“Σφαχτηκαν” για το βαμβακι

Εκτός ημερησίας διατάξεως συζητήθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης το ζήτημα του βαμβακιού κατόπιν πρότασης του αντιπροέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου Γιώργου Μποτρότσου. Οι τόνοι ανέβηκαν, οι τοποθετήσεις εξελίχθηκαν σε διάλογο και στο τέλος οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κατέληξαν σε ψήφισμα συμπαράστασης για τους αγρότες της Ροδόπης. Το Σάββατο θα κατέβουν τα τρακτέρ στις έδρες των δήμων για να διεκδικήσουν ίση μεταχείριση των αγροτών της Ροδόπης με αυτούς της Θεσσαλίας.

Ν. Κουρκούτας: «Αν ανοίξουν τώρα τα εκκοκκιστήρια κατεβαίνει η τιμή»

Από τη μείζονα αντιπολίτευση ο νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Κουρκούτας, ο οποίος συμμετέχει και στην Ν.Ε. Πρωτογενούς Τομέα σχολίασε: «Οι αγρότες είναι ένα εύκολο θέμα, αφορμή για να λαϊκίζουν πολλοί πολιτικοί.

Σχετικά με το βαμβάκι, θα ήθελα να συγκρίνω τη φετινή χρονιά με το 2001, που είχαμε παρόμοιο πρόβλημα. Η χώρα μας έχει να διαχειριστεί ένα συγκεκριμένο κανονισμό. Ό,τι ποσότητα βαμβακιού μπει στα εκκοκκιστήρια, επιπλέον από τους 1.100.000 τόνους, συνεπάγεται ποινές που αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο.

Φέτος, υπό τις πιέσεις των Θεσσαλών πήγαμε στο 1.132.000, που μεταφράζεται σε επιστροφή συνυπευθυνότητας 23 δρ. Το 2001 είχαμε παει στους 1.200.000 τόνους με επιστροφή συνυπευθυνότητας 8,5 δρ.

Φέτος παραδώσαμε κατά μέσο όρο 287 κιλά. Στη Ροδόπη έμειναν αδιάθετοι 1.000 τόνοι. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο υπουργός ρώτησε αν μας έδωσε περισσότερα από όσα ζητήσαμε και απαντήσαμε καταφατικά. Καλώς ή κακώς έγινε μια λάθος διεκδίκηση, κανένας δεν περίμενε να φτάσει τόσο ψηλά η παραγωγή του νομού μας. Από την αρχή βάλαμε χαμηλά τον πήχη κι έμειναν απ’ έξω οι 1.000 τόνοι.

Σχετικά με την ανισότητα Ροδόπης – Λάρισας: δεν έχουμε μέση παραγωγή 300 κιλά ανά στρέμμα. Στη Λάρισα η τιμή είναι 270 δρ. ενώ στη Ροδόπη είναι 235 δρ. Υπολειπόμαστε σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το εφικτό είναι να εμμένουμε στις μέγιστες εισροές. Ο υπουργός πέρασε το πλαφόν κατά 30.000 τόνους, το 2001 ο τότε υπουργός το πέρασε κατά 100.000 τόνους.

Αυτό που θα πρέπει να διεκδικούμε είναι οι ποσότητες της Ροδόπης να μπαίνουν όλες μέσα στα εκκοκκιστήρια και επιπλέον το μέγιστο σημείο να μην ξεπερνιέται υπό την πίεση των Θεσσαλών. Η πίεση που ασκούν για ν’ ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια είναι εις βάρος μας και το ξέρει όλος ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας. Αν ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια κατεβαίνει η τιμή».

Ν. Σκοπιανός: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ νομιμοποιεί τις εκτάσεις»

Ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός τοποθετήθηκε ξεκινώντας από τη μέση τιμή του βαμβακιού. «Η μέση τιμή είναι σίγουρα κάτω από 260 δρ, γιατί η τακτική της Θεσσαλίας είναι τιμή ημέρας, τιμή εβδομάδος, τιμή που προσδιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες, επομένως αυτό που μπορούμε να υπολογίσουμε είναι η μέση τιμή με την οποία θ’ αγοράσουμε και σε καμιά περίπτωση δεν είναι 260 δρ. Εμείς σαν συνεταιριστική επιχείρηση δεν έχουμε τη δυνατότητα να κλέψουμε κι αυτό το λέω ευθέως, δε μπορούμε να βάλουμε αέρα. Ενδεχομένως αυτή η τιμή να διορθωθεί αλλά αυτό θα γίνει με σοβαρότητα όταν προσδιοριστούν με τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου τα οικονομικά στοιχεία και δούμε τι περιθώρια επιστροφών υπάρχουν.

Αυτός ο «κακός κανονισμός» – για να το δούμε ιστορικά το θέμα – έδωσε το 2001 246 δρ. το 2002 280 δρ. το 2003 351 δρ και για το 2004 δεν ξέρουμε ακόμη. Το πιθανότερο είναι να μη δώσει καθόλου γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα στοιχεία που έχει υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρει ότι παραμένουν στο 2.200, όπως προσδιόρισα με το 12% προσαύξηση, επομένως δεν θα υπάρχουν καθόλου επιστροφές. Δε μπορεί να ομολογήσει κανείς ότι έγινε μια κακή διαχείριση τη φετινή χρονιά; Δε μπορεί να ομολογήσει ότι μετά τις εκλογές υπήρχε μια καλή πρόθεση να δώσουν επιπλέον στρέμματα, τα οποία και δόθηκαν, αλλά αυτό δημιούργησε προβλήματα».

Η τοποθέτηση του κ. Σκοπιανού διακόπηκε από παρεμβάσεις νομαρχιακών συμβούλων από τη μείζονα αντιπολίτευση, σε σχέση με το ποιοι ασκούν έργο ελεγκτικό. «Ο ΟΠΕΚΕΠ είναι υπηρεσία που ελέγχεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» απάντησε ο κ. Σκοπιανός, αναφερόμενος στις τριμελείς επιτροπές – οι οποίες έχουν ρόλο εισηγητικό- και τονίζοντας ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ νομιμοποιεί τα στρέμματα. Ο κ. Κουρκούτας διαφώνησε λέγοντας ότι οι τριμελείς επιτροπές αποτελούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κ. Σκοπιανός επέμεινε ότι τις εκτάσεις νομιμοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. «Υπάρχουν κείμενα στον τύπο που μιλούν για 100.000 στρέμματα πέραν των δικαιωμάτων, τα οποία νομιμοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συγκεκριμένες εκτάσεις και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν 80.000 στρέμματα στη Λάρισα, 10.000 στρέμματα στο Κιλκίς και 15.000 στη Βοιωτία».

Όλες οι παρατάξεις του νομαρχιακού συμβουλίου συμφώνησαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.