«Ριξτε στην καλπη κοκκινο ψηφοδελτιο»

Ο υποψήφιος βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Παναγιώτης Σπορίκης, μίλησε για όλα τα σημεία της πολιτικής πρότασης του Κ.Κ.Ε. καλεσμένος στην εκπομπή «Αιχμή του Δόρατος του ραδιοφώνου του Παρατηρητή». Ο Παρατηρητής δημοσιεύει σήμερα τα χαρακτηριστικότερα σημεία της συνέντευξης αυτής.

ΠτΘ: Η προεκλογική περίοδος τελειώνει σήμερα. Είστε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής. Ποια είναι η εμπειρία που έχετε αποκομίσει; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής;

Π.Σ.: Αποδέχτηκα με κάποιο σκεπτικισμό την πρόταση που μου έκανε το κόμμα μου να βοηθήσω σ΄ αυτές τις εκλογές από την θέση του υποψηφίου βουλευτή. Μετά από ένα διάστημα 2 μηνών περίπου, τολμώ να πω, ότι είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο όσον αφορά το ζήτημα της στάσης των ΜΜΕ.
Δεν μπορούμε να έχουμε βέβαια παράπονα από τα ΜΜΕ της περιφέρειας. Και σ΄ ένα ποσοστό, όχι όσο θα έπρεπε, να πούμε ότι οι απόψεις των πολιτών δεν διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα ένα μήνα πριν τις εκλογές. Διαμορφώνονται σ΄ όλο το χρονικό διάστημα της πολιτικής ζωής μιας διακυβέρνησης. Δυστυχώς η πολιτική και η δραστηριότητα του Κ.Κ.Ε. αυτά τα τέσσερα χρόνια απουσίαζαν παντελώς από ιδιωτική τηλεόραση και τα ραδιόφωνα και ελλιπέστατα και με στρεβλώσεις παρουσιαζόταν από την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Αυτό είναι μια καταγγελία, ένα ζήτημα το οποίο παρά πολλές φορές πρόβαλε το Κ.Κ.Ε. και με διαμαρτυρίες επίσης στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο. Όσον αφορά στην εμπειρία μου και στα ζητήματα που πραγματικά αντιμετωπίσαμε στις περιοδείες που κάναμε και στην επαφή που είχαμε το τελευταίο διάστημα με τον κόσμο, θα πρέπει να πω ότι οι σχέσεις του Κ.Κ.Ε. με τον κόσμο δεν είναι μόνο τον καιρό των εκλογών. Η οργάνωση του Κ.Κ.Ε. λειτουργεί όλο το χρόνο και έρχεται σε μια συνεχή επαφή με τις μάζες και με τα προβλήματά τους. Οι εκλογές έδωσαν την ευκαιρία σε μια συνεχή επαφή με τις μάζες και με τα προβλήματά τους. Μας έδωσαν την ευκαιρία να απευθυνθούμε σε πολύ περισσότερο κόσμο απ΄ αυτόν που πραγματικά θα μπορούσαμε σε μια μη προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είναι μια μάχη η οποία μας δίνει την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με πολύ περισσότερο κόσμο και να κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τις συνειδήσεις μας. Το ζήτημα όμως που μπαίνει σ΄ αυτή την προεκλογική περίοδο είναι αν αναδείχτηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων και αν αποκαλύφτηκαν οι αιτίες τους.

ΠτΘ: Εσείς τι λέτε, αναδείχθηκαν;

Π.Σ.: Εγώ πιστεύω ότι η απάντηση εδώ μπορεί να είναι διττή. Το Κ.Κ.Ε. βρήκε ένα βήμα και πραγματικά ανέδειξε και τα προβλήματα και τις αιτίες. Από την άλλη μεριά τα κόμματα τα οποία υποστηρίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας έμμεσα παραδέχτηκαν τα προβλήματα χωρίς να κάνουν αναφορά στις αιτίες. Και λέω έμμεσα, διότι όταν γίνεται ένας διαγωνισμός για το ποιος θα προσπαθήσει να δώσει περισσότερα χρήματα σε αναξιοπαθούντες, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, κλπ, πραγματικά αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο ήταν θαμμένο όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να αναφέρεται για ποιο λόγο υπήρξε αυτό το πρόβλημα και χωρίς να μπαίνει το ζήτημα της προοπτικής του αγώνα για την διεκδίκηση του. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κερδίσουν οι εργαζόμενοι τίποτα, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτούνται με πάλη και αγώνα μαζικό. Και αυτό λέει νομίζω η εμπειρία. Εμείς εκτιμάμε ότι η πολιτική παρουσία των κομμάτων, των στελεχών και μελών του κοινοβουλίου δεν μπορεί να αρχίζει ένα, δύο μήνες πριν τις εκλογές και δεν μπορεί επίσης να έχει τον χαρακτήρα απλά κοινωνικών σχέσεων. Το να δημιουργούμε δηλαδή κάποιες προσωπικές σχέσεις οι οποίες πάρα πολλές φορές είναι δυνατές και έντονες χωρίς ουσιαστικά να συζητάμε για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, και εδώ στην περιοχή μας από προβλήματα δεν έχουμε τίποτα άλλο.

ΠτΘ: Ποιο είναι το μήνυμα του Κ.Κ.Ε. γι΄ αυτές τις εκλογές;

Π.Σ.: Εκτιμάμε ότι η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται σε μία Ελλάδα η οποία κατά τη γνώμη μας δεν είναι μία, αλλά δύο. Η Ελλάδα των κεφαλαιοκρατών, των πλουτοκρατών που έχει τα κόμματά της, και η Ελλάδα των εργαζομένων που έχει τα δικά της. Ή πολιτική που παράγεται από τα κόμματα των υποστηρικτών της δράσης του κεφαλαίου δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Με αυτή την έννοια, καλούμε τον κόσμο να καταψηφίσει και τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας, και τη ΝΔ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να κάνει ένα πρώτο βήμα στην πολιτική αλλαγή του τόπου. Δεύτερο βήμα για να ολοκληρώσει τη νίκη του, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η ψήφος στο Κ.Κ.Ε. γιατί πρώτον ένας κομμουνιστής βουλευτής στο Ν. Ροδόπης θα είναι ένα μεγάλο συν για την περιοχή μας. δεύτερον η ενδεχόμενη νίκη του Κ.Κ.Ε. στις εκλογές, και όταν εμείς μιλάμε για νίκη μιλάμε για αποδέσμευση συνειδήσεων από τα δεσμά του δικομματισμού και από τα δεσμά της υποταγής και της υποτέλειας σε πιέσεις και εκβιασμούς, θα δώσει άλλον αέρα στο λαϊκό κίνημα για πάλη, άλλον αέρα στα ευρωπαϊκά κινήματα που αντιπαλεύουν την πολιτική ένωσης στην Ευρώπη, θα δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στην υποτέλεια και στη λογική του δεν γίνεται τίποτα, και θα ανοίξει ένα άλλο δρόμο συνεργασιών και ενότητας στο μαζικό λαϊκό κίνημα και στις πολιτικές δυνάμεις που αναπόφευκτα θα προκύψουν από τις επόμενες πολιτικές διεργασίες που τρέχουν.

Εκτιμάμε ότι η Ελλάδα των κεφαλαιοκρατών για να προασπίσει τα συμφέροντά της έκανε μία σοβαρότατη πολιτική επιλογή την εξάρτηση της χώρας μας από ξένα διεθνή κέντρα, από το ΝΑΤΟ με την ένταξη στην Ε.Ο.Κ. χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του ελληνικού λαού, με την ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχ από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη ΝΔ και δυστυχώς τον ΣΥΝ το 1992, με την οποία καταργήθηκε κάθε έννοια εθνικής αυτοτέλειας.

Το πιο σοβαρό από όλα είναι ότι η Ε.Ε. στον διεθνή καταμερισμό εργασίας έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στον τομέα των υπηρεσιών. Ο πακτωλός των χρημάτων που δόθηκε από την Ε.Ε., που πρόκειται στην ουσία για δικά μας λεφτά, έχουν δοθεί σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας οι οποίοι έχουν επιλεγεί από την Ε.Ε. και όχι από την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχουν διατεθεί χρήματα για την βελτίωση των αγροτικών υποδομών, για τη βιομηχανία και έχουν διατεθεί χρήματα τα οποία είχαν σαν σκοπό να βοηθήσουν τον τομέα των υπηρεσιών και επίσης αυτά τα χρήματα να ανακυκλωθούν και να επιστρέψουν πίσω στις εταιρείες του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου μέσα από την κατασκευή μεγάλων έργων τα οποία μόνο τα λαϊκά συμφέροντα δεν είχαν ως στόχο.

Η αποδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής που έγινε στη βάση της συμφωνίας GATT και στα πλαίσια του ΠΟΕ, δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ζωή και ανεξαρτησία χωρίς παραγωγή. Η ντόπια παραγωγή αν αποδεκατισθεί που δυστυχώς βρίσκεται σε αυτό το δρόμο, θα είναι όλεθρος για την Ελλάδα, για την υπόστασή μας ουσιαστικά, διότι ο τομέας των υπηρεσιών είναι καλός όταν πατά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας.

Θα ήθελα κλείνοντας να αναφέρω ότι πρέπει ο κόσμος της Ροδόπης και όχι μόνο, να σταθεί αποφασιστικά σε αυτές τις εκλογές να μην ακούσει σειρήνες, να μην δεχθεί εκβιασμούς να απορρίψει τα ταξίματα τα οποία προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και να τα αντιπαλέψει με τον καλύτερο τρόπο, ρίχνοντας κόκκινο ψηφοδέλτιο στην κάλπη, κόντρα στη λογική της χαμένης ψήφου. Χαμένη είναι εκείνη η ψήφος που δίνεται στα κόμματα που στέκονται απέναντι και εχθρικά στα συμφέροντά του.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.