«Σε αφηνει η Κομοτηνη να εισαι αυθεντικος»

Σκηνές από την καθημερινότητα της Κομοτηνής φιλοξενεί η έκθεση φωτογραφίας του κ. Λούη Γκόμεζμπεκ με θέμα «Κομοτηνή…στέγασμα της λευτεριάς». Με τρυφερότητα και ευαισθησία αναδεικνύονται οι «μικρές» και «ασήμαντες» λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας μέσα από τις φωτογραφίες του καλλιτέχνη. Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία έχει βραβευτεί και από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και από την Κεντρική Γραμματεία Νέας Γενιάς, πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των Ελευθέριων στην αίθουσα εκθέσεων Ιδρύματος Παπανικολάου το απόγευμα της Τρίτης. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι στις 15 Μαΐου από 10:00 – 13:00 και 19:00 – 21:00.

Για την χαρά που της δίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του «συντοπίτη στην καρδιά» Λούη Γκόμεζμπεκ έκανε λόγο στην αρχή της δήλωσής της η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ Σοφία Μενεσελίδου. «Μπορεί στην καταγωγή να είναι «ξένος» με την Κομοτηνή αλλά από ό,τι φαίνεται η καρδιά του είναι δοσμένη σε αυτήν εδώ την πόλη. Μέσα από μια ιδιαίτερα όμορφη φωτογραφική περιήγηση στην Κομοτηνή μας έδωσε την διάσταση της πόλης που πολύ συχνά, αυτής της πολύπλευρης πόλης που έχει να επιδείξει ομορφιές κρυμμένες και που πολλές φορές είναι δύσκολο να τις εντοπίσουμε στην καθημερινότητά μας. Μας υπενθυμίζει με έναν πολύ όμορφο τρόπο ότι υπάρχει αυτή η πόλη, ότι υπάρχει μέσα από τα μάτια των δημιουργών της, μέσα από τα μάτια και των ανθρώπων της και αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε ανάλογες προσπάθειες».

Από την άλλη ο Λούη Γκόμεζμπεκ ευχαρίστησε το δήμο Κομοτηνής και τη ΔΕΠΑΚ για την ευκαιρία που του έδωσαν να κάνει την συγκεκριμένη έκθεση. «Είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Όχι για την έκθεση την ίδια αλλά επειδή θέλω να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει για μένα η Κομοτηνή, θέλω να δώσω κάτι πίσω από αυτά που έχω πάρει από αυτήν στον χαρακτήρα, βλέποντας τους ανθρώπους, μιλώντας με αυτούς και έτσι ήθελα να τους μιλήσω μέσω της φωτογραφίας».

Για τον Λούη Γκόμεζμπεκ η Κομοτηνή είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. «Όχι μόνο επειδή υπάρχουν διάφοροι πληθυσμοί, αλλά για όλα αυτά που εκπέμπει προς τα έξω, που είναι αυτό το στέγασμα της λευτεριάς. Σε αφήνει η Κομοτηνή να είσαι αυθεντικός αυτό είναι το πιο σημαντικό. Με την ίδια ευκολία λες γεια σου Χασάν, Γιώργο ή κάποιο άλλο όνομα και αυτό μεταφράζεται στο κόσμο, στο πώς αντιλαμβάνεται την καθημερινότητα και στο μέχρι που μπορεί να φτάσει ο κόσμος εδώ πέρα. Μάλλον ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι εδώ υπάρχει ένα πλούτος τεράστιος που πρέπει να αξιοποιηθεί για να φτάσει η Κομοτηνή στο επίπεδο που της αξίζει» σημειώνει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης.

Λίγα λόγια για το βιογραφικό του Λούη Γκόμεζμπεκ

Ο Λούη Γκόμεζμπεκ γεννήθηκε στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικό το 1977. Οι σπουδές του περιλαμβάνουν μουσική, σύγχρονο χορό, φωνή, ηθοποιία, θέατρο και ισπανική φιλολογία στο Μεξικό και στην Αγγλία. Έχει παίξει σε 40 θεατρικές παραγωγές και όπερες στο Μεξικό, Ισραήλ, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Σκοτία και πρόσφατα στην αγαπημένη του Ελλάδα. Δούλεψε στην τοπική τηλεόραση της Γκουανταλαχάρα και την κρατική τηλεόραση του Μεξικό, σε δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ και κωμικές εκπομπές και σε ταινίες μικρού μήκους σε πανεπιστήμια του Μεξικό και της Αγγλίας. Σκηνοθετικά έχει ανεβάσει για την καθολική εκκλησία του Μεξικό το “Rosario Viviente” (θεατρική υπερπαραγωγή για τη ζωή του Χριστού στο στάδιο Γκουανταλαχάρα για τρία συνεχόμενα χρόνια, 1998-99-00). Είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση διαφόρων συναυλιών σε πόλεις του Μεξικό.

Στην Ελλάδα ήρθε εδώ και δυο χρόνια, όπου αναλαμβάνει την καθημερινή δράση της Κομοτηνής μέσα από την τοπική εφημερίδα «Ο Χρόνος», ως φωτορεπόρτερ και πολιτιστικός συντάκτης.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.