Σε απεργιακο χορο και το Δημοκριτειο

Στο χορό των κινητοποιήσεων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μετά την απόφαση για την αποχή από τα εξεταστικά και διδακτικά του καθήκοντα από την 24η Σεπτεμβρίου του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υιοθετώντας ομόφωνα το γενικό πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου. Όπως είναι γνωστό, οι πανεπιστημιακοί, αντιδρώντας «στον εμπαιγμό και την αφερεγγυότητα που επέδειξε η κυβέρνηση με τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων της απέναντι στα προβλήματα του κλάδου» και μετά από 5ήμερη αποχή από τις 15-19 Σεπτέμβρη, έχουν ξεκινήσει από τις 22 Σεπτέμβρη αποχή διαρκείας

Οι πανεπιστημιακοί απαιτούν γενναία αύξηση των οικονομικών των Πανεπιστημίων πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα.
Διεκδικούν ως αίτημα αδιαπραγμάτευτο την κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθολογίου τους, την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των ΑΕΙ και ουσιαστικό διάλογο από μηδενική βάση και, τέλος, ζητούν την ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για την καταβολή του Επιδόματος Παραμεθορίων Πανεπιστημίων.

Μιλώντας στον ΠτΘ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, κ. Νίκος Γεωργούλας, τόνισε ότι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση των ΑΕΙ, «απλά, διατηρώντας επιφυλάξεις σε βασικά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν στην αξιολόγηση, ζητάμε αφενός την απόσυρσή του και αφετέρου την συζήτησή του εξ αρχής».

Ο κ. Γεωργούλας στέκεται ιδιαίτερα στο αίτημα της καταβολής του Επιδόματος Παραμεθορίων Πανεπιστημίων, ένα αίτημα που αφορά τους εργαζόμενους στο Δημοκρίτειο άμεσα. «Το Επίδομα Παραμεθορίων Πανεπιστημίων ίσχυε παλαιότερα και αποτελούσε κίνητρο για όσους ήθελαν να σταδιοδρομήσουν στην περιοχή της Θράκης. Για καθηγητή πρώτης βαθμίδας ανήρχετο σε 200.000 δραχμές το μήνα. Μετά από προσφυγές το επίδομα καταργήθηκε και ο νόμος 2530 δεσμεύτηκε για τη δημιουργία κινήτρων τα οποία και θα ετίθεντο σε ισχύ με διυπουργική απόφαση. Συστάθηκε Επιτροπή η οποία κατέθεσε προτάσεις οι οποίες όμως δεν ενεργοποιήθηκαν. Για μας το επίδομα αποτελεί το ουσιαστικότερο κίνητρο και η έλλειψή του φοβάμαι πως θα έχει τραγικές συνέπειες στο Δημοκρίτειο, γιατί κάποιοι συνάδελφοι θα προτιμήσουν να μετακινηθούν». Ο Καθηγητής τονίζει την ανάγκη οι δύο Σύλλογοι του Δημοκριτείου,- ως γνωστόν στο ΔΠΘ ενεργοποιούνται δύο σύλλογοι, αυτός της Πολυτεχνικής σχολής καθώς και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,- να προωθήσουν αυτό το αίτημα, διευκρινίζοντας ότι ξεκινούν οι διαδικασίες ώστε οι δύο σύλλογοι να μετεξελιχθούν είτε σε ενιαίο σύλλογο του Δημοκριτείου είτε σε Ομοσπονδία.

Ως προς τη σύγκλιση των Πανεπιστημίων του Ευρωπαϊκού χώρου, ο κ. Γεωργούλας τονίζει ότι είναι υπέρ της σύγκλισης, εκφράζει όμως και το φόβο «μήπως ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Τέλος, ο κ. Γεωργούλας εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και δεν θα υπάρξει ανάγκη συνέχισης των κινητοποιήσεων. «Σε διαφορετική περίπτωση θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.