Ρεκορ συμμετοχης στα 15 χρονια της γιορτης παραδοσιακων σπορων του Πελιτι

Πάνω από 1.000 μαθητές από 17 σχολεία της περιοχής έστειλαν μήνυμα για τη διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, καλλιεργώντας και μοιράζοντας φυτά

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου στην αυλή του θερινού ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής όπου για 15η χρονιά πραγματοποιήθηκε η Γιορτή παραδοσιακών σπόρων του Πελίτι, με μεγάλη συμμετοχή παιδικών αλλά και μικροκαλλιεργητών οι οποίοι όπως κάθε χρόνο προσήλθαν ώστε να πάρουν παραδοσιακές ποικιλίες για να καλλιεργήσουν.
 
Συνολικά φέτος συμμετείχαν 17 σχολεία, με πάνω από 1.000 μαθητές και δεκάδες δάσκαλους, κάτι που δείχνει πόσο μακριά έχει φτάσει αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια με 30 περίπου μαθητές από 2 σχολεία της πόλης μας, με την προτροπή του εμπνευστή του Πελίτι Παναγιώτη Σαϊνατούδη.
 
Το Πελίτι έχει δημιουργηθεί με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών καθώς πλέον είναι αντιληπτό πως ζούμε σε μια εποχή που οι τοπικές ποικιλίες φυτών συστηματικά εξαφανίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην Ελλάδα μόνο μέχρι πρόσφατα, καλλιεργούνταν 111  ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί μαλακού σιταριού, 139 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί σκληρού, 99 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί κριθαριού, 294 καλαμποκιού, 39 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί βρώμης και 605 ποικιλίες φασουλιού, που έπαψαν πλέον να καλλιεργούνται.


 
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 1% των ντόπιων ποικιλιών σταριού και το 2-3% των ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει διασωθεί υπό καλλιέργεια μέχρι τις μέρες μας, τη στιγμή μάλιστα που χρειάστηκαν αιώνες για να εξελιχθούν οι τοπικές ποικιλίες φυτών.
 
Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Πελίτι, θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε υβρίδια και μεταλλαγμένα ή όχι. Η εξαφάνισή των τοπικών ποικιλιών καλλιεργήσιμων φυτών, θα οδηγήσει μαθηματικά και στην ανεπιστρεπτί εξαφάνιση της δυνατότητας επιλογής μας, μιας και θα είμαστε πλέον διατροφικά εξαρτημένοι.  Γι' αυτό το Πελίτι πιστεύει στη διαδικασία της κράτησης σπόρων, η οποία οδηγεί στην ελευθερία σποράς.

Ευθύνη όλων η διατήρηση των τοπικών ποικιλιών

Η διατήρηση όμως των ντόπιων ποικιλιών είναι ευθύνη όλων, που πρέπει να ξυπνήσουν από το λήθαργο της βόλεψης που οδήγησε στην κυριαρχία των υβριδίων και να ανατρέψουν αυτή την αρνητική κατάσταση, με την παλιά γεωργική πρακτική της φύλαξης σπόρων από τους γεωργούς να έχει ακυρωθεί πρακτικά με τη χρήση των υβριδίων, με τους τελευταίους να είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν σπόρους για να σπείρουν από εταιρίες, κυρίως ολλανδικές και ισραηλιτικές, κάτι που σημαίνει πως η αύξηση της απόδοσης, τους κατέστησε εξαρτημένους.
Παράλληλα η βιομηχανική γεωργία, η οποία καθοδηγείται από τις εταιρείες των αγροχημικών και των σπόρων, συνέβαλε κατά πολύ στη μείωση της βιοποικιλότητας του πλανήτη, στην υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, στις μονοκαλλιέργειες, στις μαζικές αυτοκτονίες απελπισμένων και χρεωμένων αγροτών στην Ινδία, με λίγα λόγια στην χειροτέρευση της ποιότητας του περιβάλλοντος.
 
Πλέον, τονίζουν οι υπεύθυνοι του Πελίτι, το κυρίαρχο σύστημα διατροφής δεν έχει ως σκοπό να μας εξασφαλίσει ζωή και υγεία αλλά είναι καθαρά εμπορευματικό, οδηγείται από την απληστία και το κέρδος και έχει ως συνέπεια πείνα και ασθένειες σε  φτωχές γωνιές του πλανήτη,  ερημοποίηση,  περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων κ.α.

Ήρθε η ώρα των παραδοσιακών ποικιλιών

Πλέον κατά το Πελίτι έχει έρθει ξανά η ώρα των παραδοσιακών ποικιλιών, με το ξεχασμένο γενετικό υλικό να γίνεται πραγματικός θησαυρός για τον κάθε μικροκαλλιεργητή και αγρότη.  Το Πελίτι θεωρεί δε πως με τη διατήρηση των παλιών σπόρων, την καλλιέργεια τους σε μικρά κτηματάκια, όπως αρκετοί έχουμε εδώ στην επαρχία, το δόσιμο και την ανταλλαγή των σπόρων μπορούμε εμείς οι ίδιοι να καλλιεργούμε μόνοι μας την τροφή μας.
 
Η λύση βρίσκεται στη συμμετοχή, στη συνειδητοποίηση, στη δουλειά, στη συνεργασία, στην αλληλοβοήθεια μεταξύ των ανθρώπων. Τα φυτά των παραδοσιακών ποικιλιών είναι καλά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον που καλλιεργήθηκαν για σειρά χρόνων και κουβαλούν γενετικό φορτίο που τους επέτρεψε να επιζήσουν στη δοκιμασία του πιο σκληρού κριτή.
 
Παίρνοντας δε το σπόρο,  από τα φυτά που καλλιεργήσαμε εμείς οι ίδιοι, μετά έρχεται η ώρα να τον μοιραστούμε: και έτσι αναπτύσσουμε και εξασκούμε την αγάπη και την αλληλεγγύη.  
 
Τα φυτά του Πελίτι φέτος μεταφέρθηκαν σε θερμοκήπια συμπολιτών μας για να φυτρώσουν και για να προστατευτούν. Μέχρι να σπαρθούν, τέλος Απρίλη ή αρχές Μάη στη γη, θα έχουν μεγαλώσει και θα είναι έτοιμα να μας χαρίσουν τα «δώρα» τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.