Τομεας Παιδειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδοπης: «Οχι στην ιδιωτικοποιηση της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης

«Η ενίσχυση του Δημόσιου Δωρεάν Πανεπιστημίου είναι επένδυση για το μέλλον της χώρας»

Την αντίθεσή του στα μη κρατική πανεπιστήμια εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης. Όπως υπογραμμίζει, η προωθούμενη εξέλιξη θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της δημόσιας ανώτατης Εκπαίδευσης και στη δημιουργία μιας αγοράς που «θα πουλά πτυχία μόνο σε όσους μπορούν να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος τους» βάζοντας έτσι ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Ο Τομέας Παιδείας υπογραμμίζει τη διαφωνία του κόμματος στις παραπάνω αλλαγές τονίζοντας πως «η ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική θέση του  ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι η ενίσχυση, διαφύλαξη και στήριξη με κάθε πρόσφορο τρόπο του δικαιώματος της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης κάθε πολίτη».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΖΑ-ΠΣ Ροδόπης:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αλαζονεία και κυνισμό,  επιβάλλει με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επικαλούμενη το άρθρο 28 του Συντάγματος  και ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού Συντάγματος,   προχωρά μέσα στον Γενάρη στην ψήφιση του νομοσχεδίου καταργώντας ουσιαστικά το άρθρο 16 .

Οι διαβόητες , νεοφιλελεύθερου τύπου,  εξαγγελίες της κυβέρνησης για «αυτονομία» των Πανεπιστήμιων , για «αναβάθμιση του επιπέδου των δημόσιων πανεπιστημίων , λόγω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά» και  για «την πλήρη απελευθέρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ένα ιδιότυπο, όσο και αναχρονιστικό, κρατικό µονοπώλιο» νομοτελειακά  οδηγούν:

  • Στη «βολική» απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από την «υποχρηματοδότηση – βαρίδιο» της Δημόσιας  Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης , εφόσον το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα εξαρτάται,  κυρίως,  από την χρηματοδότηση των «σωτήρων» ολιγαρχών ιδιωτών.
  • Στη δημιουργία μιας αγοράς Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα λειτουργεί με ταξικά κριτήρια, αφού θα πουλά πτυχία μόνο σε όσους μπορούν να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος τους και θα αποκλείει  όσους δεν μπορούν.
  • Στη δυστοπική κοινωνική συνθήκη της επιβολής των ταξικών φραγμών και του  αποκλεισμού από το πλαίσιο της κοινωνικής κινητικότητας των λαϊκών στρωμάτων. Και αν σήμερα τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών κατορθώνουν με κόπους και θυσίες να μπουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με τον νέο νόμο της ανάλγητης αντιλαϊκής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτό θα είναι ανέφικτο, λόγω της δυσβάσταχτης οικονομικής επιβάρυνσής τους.
  • Στη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την υποβάθμιση των πτυχίων της και των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και, εν τέλει εν ευθέτω χρόνω,  και την επιβολή διδάκτρων. Εξάλλου, η εξαγορά της Υγείας, των Μεταφορών και της Ενέργειας από τα ιδιωτικά συμφέροντα μόνο πανωλεθρίες έχει να επιδείξει. Η υποβάθμιση του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτών , η υποβάθμιση του συστήματος Δημόσιων Μεταφορών από την ιδιωτική πρωτοβουλία βύθισε τη χώρα σε ένα διαρκές πένθος,  με τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη και τους χιλιάδες νεκρούς την περίοδο της πανδημίας, που, σύμφωνα με την ανάλγητη κυβέρνηση της ΝΔ.,  οι ΜΕΘ ήταν περιττές !

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την  ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων γιατί θεωρεί ότι η ενίσχυση του Δημόσιου Δωρεάν Πανεπιστημίου είναι επένδυση για το μέλλον της χώρας, και γιατί  παραβίαση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική θέση του  ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι η ενίσχυση, διαφύλαξη και στήριξη με κάθε πρόσφορο τρόπο του δικαιώματος της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης κάθε πολίτη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.