Ραντεβου του χρονου για τις επιμορφωτικες ομιλιες για τη Θρακη

Η τελευταία εκδήλωση του δεύτερου επιμορφωτικού κύκλου πραγματοποιήθηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Την πέμπτη και τελευταία εκδήλωση του Επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών με θέμα τη Βυζαντινή Θράκη, με την υπόσχεση πως οι επιμορφωτικοί κύκλοι θα συνεχίσουν με άλλη θεματολογία του χρόνου, διοργάνωσαν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ την Πέμπτη 8 Ιουνίου.
 
Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, που ταξίδεψε το κοινό από τον Νέστο στη Βιστωνίδα με ένα βυζαντινό δρόμωνα. 
 
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, ο κύκλος αυτός με θέμα τη Βυζαντινή Θράκη, που ακολούθησε τον κύκλο ενημερωτικών ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Θράκη πέρυσι, βοήθησε το κοινό της Κομοτηνής να πάρει εξειδικευμένες γνώσεις επάνω σε θέματα της περιοχής που άπτονται των δύο αυτών περιόδων.
 
Η απόλυτη επιτυχία και των δύο κύκλων, στους οποίους συμμετείχαν σημαντικοί επιστήμονες και ομιλητές, οδήγησε όλους τους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν και του χρόνου σε ακόμα ένα κύκλο ομιλιών, μιας και το κοινό αγκάλιασε με πολύ μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις.
 
«Έχουμε τη χαρά να έχουμε ένα πανεπιστήμιο που είναι κοντά στην κοινωνία, και μια αρχαιολογική υπηρεσία που δείχνει ενδιαφέρον ώστε η δουλειά τους να βγει προς τα έξω. Ευελπιστούμε πως θα ευοδωθεί η συνεργασία μας και την επόμενη χρονιά» κατέληξε. 
 

«Από τον Νέστο στη Βιστωνίδα με έναν βυζαντινό δρόμωνα» 

Σε ένα θαλασσινό ταξίδι με έναν βυζαντινό δρόμωνα ταξίδεψε τους ακροατές της η κ. Καλλιντζή, παραπλεόντας τα παράλια της Θράκης του Αιγαίου από τον Νέστο μέχρι τη Βιστωνίδα. Από το μεταφορικό αυτό πολεμικό πλοίο εξέθεσε τις βυζαντινές πόλεις και κώμες, τα φρούρια, τους ναούς και τις αγροτικές επαύλεις.
 
«Είθισται να λέγεται ότι 1.000 χρόνια διήρκεσε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αλήθεια είναι. Και 1.000 χρόνια είναι πολλά. Στο πέρασμα τους πόλεις μετακινήθηκαν στη σκακιέρα της Ιστορίας, επήλθε πλήρης μετασχηματισμός της κοινωνίας, της πολιτείας, της θρησκείας, των αντιλήψεων, της γλώσσας, των κρατικών και πολιτικών δομών. Μια απέραντη αυτοκρατορία, ή ρωμαϊκή, με κυρίαρχη θρησκεία την Εθνική και γλώσσα τη Λατινική, μεταβλήθηκε σταδιακά σε βυζαντινή, με θρησκεία τη Χριστιανική και γλώσσα την Ελληνική για να καταλήξει, με μεσοδιαστήματα κυριαρχίας των Δυτικών, σε Οθωμανική. Μέσα στους κόλπους της τελευταίας, αργότερα, βλάστησαν οι σπόροι για τα εθνικά κράτη, ένα από τα οποία είναι και το ελληνικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Ο χώρος που περιέγραψε έχει σήμερα ως αρχαιολογικό επίκεντρο τα Άβδηρα, αυτό όμως οφείλεται πρωτίστως στον προσανατολισμό της έρευνας, χάρη στην οποία διαθέτουμε τις περισσότερες γνώσεις για την πόλη αυτή.
 
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ήταν έτσι. Άλλες πόλεις, αρχικά η Τόπειρος και από τον 6ο αι. η Αναστασιούπολις, είχαν το προβάδισμα. Στο πέρασμα των αιώνων τα Άβδηρα μετατράπηκαν σε Πολύστυλον, η Αναστασιούπολις μετονομάστηκε σε Περιθεώριον, στην αρχαία εγκατάσταση του Πόρτο Λάγους αναπτύχθηκαν οι τειχισμένοι Πόροι, αναδύθηκε η Ξάνθεια και, τέλος, οικοδομήθηκε εξαρχής η Γενισέα.
 
Παρόλα αυτά, τα αρχαιολογικά δεδομένα είναι καθοριστικά και καθοδηγητικά για αυτό και με επίκεντρο τα Άβδηρα θα δούμε τα βυζαντινά κατάλοιπα του νότιου τμήματος του Νομού Ξάνθης, συνδέοντας τα με την ιστορική πραγματικότητα της κάθε επιμέρους περιόδου.

 

Η μάχη της Καταλανικής κομπανίας στην Αναστασιούπολη 

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία των αυτοκρατορικών εμφυλίων μετέφερε η κ. Καλλιντζή, που δείχνει τόσο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αυτοκρατορία αλλά και το πέρασμα που αποτελούσε η Θράκη.
 
Ήταν η ιστορία της μάχης της Καταλανικής κομπανίας, ενός μισθοφορικού σήματος από τυχοδιώκτες Καταλανούς, Αραγωνέζους, νότιους Ιταλούς και Σικελούς, τους οποίους προσέλαβε το 1303 ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος εναντίον των Τούρκων.
 
Επειδή όμως αδυνατούσε να τους πληρώσει αυτοί άρχισαν να επιδίδονται σε πειρατεία, ληστεία και επιδρομές λεηλασίας, με κύριο στόχο τους τη Θράκη.
 
Το 1307 εσωτερικές έριδες τους διαίρεσαν σε δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις, οι οποίες αποφάσισαν να κινηθούν προς τα δυτικά, χωρισμένες σε εμπροσθοφυλακή και οπισθοφυλακή, με μια σεβαστή απόσταση μεταξύ τους για να αποφεύγονται οι φιλονικίες.
 
Και ενώ η οπισθοφυλακή αναγκάστηκε να περάσει τη νύχτα της στον εν πολλοίς έρημο κάμπο της Κομοτηνής, η εμπροσθοφυλακή κατασκήνωσε κοντά στην Αναστασιούπολη, μια περιοχή πιο εύφορη, με κτήματα, τα οποία και κατά το συνήθειό τους λεηλάτησαν.
 
Αυτό όμως είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσουν να ξεκινήσουν το πρωί της επόμενης ημέρας, και όταν συναντήθηκαν με την οπισθοφυλακή, υπήρξε σύγκρουση κοντά στο υδραγωγείο της Αναστασιουπόλεως, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο Beranger d’ Enteneca, ενός εκ των αρχηγών της μιας ομάδας, ο οποίος και θάφτηκε στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου που βρισκόταν στην περιοχή, όμως δεν έχει ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.