Σαλπαρε ο Μικρος Διακοσμος

Ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης δημιούργησε στην παραλία Ιμέρου, το «Μικρό Διάκοσμο», ένα χώρο πολιτισμού που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Ιμέρου. Ο ίδιος τον χαρακτηρίζει «έναν χώρο τέχνης και σκέψης, γιατί χωρίς σκέψη και χωρίς συναίσθημα θα καταντούσαμε ενός είδους «εκδηλωσάδικο»». Στο συγκεκριμένο χώρο δίνουν έμφαση στο να μπορούν να κουβεντιάσουν οι θαμώνες. Διαμορφώθηκε βιβλιοθήκη, χώρος προβολών, υπαίθριο θέατρο, σκηνή «κατάστρωμα» που αγναντεύει στο πέλαγος.

Ο Γ. Βουλτσίδης σχολιάζει ότι «το σχολείο δε μας βοήθησε να ερωτευτούμε την παιδεία μέσα από την ανάγνωση», φέρνοντας ως παράδειγμα «τα έργα του Θερβάντες, του Καβάφη και του Παζολίνι από τα οποία παίρνουμε απόλαυση και δεν είναι μια κοπιαστική διαδικασία η ενασχόληση».

Τζαζ live με τους Grooving Minds

Το βράδυ της Κυριακής στις 10.00 στο «Μικρό Διάκοσμο» έλαβε χώρα μια live συναυλία τζαζ μουσικής με τους Grooving Minds που έπαιξαν ρυθμούς λάτιν, σουίνγκ και φανκ. Τραγούδησε η Ίρμα Ματακάκη, η οποία κινήθηκε εξαιρετικά σε τραγούδια αγγλικά, πορτογαλέζικα, πλημμυρίζοντας το χώρο με ήχους, στην κιθάρα και τα πλήκτρα ήταν δυο έξοχοι μουσικοί, τα αδέλφια Τάσος και Χάρης Λύρατζης, στα ντραμς ο Βαγγέλης Γεωργίου και στο μπάσο Κώστας Αθανασιάδης. Το κέφι γρήγορα ανέβηκε, η βραδιά ήταν ευχάριστη και το ελαφρύ αεράκι από την παραλία του Ιμέρου ευεργετικό. Κάποιοι μάλιστα επέλεξαν να χορέψουν για να μπουν καλύτερα στο κλίμα της μουσικής. Στην πορεία της βραδιάς ο Χάρης Λύρατζης προχώρησε σε έξοχους αυτοσχεδιασμούς στα πλήκτρα και τον ακολούθησαν ο αδελφός του Τάσος στην κιθάρα, ο Βαγγέλης Γεωργίου στα ντραμς και ο Κώστας Αθανασιάδης στο μπάσο.

Πρόγραμμα

Από χθες 28 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου, από τις 9.00 μ.μ., στην αίθουσα προβολών φιλοξενείται το 3° Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων που οργνωσε η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το υπουργείο Πολιτισμού και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και από μέσα του περνάνε μεγάλες σχολές κινηματογραφικές των κινουμένων σχεδίων. «Παρελαύνουν σπουδαίες ταινίες και μάλιστα είναι η Σχολή του Ζάγκρεπ της οποίας τα καλύτερα δείγματα θα παρουσιαστούν αυτές τις μέρες και μάλιστα δωρεάν.

Την Κυριακή 3 Αυγούστου ο δάσκαλος από τη Σάλπη Βαγγέλης σαλπάρει με τη γκάιντα του στη σκηνή Καταστρώματος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα.

Στις 8 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή στις 9.00 μ.μ. θα δοθεί παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιάννη Βουλτσίδη και θα γίνει εργαστήρι κατασκευής φιγούρας από την Γεωργία Γιαννόπουλου μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης για να κατασκευάσουν τα παιδιά τις δικές τους φιγούρες από το Θέατρο Σκιών.

Στις 10 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. ο Γιάννης Βουλτσίδης με τον τζουρά του θα τραγουδήσει Γιώργο Βιζυηνό.

«Γέφυρες» πολιτισμού

Στην κορύφωση του καλοκαιριού, στις 15, 16, 17 και 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ Δημιουργών από όλη την Ελλάδα.

Οι «Γέφυρες» που οργανώνουν ο Μικρός Διάκοσμος, η Εντροπία και η ΦΕΞ, θα δώσουν την ευκαιρία σε όσους λάβουν μέρος να παρακολουθήσουν τα ποικίλα μουσικά σχήματα όλων των σχολών που θα παρελάσουν. Ανάμεσα στα άλλα θα γίνει διοργάνωση εκθέσεων, καλλιτεχνικό κάμπινγκ, εργαστήρια κατασκευής μουσικών κεραμικών οργάνων. Κάθε βράδυ ως τις 4.00 τα ξημερώματα, θα λαμβάνει χώρα μια πανδαισία ποιοτικών εκδηλώσεων πάνω σε όλες τις μορφές τέχνης.

Ενδεικτικά θα παρελάσουν: The Coreys (rock),Via Violence (rap). DJ Simos Pagan (ambient), Βουλτσίδης (Βιζυηνός), Αλέξης Αγγελάκης, DJ Mich (latin), Δημήτρης Κεχαγιάς και Άννα Κονανούδη (έντεχνο), Βαγγέλης Κοντόπουλος (Jazz), Αντώνης Μουσάδες (pop), Χρήστος Ναλμπάντης (electro), Λυγκούρης, Μουντσάκης «Οι Εραστές της Αξού», «Σκιές» του Γιάννη Καρυπίδη, επιλογή ταινιών από το 3° Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων (ΦΕΞ), όπως και Μπατίκ, Γλυπτική, Φωτογραφία και Ζωγραφική.

Στα ποιητικά δρώμενα περιλαμβάνονται: Γιάννης Υφαντής, Τζέμ (παρουσίαση βιβλίου, δρώμενο). Δρώμενο από την ομάδα Εντροπία. Βουλτσίδης – ΤαΒουλτσίδης (παράσταση Καραγκιόζη).

Επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:

Εντροπία: 6977810023 (Αντώνης Κουτσούμπας)

Τζεμ: 6945652659

Φεστιβάλ Ρομά

•Στις 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ένα φεστιβάλ Ρομά με πλούσιο πρόγραμμα που ξεκινά αφιερωμένο για τα μικρά παιδιά.

6.00 μ.μ. – Εργαστήρι αρμόνιου για τα παιδιά από τον Χάρη Λύρατζη.

7.00 μ.μ. – Εργαστήριο χορού από τη Βερενίζ στις μικρές τσιγγανοπούλες.

9.00 μ.μ.– Μουσική τσιγγάνικη ορχήστρα Δροσερού.

9.30 μ.μ. – Διαγωνισμός χορού (ανδρών-γυναικών) για μικρές και μεγάλες ηλικίες.

11.30 μ.μ – Ο μεγάλος κλαρινίστας Σολ Χασάν μας μαγεύει με τις μουσικές του (λαϊκό γλέντι).

01.00 μ.μ – Η ορχήστρα των λυρατζέων. Ειδική συμμετοχή Γιάννης Αλεξίου.

Στις 22, 23 και 24 Αυγούστου θα οργανωθεί τριήμερο εργαστήριο κεραμικής από τον Γιώργο Ζανγκοτσίδη. Για όρους συμμετοχής και δυνατότητες κάμπινγκ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κεραμίστα, (6944899648). Το βράδυ στις 22 Αυγούστου θα παιχτεί παράσταση Καραγκιόζη από το Γιάννη Βουλτσίδη.

1η Σύναξης Γκαϊντιέρηδων

– Νταουλτσίδων

Η 1η Σύναξη Γκαϊντιέρηδων –Νταουλτσίδων κλείνει έναν πρώτο κύκλο εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, για 3 ημέρες (πρωινά και απογεύματα) θα γίνουν εργαστήρια θεωρητικά και βιωματικά από τους μετρ του χώρου. Κρουστά: Χρήστος Ναλμπάντης, Γιώργος Παγκοζίδης. Γκάιντα: Βαγγέλης Τσικόπουλος – Βαγγέλης – Δημήτριος Κυριακάκης και Ματακάκης.

Όσοι θα θελήσουν να συμμετέχουν στα εργαστήρια μπορούν να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο της οργάνωσης Χρήστο Ναλμπάντη, στο τηλέφωνο 6972882627.

Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι τις μέρες που δεν διοργανώνεται κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση, ο χώρος όλα τα βράδια από τις 8.00 μ.μ. κι έπειτα παραμένει ανοιχτός, το καφέ-ουζερί ανοιχτό με συνοδεία επιλεγμένης μουσικής από όλο τον κόσμο. Ο Γ. Βουλτσίδης εξηγεί ότι μέσα από το Μικρό Διάκοσμο επιχειρούν να δώσουν το στίγμα καλλιτεχνών αλλά κι επαγγελματιών της περιοχής, να σερβίρουν κρασί και μπύρα που παράγονται στη Ροδόπη, έχοντας αποκλείσει εξαρχής την κόκα –κόλα, να φιλοξενούν τοπικές εκδόσεις, αλλά και δημιουργίες γενικότερα από τον τόπο. «Μας ενδιαφέρει ν’ αναδείξουμε τους τοπικούς παραγωγούς γι’ αυτό και δημιουργήσουμε ένα μικρό εκθετήριο. Μέσα από την υποστήριξη των ντόπιων παραγωγών, του οίνου και του πνεύματος μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα, νησίδες αυθυπαρξίας. Εμείς επιδιώκουμε να συνδέσουμε την τέχνη, την οικονομία και τη σκέψη. Ο Μικρός Διάκοσμος είναι ένας χώρος όπου αυτά τα πράγματα θα παράγονται, θα προβάλλονται με τρόπο αξιοκρατικό».

Ο Γ. Βουλτσίδης μετέφερε και την πικρία του για το ότι αγνοήθηκε από τη διοργάνωση «Διονύσου Λόγος» αν και ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου πριν λίγα χρόνια όταν πρωτοεπισκέφθηκε την περιοχή της Μαρώνειας είχε δει το χώρο που έστηνε ο Γ. Βουλτσίδης και είχε θεωρήσει την πρωτοβουλία ιδιαιτέρως θετική. Ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης είναι της Σχολής Σταυράκου, όπως σημειώνει κι έχει συγκεκριμένα δείγματα δουλειάς. Εξήγησε δε ότι τους είχε υποβάλλει προτάση σχετική με τον Διόνυσο. Όσο για την ολοκλήρωση αυτού του χώρου, εξήγησε ότι ξεκίνησε η όλη πρωτοβουλία μέσω Leader για ένα χώρο 170 τ.μ. ο οποίος όμως επεκτάθηκε, με συνέπεια αυξημένα έξοδα για τον ίδιο.

Ο Γ. Βουλτσίδης επέλεξε να μην καλέσει «επισήμους» με την έναρξη της λειτουργίας του χώρου και το ξεκίνημα των εκδηλώσεων και θεωρεί ότι έρχεται ο κάθε πολίτης με γραβάτα ή χωρίς. Όσο για τις προσκλήσεις, υποστηρίζει ότι όπως στην εκκλησία έτσι και στον ιερό χώρο του θεάτρου δεν χρειάζονται προσκλήσεις.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.