Ραντεβου με τον Διεθνη Διαστημικο Σταθμο εδωσαν οι μαθητες του 3ου Γυμνασιου Κομοτηνης

18 μαθητές του σχολείου θα συνομιλήσουν ζωντανά με αστροναύτη του σταθμού

Το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής ξεκινώντας από το σχολικό έτος 2012-2013 ένα κύκλο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων με θέματα αστρονομίας – παρατήρησης με τηλεσκόπια πλησιάζει στον «φετινό τελικό προορισμό» του με μια πρωτόγνωρη εκδήλωση.
 
Τον Φεβρουάριο του 2017 το σχολείο σχεδιάζει συνομιλία 18 μαθητών της Β’ και Γ’ Γυμνασίου με ένα αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) που θα ταξιδεύει εκείνη τη στιγμή πάνω από τον «αστρονομικό ορίζοντα της Κομοτηνής».
 
Το σήμα του ISS θα ακουσθεί σαν…. India Sierra Sierra(ISS) …..στην αίθουσα του σχολείου. Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα για μια ερώτηση και θα λάβει από τον αστροναύτη την απάντηση «ζωντανά» καθώς ο ΔΔΣ θα ταξιδεύει στον «κοντινό ουρανό». Η όλη διαδικασία της συνομιλίας θα έχει διάρκεια περίπου 6-8 λεπτά.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής είχε υποβάλει αίτηση συνομιλίας με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το Νοέμβριο του 2013. Η αίτηση έχει εγκριθεί και αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι δοκιμές με την κατάλληλη καθοδήγηση. Η ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει ανάλογα με το πρόγραμμα εργασιών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
 
Η πραγματοποίηση της επικοινωνίας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και απαιτείται συνέπεια, υπομονή, τεχνική, εμπειρία, κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και ενθάρρυνση για να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία. Η επικοινωνία αυτή είναι μέρος του φετινού προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο «Το μέλλον της Ροδόπης καλεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» που πραγματοποιείται στο γυμνάσιο υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Δημήτρη Πρασόπουλου. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές ενημερώθηκαν ήδη για τη ζωή στον ΔΔΣ, την ανακύκλωση στο διάστημα, την υγεία των αστροναυτών, τους δορυφόρους και της παρακολούθησή τους, την χρήση αστρονομικών χαρτών κ.α ενώ μετά τις απαντήσεις που θα λάβουν θα καταγράψουν τα συναισθήματά τους, θα κατασκευάσουν ένα βίντεο που αφορά τις δραστηριότητες των αστροναυτών καθώς και τις ερωταπαντήσεις. 

Προετοιμασία ερωτήσεων και εκδήλωση 

Μνεία πρέπει να γίνει και στη συμβολή ραδιοερασιτεχνών από τη Ροδόπη και την Ξάνθη που θα αναλάβουν ίσως το δυσκολότερο κομμάτι του εγχειρήματος. Συγκεκριμένα έμπειροι ραδιοερασιτέχνες της Ροδόπης και Ξάνθης έχουν αναλάβει το κομμάτι της ραδιοεπικοινωνίας με απευθείας σύνδεση. Χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό θα «σημαδεύουν» τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) που θα ταξιδεύει εκείνο το μικρό χρονικό διάστημα πάνω από την Λιβύη – κεντρική Μεσόγειο – Ελλάδα– Χερσόνησο της Κριμαίας. Το ταξίδι αυτό διαρκεί περίπου 6-7 λεπτά.
 
Οι 18 ερωτήσεις που έχουν επιλεγεί από τους μαθητές θα σταλούν για έλεγχο και τελική διαμόρφωση στο φορέα διαχείρισης. Η ακριβής ημέρα και ώρα της συνομιλίας θα προσδιορισθεί περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου με ακρίβεια σχεδόν δευτερολέπτου.
 
Η επικοινωνία θα ξεκινήσει όταν ο Διαστημικός Σταθμός θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2300 km Νοτιο-δυτικά της Κομοτηνής και θα ολοκληρωθεί όταν απέχει 2300 km Βόρειο-ανατολικά της Κομοτηνής. Η ελάχιστη απόσταση που θα περάσει ο ΔΔΣ είναι στα 400 km (την ημέρα δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι). 

Ο κοσμοναύτης που θα συνομιλήσει με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου 

Στις συνομιλίες, όπως αυτή που θα πραγματοποιήσει το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, συνήθως μετέχουν εκπαιδευμένοι κοσμοναύτες εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες ερωτήσεων και απαντήσεων. Η ομάδα των κοσμοναυτών που «κατοικούν» στον ΔΔΣ αυτή την εποχή αποτελείται από τους ακόλουθους έξι : Shane R. Kimbrough (Διοικητής ΔΔΣ, NASA), Sergey Ryzhikov (RSA), Andrei Borisenko (RSA), Peggy Whitson (επόμενη διοικητής, NASA), Oleg Novitskiy (RSA), Thomas Pesquet (ESA).
 
Οι πρώτοι 3 έφτασαν εκεί στις 28 Οκτωβρίου 2016 και θα μείνουν έως το Φεβρουάριο 2017 και οι τελευταίοι 3 έφτασαν στις 19 Νοεμβρίου 2016 και θα παραμείνουν έως τον Μάιο 2017.
 

Πιθανότατα οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου θα μιλήσουν με τον Thomas Pesquet (ESA) ο οποίος είναι Γάλλος (γεννημένος στις 27/2/1978). Πιλότος αεροσκαφών με 2000 ώρες πτήσης πολιτικών αεροσκαφών (Α320) με ειδικότητα την δυναμική των αεροσκαφών. Το 2010 ολοκλήρωσε την αστροναυτική εκπαίδευση στην ESA. Έχει μετέχει άλλη μια φορά σε αποστολή στο διάστημα. Θα παραμείνει περίπου 6 μήνες στον ΔΔΣ με τις αποστολές Expedition 50/Expedition 51. Η αποστολή Proxima που μετέχει θα εκτελέσει 50 επιστημονικά πειράματα για την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) και την CNES (Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία).
 
Υπάρχει βέβαια και η δεύτερη πιθανότητα οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής να συνομιλήσουν με τον τωρινό διοικητή Shane Kimbrough, της NASA, ο οποίος γεννημένος στις ΗΠΑ, στις 4 Ιουνίου 1967. Μηχανικός για τα διαστημικά λεωφορεία, με ειδικεύσεις στις θετικές επιστήμες και στη διαστημική Από το 2006 εκπαιδευμένος αστροναύτης της NASA. Έχει μετέχει σε αρκετές ώρες διαστημικών περιπάτων και ταξιδιών. 

Δημήτρης Πρασόπουλος «Τα παιδιά μας θα τα καταφέρουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και εμείς θα είμαστε δίπλα τους να τα θαυμάζουμε» 

Σε δηλώσεις του ο κ. Πρασόπουλος θύμισε πως τον Σεπτέμβριο του 2008 είχε ξεκινήσει μια παρόμοια προσπάθεια στην Αλεξανδρούπολη. «Παρόλα τα μικρά προβλήματα που εμφανίσθηκαν τότε (χάθηκε μια τσάντα εργαλείων στο διάστημα σε εργασίες εκτός σταθμού) και αλλάχθηκε η ημερομηνία επικοινωνίας 2 φορές η προσπάθεια ολοκληρώθηκε για πολλούς από εμάς συγκινητικά» σημείωσε ο ίδιος για να επισημάνει σε σχέση με το φετινό εγχείρημα του 3ου Γυμνασίου πως «αρωγοί στην όλη προσπάθειά μας θα είναι η διεύθυνση, οι καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής καθώς και αρκετοί εθελοντές των προαναφερόμενων συλλόγων. Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και να τα καταφέρουμε, είναι ένα δύσκολο πείραμα, ένα δύσκολο εγχείρημα. Τα παιδιά μας θα τα καταφέρουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και εμείς θα είμαστε δίπλα τους να τα θαυμάζουμε. Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν μας ενθάρρυνε/υποστήριζε ο έμπειρος ραδιοερασιτέχνης κ. Αχιλλέας Γιαγκίνης (άξιος εθελοντής συνεργάτης στην προσπάθειά μας) ο οποίος παρά τις αρκετές δυσκολίες επέμενε να συνεχίσουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο».

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός 

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – ΔΔΣ (Ιnternational Space Station – ISS) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ένα πρωτοφανές δείγμα συνεργασίας χωρών και επιστημόνων για το καλό της ανθρωπότητας. Οι διαστάσεις του είναι περίπου 110m Χ 50m X 20m. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2000. Ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 28.000 km/h (ή περίπου 8 km/sec) σε ύψος περίπου 350-420 km από την επιφάνεια της Γης.
 
Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού την νύχτα. Συνήθως συντηρείται/κατοικείται από 6-9 αστροναύτες που εναλλάσσονται παραμένοντας από 3-6 μήνες ή έως 12 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες. Είναι μια επιστημονική διαστημική προσπάθεια όλων σχεδόν των διαστημικών οργανισμών του πλανήτη.
 

Χρησιμοποιείται ως ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Τα μέλη των πληρωμάτων του ΔΔΣ εκτελούν πειράματα στον τομέα της βιολογίας, της ανθρώπινης βιολογίας, της φυσικής, αστρονομίας, μετεωρολογίας, ιατρικής κ.α.
 
Ο σταθμός είναι επίσης κατάλληλος για τον έλεγχο διαστημικών συστημάτων, εξοπλισμού και ανθρώπων που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη. Συνήθως ότι προετοιμάζεται και δοκιμάζεται εκεί σε 5- 10 χρόνια το βλέπουμε και στην καθημερινή μας ζωή.
 
Έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 200 αστροναύτες από 18 χώρες, και έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1900 διαφορετικά πειράματα/διαδικασίες από την αρχή της δημιουργίας του.
 
Από τους «πρώην κατοίκους» του ΔΔΣ, αξίζει να αναφέρουμε τον Ρώσο μηχανικό/πιλότο κοσμοναύτη Φιόντορ Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλο (από ελληνίδα μητέρα) ο οποίος παρέμεινε πάνω από 200 μέρες στο διάστημα εκτελώντας αρκετούς διαστημικούς περιπάτους και 3 διαστημικά ταξίδια από το 2002 -2010. Τον Μάρτιο του 2017 σχεδιάζεται να ταξιδέψει πάλι στον ΔΔΣ και να παραμείνει έως τον Μάιο του 2017. Καλό ταξίδι να έχουν όλοι τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.