Σε απεργια διαρκειας προσανατολιζονται οι πανεπιστημιακοι

Σε πενθήμερη απεργία προχώρησαν από τις 15 Σεπτέμβρη οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, διεκδικώντας αυξήσεις στα μισθολόγια, ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δια βίου αξιολόγηση.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης λειτουργούν δύο Σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με πρόεδρο την κ. Λουκία Μπεζέ, και ο σύλλογος μελών ΔΕΠ στην πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.

Σύμφωνα με την κ. Μπεζέ, το κυριότερο αίτημα αφορά στην ενίσχυση των οικονομικών των πανεπιστημιακών που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο του το διδακτικό προσωπικό, η ενίσχυση του μισθολογικού των Πανεπιστημίων μαζί με καλύτερους όρους λειτουργίας. «Για το ΔΠΘ υπάρχουν και επιμέρους αιτήματα από τα σοβαρότερα είναι να έχουμε μία αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη των δημοσίων υπαλλήλων».


Οι πανεπιστημιακοί ζητούν αύξηση 20% των αποδοχών τους, αλλά το Υπουργείο δεν φαίνεται να προσανατολίζεται σε αυξήσεις αυτού του ποσοστού. «Οι περυσινές κινητοποιήσεις αναστάλθηκαν όταν το Υπουργείο Παιδείας δέχθηκε το διάλογο. Ο διάλογος αυτός κράτησε πάνω από έξι μήνες. Στην επιτροπή διαλόγου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Ομοσπονδίας των μελών ΔΕΠ και της Συνόδου των Πρυτάνεων. Η επιτροπή κατέληξε σε ένα πόρισμα που αναφερόταν σε μία αύξηση της τάξεως του 20%, χωρίς βέβαια να θιχτεί από την επιτροπή το άλλο μεγάλο ζήτημα που είναι ότι ο λεγόμενος μισθός μας είναι φτιαγμένος από επιδόματα, που έχει ως αποτέλεσμα να φορολογούμεθα κανονικά, αλλά να είμαστε από τους εργαζόμενους που δεν γνωρίζουν τον 13ο και 14ο μισθό. Και εφόσον ο βασικός μισθός μας είναι πολύ χαμηλός, φθάνουμε να έχουμε ως δώρο Χριστουγέννων, που όλοι οι εργαζόμενοι το περιμένουν, ποσά της τάξεως των 300 Ευρώ», τονίζει η κ. Μπεζέ.

Η επιτροπή διαλόγου είχε καταλήξει σε ένα πόρισμα το οποίο έπρεπε να λάβει επίσημη μορφή τον Αύγουστο και το οποίο αθετήθηκε. Ο Υπουργός μιλά για αύξηση της τάξεως του 8% σε μεικτές αποδοχές δηλαδή όπως γίνονται οι υπολογισμοί, 2,8 στις καθαρές αποδοχές. «Δεν γίνεται κανένας λόγος για το τι θα γίνει με όλο αυτό το θέμα του επιμερισμού των μισθών μας σε επιδόματα. Το ζήτημα είναι τεράστιο ζήτημα και αγγίζει και το συνταξιοδοτικό, δηλαδή θα βρεθούμε όλοι με μία σύνταξη πείνας».

Σύμφωνα με εξαγγελία της Ομοσπονδίας, που επικυρώνεται από τους Συλλόγους, μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου οι πανεπιστημιακοί θα απέχουν από τα καθήκοντά τους και από τις 22 κατέρχονται, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν νεότερα, σε απεργία διαρκείας.

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε και πρέπει να γίνουν γνωστές οι άγνωστες πτυχές της λειτουργίας μας. Είμαστε υπέρ της αύξησης του αριθμού των φοιτητών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια, η οποία όμως δεν έχει συνοδευτεί με ανάλογες υποδομές δηλαδή δεν έχουμε αίθουσες για να διδάξουμε και επιπλέον δεν μας δίνονται παρά με το σταγονόμετρο νέες θέσεις για διδάσκοντες. Έχουμε φτάσει όλοι μας να δουλεύουμε πενήντα ώρες την εβδομάδα».

Ο κ. Ευθυμίου σε δηλώσεις του ανέφερε πως το θέμα είναι καθαρά αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί χαρακτηρίζουν το θέμα πολιτικό. «Είναι και τα δύο», υποστηρίζει η κ. Μπεζέ. «Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι το πρώτο είναι θέμα πολιτικό του εάν η κυβέρνηση του ελληνικού κράτους θέλει να επενδύσει στο δημόσιο πανεπιστήμιο ή να το διαλύσει, γιατί είναι γνωστό ότι πολλά πράγματα οδηγούν στη σκέψη ότι πάμε για ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου. Όλος ο αγώνας είναι ουσιαστικά για τη διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης».

Μετακινήσεις από Δημοκρίτειο προς Αθήνα

Τελευταίως παρατηρείται το φαινόμενο μέλη ΔΕΠ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να μετακινούνται στις σχολές του Κέντρου. Σε ερώτηση αν γι΄ αυτό φταίνε οι κακές συνθήκες που κυριαρχούν στο Δημοκρίτειο, η κ. Μπεζέ υποστηρίζει ότι σαφώς και επηρεάζουν οι συνθήκες τέτοιες αποφάσεις. «Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή είναι παραμεθόριος. Μέχρι πριν από οχτώ χρόνια περίπου, οπότε και βγήκε το νέο μισθολόγιο για τους πανεπιστημιακούς, τουλάχιστον είχαμε ένα επίδομα παραμεθορίου, τα πανεπιστήμια της Θράκης και του Αιγαίου, και στη συνέχεια του Ιονίου. Είναι πασίγνωστο ότι στην περιοχή δεν μπορεί να βρεθεί το προσωπικό για να στελεχώσει τα νέα τμήματα. Όπως είναι γνωστό και ότι οι Πανεπιστημιακοί γίνονται πανεπιστημιακοί μετά από κάποια ηλικία. Το να ενισχύσεις μία περιοχή σημαίνει να ότι θα πρέπει να την ενισχύσεις οικονομικά. Δεν υπάρχουν κίνητρα οικονομικά και αυτά που υπάρχουν είναι κάποια χαμηλότοκα δάνεια για την αγορά σπιτιού. Δεν είναι αυτό όμως κίνητρο όταν είσαι μακριά από την περιφέρεια, είσαι επιστήμονας και θέλεις να βρίσκεσαι σε συνεχή επαφή με το χώρο σου τον επιστημονικό και με τον κλάδο σου. Ο κόσμος φεύγει γιατί οι οικονομικές συνθήκες είναι αβάσταχτες. Και είναι λογικό να θέλει κάποιος να είναι κοντά στο σπίτι του, κοντά στην οικογένειά του, στο Κέντρο. Οι μετακινήσεις δηλαδή είναι απολύτως φυσιολογικές, εφόσον δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο όφελος».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.