Σεμιναριο και εκθεση φωτογραφιας

Σεμινάριο φωτογραφίας με εισηγητή τον Πλάτωνα Ριβέλλη διοργανώνει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δράσεων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 4 έως τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2006, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Astir. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφίας με έργα του κ. Ριβέλλη, τα εγκαίνια της οποία θα γίνουν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2006, στις 19:00 στο χώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Επίσης, σάρκα και οστά παίρνει ο απώτερος στόχος του Μουσείου να καθιερώσει τα σεμινάρια τοπικής ιστορίας που θα πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια. Έτσι, επιμορφωτικό σεμινάριο για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας θα λάβει χώρα στις 25 Νοεμβρίου και στις 2 και 9 Δεκεμβρίου 2006, στις αίθουσες του μουσείου στην Αλεξανδρούπολη.

Για τις δράσεις και τους στόχους του Μουσείου μιλάει η πρόεδρός του Αγγελική Γιαννακίδου.

Έχοντας ως αφετηρία την γέφυρα μεταξύ της παράδοσης και των σύγχρονων προβληματισμών, τη σύνδεση του χθες και του σήμερα, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης διοργανώνει εκδηλώσεις με στόχο να έρθει πιο κοντά στις αναζητήσεις και τις «ανησυχίες» του κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων εντάσσεται και το σεμινάριο φωτογραφίας με τίτλο «Η Φωτογραφία, η τέχνη και ο άνθρωπος» -που γίνεται για πρώτη φορά- κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων ενότητες όπως η Μνήμη, ο Χρόνος και ο χώρος, το Χρώμα και το ασπρόμαυρο, Τα μουσεία και οι αίθουσες τέχνης, Ο ερασιτέχνης και ο επαγγελματίας, Το ταλέντο και η ευφυΐα.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 4 έως τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2006, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Astir. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου (20 συνολικά ώρες) θα προβληθούν φωτογραφίες γνωστών φωτογράφων και θα ενθαρρυνθούν η συζήτηση και οι ερωτήσεις.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφίας με έργα του Πλάτωνα Ριβέλλη, τα εγκαίνια της οποία θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2006, στις 19:00 στο χώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης. Ο φωτογράφος θα απευθύνει σύντομη ομιλία στο κοινό και θα παρουσιάσει τα βιβλία του.

Η Αγγελική Γιαννακίδου, πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης μιλώντας για το εν λόγω σεμινάριο αναφέρθηκε στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι αποτέλεσαν κίνητρο για αυτή τη διοργάνωση. «Είναι το πρώτο σεμινάριο φωτογραφίας με εισηγητή τον Πλάτωνα Ριβέλλη. Θεωρήσαμε ότι ο κ. Ριβέλλης είναι γνωστό όνομα, ο οποίος έχει δημιουργήσει και σχολή φωτογραφίας. Συνήθως προσπαθούμε να φέρουμε ανθρώπους και να κάνουμε σεμινάρια σ’ ένα υψηλό επίπεδο πάντα. Αυτό είναι δύσκολο για την επαρχία, για πολλούς λόγους», είπε τονίζοντας ότι η φωτογραφία είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ νέο κόσμο, πολλά παιδιά και φοιτητές ακόμη. «Το κίνητρο ήταν οι νέοι άνθρωποι και η ενασχόλησή τους με ό,τι υπάρχει γύρω από τη φωτογραφία, διότι θα μιλήσουμε, έχει τα τοπία που μας ενδιαφέρουν και γι’ αυτό το διοργανώνουμε εξάλλου. Θα είναι πολύ εποικοδομητικό το σεμινάριο του κ. Ριβέλλη που θα γίνει στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Μουσείου, όπως επίσης και για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, στο τηλ./fax 25510-36663 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Δραστηριότητες του Μουσείου

Αναφερόμενη στις δραστηριότητες του Μουσείου, η κ. Γιαννακίδου σημείωσε ότι το Μουσείο γίνεται αφορμή για πολλά σύγχρονα πράγματα, για να συνδέσει αναζητήσεις και σύγχρονους προβληματισμούς που συνδέονται με εκφάνσεις του πολιτισμού, γενικότερα, γιατί «προσπαθούμε να δώσουμε όλα αυτά σ’ ένα επίπεδο πολύ καλό και όχι ερασιτεχνικό. Δίνουμε πάντα την έννοια ότι το παρελθόν δεν είναι κάτι που δεν μας αφορά, αλλά είναι το σήμερα που είναι η συνέχεια του χθες. Μέσα σ’ αυτό το σκεπτικό εντάσσονται όλα αυτά που κάνουμε. Πάντα συνδέουμε την παράδοση με τους σύγχρονους προβληματισμούς, δηλαδή κάνουμε δράσεις που έχουν σχέση με το σήμερα».

Επίσης, μίλησε για τις επιτυχίες που είχαν σημειώσει οι εκδηλώσεις του Μουσείου. «Θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον ό,τι κάνουμε. Από τις δράσεις που είχαμε πέρσι, όλες οι εκδηλώσεις ήταν υψηλού επιπέδου και είχαν μεγάλη συμμετοχή και μάλιστα νέων ανθρώπων και κοινού που είναι πολυποίκιλο κοινωνικά.

Πιστεύω ότι και αυτή η δράση θα προσελκύσει ανθρώπους απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει, δηλαδή να υποστεί ο κοινωνικός χώρος μια όσμωση από τις δράσεις του Μουσείου».


Ευχάριστη ήταν και η συμμετοχή του Εθνολογικού Μουσείου σε Διεθνές Συνέδριο στο Ζάγκρεμπ στις 18 Οκτωβρίου, με την «Δαντέλα μνήμης» της Νίκης Καναγκίνη, μια παραγωγή του Μουσείου που έγινε σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης και με τη συμπαράσταση της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Αλεξανδρούπολης. «Επίσης, είχαμε μια συμμετοχή σε Διεθνές Συνέδριο που έγινε στο Ζάγκρεμπ στις 18 Οκτωβρίου. Έγινε μια συνάντηση μουσείων με φιλμ εθνογραφικού περιεχομένου και λάβαμε μέρος με το φιλμ «Δαντέλα μνήμης» της Νίκης Καναγκίνη, η οποία κατάγεται από το Ορτάκιοϊ ενώ γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να πάμε λόγω πολλών υποχρεώσεων. Όμως μας έστειλαν mail για το φιλμ, με πολύ καλές εντυπώσεις διότι θίξαμε πολλά θέματα μέσα από το φιλμ και θα θέλαμε να είμαστε παρόντες για να τους εξηγήσουμε αλλά δεν καταφέραμε. Τους έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί το φιλμ ήταν για τη Θράκη, για τους πρόσφυγες, για τον πολιτισμό που φέρει ο σημερινός Θρακιώτης στον ευρύτερο ιστορικό χώρο».

Επιμορφωτικό σεμινάριο για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας

Η καθιέρωση σεμιναρίων τοπικής ιστορίας που θα πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια είναι ο απώτερος στόχος της διοίκησης του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, σύμφωνα με την πρόεδρο του Μουσείου κ. Γιαννακίδου. «Η ελπίδα και ο απώτερος στόχος μας είναι να καθιερώσουμε κάθε δύο χρόνια να γίνονται σεμινάρια τοπικής ιστορίας. Δηλαδή, το θέμα της τοπικής ιστορίας να το προσεγγίζουμε από διάφορες πλευρές, με διάφορες οπτικές, με διάφορους καθηγητές. Να ξέρουν ότι στη Θράκη κάθε δύο χρόνια αναπτύσσονται τέτοια θέματα».

Έτσι, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο συνολικής διάρκειας 18 ωρών για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του μουσείου στην Αλεξανδρούπολη στις 25 Νοεμβρίου και στις 2 και 9 Δεκεμβρίου 2006. «Ετοιμάζουμε σεμινάριο τοπικής ιστορίας για τους καθηγητές και τους δασκάλους που θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου και το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, ενώ ο επιστημονικός υπεύθυνος της διοργάνωσης είναι ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.

Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιάσουν εισηγήσεις και παραδείγματα διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας επιστήμονες που υπηρετούν σε ελληνικά Πανεπιστήμια και έχουν πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο στο γνωστικό αντικείμενο της τοπικής ιστορίας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι υπηρετούν σε σχολεία της περιφέρειας ευθύνης μας.

Πρόγραμμα

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2006

Ώρες 09.15 – 14.00

Ανδρέας Ανδρέου, Αναπληρωτής Καθηγητής και

Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια

του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,

«Εφαρμογές στη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας: Το εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας της Κοζάνης».

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2006

Ώρες 09.15 – 14.00

Γεώργιος Κόκκινος, Αναπληρωτής Καθηγητής και

Μαρία Βλαχού, Διδάκτορας στην Ιστορία

του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου,

«Τοπική ιστορία: Ένας τρόπος σύνδεσης ιστορικής και συλλογικής μνήμης. Παιδαγωγικές εφαρμογές».

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2006

Ώρες 09.15 – 14.00

Γεώργιος Λεοντσίνης, Καθηγητής,

Χαράλαμπος Μπαμπούκης, Επίκουρος Καθηγητής και

Ευαγγελία Κουνέλη & Δημήτριος Μαξούρης,
Υποψήφιοι Διδάκτορες

του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών,

«Τοπική ιστορία και διδακτική της ιστορίας στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.