Σε προιοντα με «ταυτοτητα» επενδυει η Περιφερεια ΑΜ-Θ

Στα «σκαριά» 5 φάκελοι για ένταξη προϊόντων σε καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα, άγνωστα μέχρι πρότινος στις ξένες αγορές, τα τελευταία χρόνια καταφέρνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων καταναλωτών, χάρη στην απόκτηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Το καθεστώς για την προστασία της ονομασίας προέλευσης και της γεωγραφικής ένδειξης θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992. Η παρατηρούμενη στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή, αλλά και τα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχουν «σπρώξει» το καταναλωτικό κοινό προς την αναζήτηση ποιοτικών και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Διαμορφώθηκαν έτσι σε διεθνές επίπεδο συνθήκες ευνοϊκές, ώστε τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ΠΟΠ και ΠΓΕ, να αποκτήσουν μια περίοπτη θέση στα διεθνή ράφια και να γίνουν ανάρπαστα στις τάξεις των καταναλωτών. Οι έλληνες παραγωγοί, σε μια εποχή που δοκιμάζονται έντονα από την οικονομική κρίση, αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι η ονομασία προέλευσης και η γεωγραφική ένδειξη μπορούν να λειτουργήσουν ως «διαβατήρια» για την είσοδο των προϊόντων τους στις ξένες αγορές, αλλά και να τους προσδώσουν υπεραξία, εκτοξεύοντας τις τιμές διάθεσής τους. 

Στην τελική ευθεία οι φάκελοι για τα φασόλια Χρυσούπολης και στα σταφύλια ροζακί Ελευθερών

Την αντίληψη αυτή φαίνεται πως ασπάζεται και η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία κατευθύνει τις ενέργειές της στην υποστήριξη και προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, που έχουν τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά για να αποκτήσουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφική ένδειξη. Η ευθύνη για την προετοιμασία των φακέλων και για την υποβολή των αιτημάτων καταχώρησης νέων ονομασιών ανήκει βέβαια στους ίδιους τους παραγωγούς. Η Περιφέρεια, ωστόσο, αναλαμβάνει έναν υποστηρικτικό-συντονιστικό ρόλο, τέτοιο που να ενθαρρύνει τους παραγωγούς προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, που ενδεχομένως προκύπτουν. Στην τελική ευθεία για την υποβολή τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ήδη οι φάκελοι, που αφορούν στα φασόλια Χρυσούπολης και στα σταφύλια ροζακί Ελευθερών Καβάλας. Στα «σκαριά» βρίσκονται τρεις ακόμα φάκελοι, όπως μας γνωστοποίησε ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης, κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος, οι οποίοι αφορούν σε ισάριθμα προϊόντα από τον Έβρο και από την Ξάνθη. Ο κ. Παπαδόπουλος επιφυλάχτηκε να αποκαλύψει τα προϊόντα, που προωθούνται για ένταξη στο καθεστώς ΠΟΠ, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική προεργασία για τη σύνταξη των φακέλων τους. 

Σωτήρης Παπαδόπουλος «Από όλες τις περιφερειακές ενότητες θα έχουμε κάποιο προϊόν για ένταξη σε καθεστώς ΠΟΠ-ΠΓΕ»


Όπως επισήμανε, πάντως, έχει ζητήσει ήδη από τις διευθύνσεις γεωργίας όλων των περιφερειακών ενοτήτων της ΠΑΜ-Θ να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανάδειξης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και να υποδείξουν στην Περιφέρεια όσα από αυτά θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν ως προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Ταυτόχρονα δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις από τους ίδιους τους παραγωγούς, από συλλόγους και ομάδες παραγωγών της Περιφέρειάς μας. Εν αναμονή πάντως των εισηγήσεων των διευθύνσεων γεωργίας, ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι «από όλες τις περιφερειακές ενότητες θα έχουμε κάποιο προϊόν». 

«Προσπαθούμε να επενδύσουμε στην τάση που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κόσμος να ζητάει ποιοτικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης»

Εστιάζοντας στην αξία της κατοχύρωσης των προϊόντων με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα τυγχάνουν πλέον καλύτερης διάθεσης στην Ευρώπη, «γιατί ο κόσμος πλέον ζητάει ποιοτικά προϊόντα τα οποία έχουν μια ονομασία προέλευσης». «Αυτή είναι η τάση, που υπάρχει τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε, «και σε αυτό ακριβώς προσπαθούμε κι εμείς να επενδύσουμε». «Μέχρι τώρα τα φασόλια πωλούνται σε χονδρική τιμή δεξιά κι αριστερά», αντέτεινε, «και δεν απολαμβάνουν της ανάλογης τιμής, που αντιστοιχεί στην ποιότητα που διαθέτουν». 

Περίπλοκη και χρονοβόρα η διαδικασία για την αξιολόγηση των αιτημάτων ονομασίας


Η διαδικασία, που απαιτείται για την κατοχύρωση των προϊόντων ως προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ, είναι αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα, αφού περιλαμβάνει διάφορα στάδια αξιολόγησης των φακέλων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό. Καταρχήν οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συντάξουν ένα φάκελο, που να περιλαμβάνει τα στοιχεία, έγγραφα ή και φωτογραφικό υλικό, που να τεκμηριώνουν ότι το προτεινόμενο προϊόν ανήκει σε μια παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής. Στον φάκελο πρέπει να ενσωματωθούν και τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων, που να επιβεβαιώνουν τη διαφορετικότητα των χαρακτηριστικών που φέρουν τα επίμαχα προϊόντα. Ο φάκελος αυτός κατατίθεται αρχικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εφόσον αποσπάσει τη θετική εισήγησή τους, παραπέμπεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης. Εφόσον αξιολογηθεί θετικά, δημοσιοποιείται σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να δοθεί το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων σε τυχόν θιγόμενους. Μετά από την εξέταση ενστάσεων, που μπορεί να έχουν υποβληθεί, και στην περίπτωση που αυτές που κριθούν αβάσιμες, η Επιτροπή κάνει αποδεκτό το αίτημα και η ονομασία καταχωρίζεται στο Κοινοτικό Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων. 

«Από μόνοι τους οι συνεταιρισμοί και πολύ περισσότερο οι μικρότερες ομάδες παραγωγών δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημα»

Η παραπάνω διαδικασία φαίνεται πως αποθαρρύνει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ιδίως όταν πρόκειται για μικρές ομάδες παραγωγών. Αυτό παρατήρησε ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας, κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια θα έχει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη τέτοιων εγχειρημάτων. «Από μόνοι τους οι συνεταιρισμοί και πολύ περισσότερο οι μικρότερες ομάδες παραγωγών δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημα», διαπίστωσε. «Όχι ότι συνεπάγεται κάποιο απαγορευτικό έξοδο», επισήμανε, «αλλά δεν μπορούν κυρίως να συντονίσουν τις απαιτούμενες ενέργειες». «Εντάξει, απαιτεί κάποιες ειδικές αναλύσεις, οι οποίες κοστίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ», συνέχισε, «αλλά το σημαντικότερο είναι ποιος θα συντονίσει όλο αυτό το εγχείρημα και ποιος θα το προωθήσει. Αυτό μπορεί να το κάνει η Περιφέρεια και νομίζω ότι αυτός είναι ο πραγματικός της ρόλος».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.