Σε υψηλα ποσοστα ο στοματικος καρκινος στη Ροδοπη

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «η σύγχρονη θεώρηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του στοματικού καρκίνου» διοργανώνουν ο Ιατρικός και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ροδόπης σε συνεργασία με την εταιρεία στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής το Σάββατο σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Η επιστημονική αυτή εκδήλωση έχει σαν στόχο την ενημέρωση των ιατρών που έχουν αντικείμενο τον στοματικό καρκίνο για τις νεότερες εξελίξεις επί του θέματος. Μέσα από μία ειδική συνεδρία και από ένα διάλογο από ειδικούς επιστήμονες θα απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τους ιατρούς και οδοντιάτρους αλλά και το ευρύτερο κοινό που θα παρακολουθήσει την ημερίδα. Η εκδήλωση διεξάγεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη ΔΥ.ΠΕ., καθώς επίσης ο δήμος Κομοτηνής, που θα δεξιωθεί τους συνέδρους στο τουριστικό περίπτερο της Νυμφαίας. Το θέμα της ημερίδας ενδιαφέρον και «καυτό» μια που το ποσοστό των περιστατικών με στοματικό καρκίνο στην περιοχή είναι υψηλό, πολύ μεγαλύτερο των υπολοίπων πόλεων της Ελλάδας. Αυτός ήταν κι ο λόγος διεξαγωγής τουστην Κομοτηνή. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού συλλόγου Ροδόπης Βασίλης Τσανίδης, σε επικοινωνία που είχε με τον «ΠτΘ» διευκρίνισε τα αίτια εμφάνισης του στοματικού καρκίνου, τους τρόπους πρόληψης αλλά και το ποσοστά που καταγράφονται σε επίπεδο νομού.

ΠτΘ: Κάνατε λόγο για «καυτό ζήτημα». Υπάρχουν πολλά περιστατικά στον νομό που έχουν καταγραφεί;

Β.Τ.:
Ακριβώς, και είναι ένας από τους λόγους που διοργανώνεται το συνέδριο στην πόλη της Κομοτηνής. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι είμαστε από τις περιοχές όπου ο στοματικός καρκίνος είναι συχνό εύρημα της πληθυσμιακής κατανομής του νομού. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο νομός μας είναι καθαρά γεωργικός και ο κόσμος που ασχολείται με την γεωργία είναι εκτεθειμένος στον ήλιο. Πέρα από τις πολλές ευεργετικές ιδιότητές του ήλιου είναι και η δημιουργία του καρκίνου, αλλά από την άλλη, επειδή ο νομός παράγει καπνό και στην διάρκεια της παραγωγής του υπάρχει φυλλομέτρησή του, αυτό είναι μία από τις αιτιογόνες αιτίες που μπορεί να έχουμε πρόβλημα στοματικού καρκίνου. Δηλαδή την ώρα που γίνετε αυτή η διαδικασία υπάρχει συχνή επαφή που αποτελεί μια προκλητή αιτία καρκίνου.

ΠτΘ: Ο καρκίνος του στόματος είναι κληρονομικός; Υπάρχουν άλλα αίτια που εμφανίζουν το στοματικό καρκίνο στον άνθρωπο;

Β.Τ.:
Σ’ όλη την ιατρική πλέον είναι σαφές ότι υπάρχει και γενετικός παράγοντας αλλά τον γενετικό παράγοντα, αν δεν τον πυροδοτήσεις με έναν παραγοντικό παράγοντα όπως είναι αυτό που λέμε «προκλητή αιτία», για παράδειγμα ο καπνός, δεν μπορείς να αναζωπυρώσεις αυτήν την γενετική αιτία που υπάρχει καταγεγραμμένη μέσα στο DNA σου. Δηλαδή, ναι μεν υπάρχει ο γονότυπος αλλά πάντα το περιβάλλον είναι αυτό που αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα που ξεκινάει η νόσος.

ΠτΘ: Η πρόληψη αφορά και τον τομέα της οδοντιατρικής για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Β.Τ.:
Η πρόληψη πλέον είναι η μοντέρνα αντίληψη στον χώρο της ιατρικής γιατί πλέον το ύφος αλλάζει. Παλιά βλέπαμε ανθρώπους να μην έχουν δόντια και πλέον φτάσαμε στην αισθητική του στόματος, και γενικότερα υπάρχουν ενέργειες που βοηθούν την υγεία και την ψυχολογία του ανθρώπου.

ΠτΘ: Ποια είναι η σύγχρονη θεώρηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του στοματικού καρκίνου κ. Τσανίδη;

Β.Τ.:
Η σύγχρονη θεώρηση κυμαίνεται στο θέμα της πρόληψης και της βιοψίας που μπορεί να γίνει σε ύποπτες περιοχές με όσο μπορούμε πιο συντηρητική χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί πάντα σε κάθε καρκίνο υπάρχει η άποψη των χειρουργών ότι μπορούμε να κόψουμε και υγιείς ιστούς για να προλάβουμε την επέκταση του καρκίνου αλλά με σύγχρονες μεθόδους όπως το λέιζερ.

ΠτΘ: Είπατε λίγο πριν ότι σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας είναι μεγαλύτερο το φαινόμενο του καρκίνου του στόματος στην Ροδόπη.

Β.Τ.:
Ναι, είναι περίπου 30 με 40% πιο πάνω στις αστικές περιοχές, ενώ από τις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές της χώρας είμαστε στο 10 με 12% πιο πάνω.

ΠτΘ: Τα ποσοστά αυτά των ασθενών καταγράφονται σε προχωρημένο στάδιο;

Β.Τ.:
Δυστυχώς αυτά που βλέπουμε είναι σε προχωρημένα στάδια, οπότε και χρειάζονται δραστικές και αποτελεσματικές επεμβάσεις. Γι’ αυτό το κύριο μέλημα όλων είναι να πηγαίνουμε τακτικά στον οδοντίατρο και να έχουμε μια προληπτική εξέταση, όπως ορίζει το διεθνές πρωτόκολλο, κάθε 6 μήνες.

ΠτΘ: Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης έχουν τα άτομα που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα. Πώς μπορεί μια ημερίδα να ενημερώσει αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι συνήθως δεν παρακολουθούν τέτοιες εκδηλώσεις;

Β.Τ.:
Η ενημέρωση θα γίνει μέσω των οδοντιάτρων τους και ελπίζουμε και στην βοήθεια των ΜΜΕ στο να ακουστούν κάποια πράγματα και να παρακινηθούν οι άνθρωποι αυτοί, ώστε να επισκεφτούν τους ιατρούς τους.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.