Πτωτικα τα ποσοστα εξαρτησης απο χασις και παρανομες ουσιες, ανοδικα για το αλκοολ

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό, που είχε διεξαχθεί το Μάρτιο του 2007, παρουσιάστηκαν την περασμένη βδομάδα από το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «Ορφέας». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε και σύγκριση αποτελεσμάτων με την αντίστοιχη έρευνα του 2002 από το Κέντρο Πρόληψης, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Αναφορά έγινε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας και αφορά στη θεσμική αποκατάσταση των εργαζομένων των Κέντρων και στα οικονομικά τους.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την έρευνα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό -που είχε διεξαχθεί το Μάρτιο του 2007- τα οποία συνεχίζονται και από την προηγούμενη έρευνα του 2003, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Γιγελόπουλο, ψυχολόγο από την Υπηρεσία Συντονισμού Κέντρων Πρόληψης Β. Ελλάδας του ΟΚΑΝΑ. Ειδικότερα, έχει σημειωθεί σταθεροποίηση, ακόμα και πτώση σε πολλά ποσοστά που αφορούν τη χρήση χασίς και παράνομων ουσιών σε πανελλήνιο επίπεδο. Ο κ. Γιγελόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι προσπάθειες που γίνονται δίνουν τους καρπούς τους, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη συμμετοχής και του συνόλου των φορέων. «Η δουλειά μας πιάνει τόπο, ωστόσο χρειάζεται εντατικοποίηση και στήριξη απ’ όλους τους φορείς».

Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλούς δείκτες όσον αφορά τη χρήση χασίς και καπνού, σημείωσε ο κ. Γιγελόπουλος μεταφέροντας την εικόνα της χώρας μας. «Στους περισσότερους δείκτες βρισκόμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο και στη χρήση χασίς και στη χρήση καπνού».

Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται για τη χρήση του αλκοόλ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τόσο σε εθνικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα ειδικά σε μικρές ηλικίες 12-15 ετών. «Το βάρος έχει πέσει στις παράνομες ουσίες και στο χασίς και η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε τώρα πως το αλκοόλ αρχίζει να είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, ειδικά, σε μικρές ηλικίες», ανέφερε ο ψυχολόγος από την Υπηρεσία Συντονισμού Κέντρων Πρόληψης Β. Ελλάδας του ΟΚΑΝΑ, ενώ επεσήμανε ότι οι μαθητές σ’ αυτή την ηλικία καταναλώνουν -εκτός από τα συνηθισμένα ποτά- και ποτά τα οποία περιέχουν ελάχιστες ποσότητες αλκοόλ και τα οποία θεωρούνται αναψυκτικά. Είναι ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σ’ όλη την Ευρώπη, όπου «αυτά τα ποτά πλασάρονται ως οι πιο αθώες και ακίνδυνες ουσίες και κάποιος μπορεί να τις καταναλώσει παίρνοντας απ’ το περίπτερο και κάνοντας χρήση αυτών των ουσιών στην πλατεία ή σε κάποια μέρη που βρίσκεται χωρίς επιτήρηση από τους γονείς. Το θέμα είναι ότι αυτά τα ποτά περιέχουν αλκοόλ, επηρεάζουν τον νέο και σίγουρα κάνουν τον οργανισμό του να συνηθίζει ώστε να προχωρήσει σε πιο σκληρά ποτά με περισσότερη ποσότητα αλκοόλ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα έρευνα είναι ο επίσημος ερευνητικός δείκτης της Ευρώπης για τη χρήση ουσιών σε νέους ηλικίας 12-15 ετών. Στην έρευνα αυτή συμμετέχουν 27 χώρες.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει από το 1980 χάρη στην πρωτοβουλία δύο καθηγητών από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Στην Ελλάδα η έρευνα διεξήχθη για πρώτη φορά το 1998, ενώ επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια ώστε «να συγκεντρώνουμε επικυρωμένα στοιχεία και να βλέπουμε τα προβλήματα που καταπολεμούμε και τα όσα αναδεικνύονται».

Ανοδική τάση στη χώρα μας παρουσιάζει η χρήση της κοκαΐνης και του ecstasy, όπως μετέφερε ο κ. Γιγελόπουλος. «Τελευταία η κοκαΐνη άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως και σε χαμηλότερη τιμή. Το ecstasy όμως είναι σχετικά καινούρια ουσία και είναι δημοφιλής στους νέους. Παρόλο που βρισκόμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχουμε κάποιες αυξητικές τάσεις, πράγμα που θα πρέπει να μας ανησυχήσει και θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος των ενεργειών μας σε χώρους συγκέντρωσης και διασκέδασης νέων στο πώς αντιλαμβάνονται τη διασκέδαση».

Αισιόδοξα τα μηνύματα στο νομό Ροδόπης

Αναφερόμενος στην έρευνα του 2007, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «Ορφέας», Γκάρο Εσαγιάν, εστίασε την προσοχή του στα σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν επικεντρωμένες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει μεγάλη δουλειά στον τομέα της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, ενώ καινούριο πρόβλημα που παρουσιάζεται έχει να κάνει με την εξάρτηση από τον Η/Υ και χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της έρευνας του 2007 σε σχέση με την έρευνα του 2002 εξέφρασε ο κ. Εσαγιάν τονίζοντας ότι υπάρχει πτώση στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει εξαλειφθεί. «Το αισιόδοξο είναι ότι στο νομό Ροδόπης τα πράγματα πηγαίνουν γενικώς καλύτερα, σε σχέση με το 2002, καθώς επίσης και συγκριτικά με το πανελλαδικό δείγμα. Σύμφωνα με το πανελλαδικό δείγμα, στο νομό μας έχουμε λιγότερους μαθητές, οι οποίοι καπνίζουν, πίνουν και κάνουν συστηματική χρήση χασίς».

Επίσης, αναφέρθηκε σ’ ένα άλλο πρόβλημα που αφορά στην εξάρτηση περίπου του 20% των νέων του νομού Ροδόπης από τυχερά παιχνίδια του Internet. «Επίσης, σήμερα θα επισημάνουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον που αφορά στα τυχερά παιχνίδια μέσα από το Internet. Έχουμε ένα ποσοστό του 20% περίπου των νέων του νομού μας που παίζει».

Η θεσμική αποκατάσταση των εργαζομένων και τα οικονομικά των Κέντρων Πρόληψης

Άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης αφορούσε στη θεσμική αποκατάσταση των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης και στα οικονομικά τους. Όπως είναι γνωστό, παραμένουν άλυτα τα προαναφερθέντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «Ορφέας», Σιμπέλ Μουσταφάογλου, «η χρηματοδότηση είναι κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ και κατά 50% από τους ΚΑΠ των δήμων και κοινοτήτων. Εφόσον ο ΟΚΑΝΑ αυτή τη στιγμή δεν χρηματοδοτεί τα Κέντρα Πρόληψης, δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση και από τους ΚΑΠ. Μέχρι τώρα υπάρχει μια σύμβαση για 6 μήνες και περιμένουμε ανά πάσα στιγμή να ψηφιστεί, αλλιώς θα έχουμε μεγάλα οικονομικά προβλήματα».

Ωστόσο, το Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας», αφουγκραζόμενο τα προβλήματα των εργαζομένων του, προσπαθεί να βρει προσωρινές λύσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται έκκληση προς την πολιτεία και την κυβέρνηση να ευαισθητοποιηθεί πάνω σ’ αυτό το θέμα και να χρηματοδοτήσει τον ΟΚΑΝΑ.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.