το λέω και σε επίπεδο επιμελητηρίου- είναι ν’ αφουγκραστούμε την αγορά και να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε καταστάσεις αφήνοντας στο σημείο που πρέπει την αγορά, γιατί ξέρετε καμιά φορά οι παρεμβάσεις φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ίσως προσδοκούμε.

Να μειώσουμε τις τιμές αλλά όχι και να ευτελίσουμε την αξία τους

ΠτΘ: Ζητάτε να πέσουν τα ενοίκια και είναι εύλογο. Το ζητάτε για να συνεχίσετε να υπάρχετε εσείς οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες. Τις τιμές όμως τις ρίχνετε; Γίνεστε πιο ανταγωνιστικοί ούτως ώστε να μπορούν και οι καταναλωτές, να ψωνίζουν;
Μ.Β.:
Το θέμα των τιμών είναι μια μεγάλη συζήτηση. Να αναφέρω απλά ότι προχθές κάναμε μία κίνηση με τους καταστηματάρχες, τους καφεπώλες της πλατείας προς το δήμο, γιατί υπάρχουν κάποια πρόστιμα. Υπάρχουν κάποια τραπεζοκαθίσματα τα οποία βγαίνουν και καλύπτουν μέρος της πλατείας και ο δήμος θεωρεί ότι είναι πλεονάζοντα ενώ οι ίδιοι θεωρούν -και έτσι είναι- ότι έχουν πληρωμένο τον αντίστοιχο χώρο και απλά βγάζουν τα τραπεζοκαθίσματα από τον μέσα, τον χειμωνιάτικο χώρο προς τα έξω. Κάναμε μία παρέμβαση έτσι ώστε να μην υπάρχουν τα πρόστιμα, τα οποία αποτελούν κόστος για μια επιχείρηση, όπως κόστος είναι και το ενοίκιο. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι για να πέσουν οι τιμές θα πρέπει να πέσουν πρώτα κάποιες άλλες τιμές οι οποίες αποτελούν κόστος για κάποια επιχείρηση η οποία από κει και πέρα τιμολογεί τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τα οποία προσφέρει. Σε αυτό το σημείο, να είστε σίγουροι, ότι έχει ανοίξει η συζήτηση. Οι επαγγελματίες λαμβάνουν μηνύματα από τον κόσμο του τύπου «ή χαμηλώνετε τις τιμές και βοηθάτε εμάς τους καταναλωτές να έρθουμε στα μαγαζιά σας, γιατί αλλιώς πώς να αποφύγουμε τις λύσεις του μάρκετ ή πολυκαταστήματος;». Οι συνάδελφοι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες μπαίνουν στην διαδικασία, μειώνουν κάποιες τιμές, κάνουν κάποιες προσφορές και φαίνεται αυτό στην αγορά, το καταλαβαίνουμε, το ακούμε κι εμείς απλά δεν ξέρω αν πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια γιατί ξέρετε ορισμένες φορές το να μειώσεις κάποια τιμή σ’ ένα προϊόν σημαίνει ότι το ευτελίζεις κιόλας. Συνεπώς δεν θέλουμε να μπούμε σε μία ποιοτική διαφορά τέτοια που να είναι αρνητική για τους καταναλωτές.

Υπερβολικά τα ενοίκια στην πλατεία που διαμορφώνουν και τους όρους του ανταγωνισμού των τιμών

ΠτΘ: Υπάρχει η κραυγαλέα περίπτωση της πλατείας Κομοτηνής και, της υπέρογκης αξίας της γης που διαμορφώνεται εκεί σε ό,τι αφορά τα ακίνητα τα οποία ως επί το πλείστον είναι καφετέριες. Τα τεράστια ενοίκια τα οποία είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με την πραγματική τους αξία μετακυλύονται στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το πρωτοφανές η πλατεία της Κομοτηνής να τιμολογεί τον καφέ με τρία και τέσσερα ευρώ, ανάλογα με το είδος του καφέ. Θα υπάρξει μία συνολική παρέμβαση ούτως ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν ενοίκια των πέντε χιλιάδων ευρώ και να μπορέσει και ο κάθε πολίτης πλέον να τα επισκεφθεί χωρίς να υφίσταται αυτή την αισχροκέρδεια;
Μ.Β.:
Προσπαθούμε πρώτα απ’ όλα για το ενοίκιο, συστήνουμε, προτείνουμε στους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια που είναι δυσανάλογα της αξίας η οποία προσφέρεται σαν οίκημα στην πλατεία κι από εκεί και πέρα όλα μπαίνουν στην συζήτηση, όλα είναι ανοιχτά, αλλά το μόνο που μπορούν να κάνουν οι επαγγελματίες είναι να μειώσουν πρώτα το κόστος και μετά να μειώσουν τις τιμές. Ενδεχομένως η τιμή να είναι λίγο «τσιμπημένη» αλλά έχει να κάνει και με τον ανταγωνισμό.

ΠτΘ: Οι τράπεζες πόσο φιλικές ή πόσο εχθρικές είναι αυτή την στιγμή με τους επαγγελματίες στην ανάπτυξη της επιχείρήσης τους ;
Μ.Β.:
Τις τράπεζες τις είχαν εμπλέξει και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση σε μία διαδικασία ώστε να είναι αυτές ο τελικός δικαιούχος ο οποίος θα δώσει το χρήμα. Ο αξιολογητής στην αρχή και μετά αυτός που θα δώσει το χρήμα. Φυσικά είναι οξύμωρο αυτός που ελέγχει να ελέγχεται κιόλας. Το αντιμετωπίζουμε και το διεκδικούμε και μέσω της ΓΣΕΒΕ συνδικαλιστικά και μέσω των επιμελητηρίων, που σαν σύμβουλοι του κράτους παίρνουν τα δεδομένα από τα επιμελητήρια για να διαχειριστούν την όποια ανάπτυξη. Είτε με την κρατική εγγύηση μέσω ΤΕΜΠΜΕ είτε μέσω επιδοτήσεων τύπου ΕΣΠΑ και οποιονδήποτε άλλων προγραμμάτων που τρέχουν, εμείς οι επαγγελματίες έχουμε διαβεί όλοι το κατώφλι της πόρτας τους, όλοι έχουμε δάνεια, όλοι έχουμε δανειακές ανάγκες, είτε για ανάγκες ρευστότητας είτε για κάποια χρήματα τα οποία έρχονται να καλύψουν κάποια άλλα δεδομένα του επαγγελματία έτσι ώστε να του απελευθερώσουν την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι κλειστές, δεν δίνουν χρήμα πλέον, κι αυτό είναι κάτι το οποίο αποτελεί γάγγραινα για τον επιχειρηματία ο οποίος δεν είναι ότι αναγκαστικά θέλει να πάρει και να χρησιμοποιήσει κακόβουλα το χρήμα, θέλει να πάρει για να «γυρίσει» τα χρήματά του. Θέλει να διευκολυνθεί για κάποιο χρονικό διάστημα και να τα επιστρέψει εντόκως. Θέλει να «αγοράσει» χρήμα. Δεν θέλει κάτι άλλο ο επαγγελματίας, αλλά οι τράπεζες έχουνε φτάσει να είναι η τέταρτη ή πέμπτη εξουσία κι αντιλαμβάνεστε ότι όταν μπαίνει σε μία από αυτές ένας επαγγελματίας και μπορούν να τον «παίξουν» όπως θέλουν, είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο τον επαγγελματία να πάει. Σύρεται, αναγκάζεται να πάει κι εκεί είναι που τον εκμεταλλεύονται.

Θέλουμε άμεση βοήθεια από την Πολιτεία και όχι ασκήσεις επί χάρτου για το μέλλον

ΠτΘ: Η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε πρόσφατα νέα προγράμματα τόνωσης της επιχειρηματικότητας. Πώς τα είδατε. Πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν;
Μ.Β.:
Το Σάββατο ήμασταν με τον υπουργό τον κ. Μπόλαρη.ο οποίος μας ανέφερε κάποια πράγματα από όλα αυτά που αναφέρατε. Επίσης κάποια είχαμε συζητήσει με την κυρία Κατσέλη τον προηγούμενο μήνα που ήμουν στην Αθήνα στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, μας ενημέρωσαν και οι ίδιοι και οι γενικοί γραμματείς για όλα αυτά τα προγράμματα για το Jessica για το Jeremy, για όλα αυτά τα προγράμματα λοιπόν τα οποία ανοίγουν. Πολύ απλά να πω ότι είμαστε διστακτικοί γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά θα ψηφιστούν τον Αύγουστο, θα αρχίσουν να τρέχουν τον Σεπτέμβριο, και θα γίνουν πράξη στα ταμεία και στις τσέπες του επαγγελματία προς τον Οκτώβριο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι μακρόπνοο, ενώ ο επαγγελματίας, το λέω και το τονίζω, έχει ανάγκη από χρήματα χθες, σήμερα. Δεν έχει ανάγκη από προβλέψεις, από ανάπτυξη, από δημιουργία δεδομένων ή δομών οι οποίες θα του δώσουν κάποια ανάπτυξη στο μέλλον. Έχει ανάγκη από ρευστότητα τώρα, μέχρι να φτάσουν εκείνα τα προγράμματα και να μπουν να ρυθμίσουν τα προηγούμενα του χρέη.

 

Το ταμείο το οποίο αναφέρατε της επιχειρηματικότητας είναι το περίφημο ΤΕΜΠΜΕ που είμαστε αναγκασμένοι πλέον να το κάνουμε, γιατί το πρώτο ΤΕΜΠΜΕ από το οποίο επωφελήθηκαν κάποιοι, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να πληρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στην Ε.Ε. , γιατί πολύ απλά δεν νοείται δωρεάν δάνειο όπως έγινε με το πρώτο ΤΕΜΠΜΕ.

 

Θα πληρώσουμε πρόστιμο γι’ αυτό. Κι αυτό σημαίνει ότι όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή. Να δημιουργηθούν καινούριες δομές, να δημιουργηθούν καινούριες αξίες και δεδομένα με ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να υποστηρίξουν με γνώση πλέον κι όχι με πολιτική διαχείριση, για να μπορέσουν να διαχειριστούν την επιχειρηματικότητα. Δεν νοείται να υπάρχουν σήμερα στον πολιτικό φορέα άνθρωποι, δάσκαλοι, καθηγητές οι οποίοι να διαχειρίζονται την επιχειρηματικότητα γιατί έχουν οριστεί από το κόμμα ως τέτοιοι. Δεν μπορούν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν διαχειριστεί μια επιχείρηση να είναι αυτοί που εκπονούν προγράμματα, οι οποίοι υλοποιούν ή χρηματοδοτούν επιχειρήσεις. Με τις ήδη υπάρχουσες δομές πρέπει να δούμε πως μπορούμε να κινηθούμε, να ελιχθούμε για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Θα αρχίσουμε να κλείνουμε τις επιχειρήσεις μας και θα καταντήσουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.