Προβολη της ταινιας «Το Απληστον Κερδος»

Με πρωτοβουλία της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά του Χρυσού

Μετά από την επιτυχημένη παρουσία της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία «Το Άπληστον Κέρδος» του σκηνοθέτη Γιάννη Καρυπίδη προβλήθηκε το περασμένο Σάββατο και μπροστά στο κοινό της Κομοτηνής. Η προβολή μάλιστα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, που προσέφερε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ακουστικής και εικόνας. Το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Διανομαρχιακής Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού, που ανέλαβε τη διοργάνωση, και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει καρέ-καρέ το διαχρονικό αγώνα κατά των εξορύξεων από τις τοπικές κοινωνίες, τόσο της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Θράκης, όσο και από τις αντίστοιχες σε Τουρκία και Βουλγαρία. Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Το Άπληστον Κέρδος», για την προσφορά του στον αγώνα κατά των εξορύξεων στη Βόρεια Ελλάδα τιμήθηκε ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου.

Γιάννης Καρυπίδης: «Δεν ξέρουμε αν έφυγαν τα χρυσωρυχεία, μόνο εμείς θα τους διώξουμε»

Ο σκηνοθέτης, κ. Καρυπίδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή για εκείνον το γεγονός ότι η ταινία προβάλλεται στον τόπο του, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος που η προβολή γίνεται στον καταλληλότερο για το σκοπό χώρο του Μεγάρου Μουσικής. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και την αποχώρηση των Χρυσωρυχείων από τις Σάππες, ο κ. Καρυπίδης κάλεσε την τοπική κοινωνία να μην εφησυχάσει, εκτιμώντας ότι μπορεί να πρόκειται και για κινήσεις τακτικής της εταιρίας. «Δεν ξέρουμε αν έφυγαν», σημείωσε χαρακτηριστικά, «μόνο εμείς θα τους διώξουμε». «Εκείνο που είναι ιδιαίτερα θετικό είναι ότι πια έχει σπάσει εντελώς το πέπλο της σιωπής», συνέχισε, «παρόλα τα πληρωμένα δημοσιεύματα-και δεν εννοώ τις διαφημιστικές καταχωρήσεις, εννοώ τα πληρωμένα δημοσιεύματα και τις πληρωμένες εκπομπές από την εταιρία». Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ για τη συμμετοχή δημοσιογράφων στο ενημερωτικό ταξίδι, που διοργανώνει η εταιρία Eldorado Gold, με την οποία θίγονται ζητήματα επαγγελματικής ηθικής. «Να υπενθυμίσω ότι σήμερα ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ», σημείωσε ο κ. Καρυπίδης «προειδοποίησε τους «συναδέλφους» σας, που ετοιμάζονται να δεχτούν δώρα, δηλαδή να γίνουν «δωρολήπτες» από εταιρία για να πάνε να κάνουν ρεπορτάζ, ότι αυτό, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ επισείει ποινή διαγραφής και αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρείται μετά δημοσιογράφος, θα είναι απλώς ένας δημοσιοσχεσίστας, που τα παίρνει από μια εταιρία».

Τόλης Παπαγεωργίου: «Πλέον έχω γίνει περισσότερο Θρακιώτης από όσο ήμουν μέχρι τώρα»

Από την πλευρά του ο τιμώμενος, κ. Τόλης Παπαγεωργίου, εξήρε την προσπάθεια του κ. Καρυπίδη, υπογραμμίζοντας ότι «έχει δώσει την ψυχή του για αυτό το έργο». «Κι επειδή αυτή η ψυχή μυρίζει Θράκη πάνω από όλα», επισήμανε, «εγώ πλέον έχω γίνει περισσότερο Θρακιώτης από όσο ήμουν μέχρι τώρα». Τέλος, με αφορμή την παρουσία του στην Κομοτηνή, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς την τοπική κοινωνία της περιοχής μας. «Το «κάστρο» της Χαλκιδικής, που αντέχει τώρα με πολύ μεγάλους αγώνες και θυσίες, αν πέσει δε θα μείνει τίποτα», υπογράμμισε. «Και δεν είναι μόνο το θέμα της Θράκης και το θέμα του Κιλκίς», επισήμανε, «όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι μια ιστορία που την έχουν έτοιμη να την προχωρήσουν».

Ανέστης Στρατιάδης: «Καλούμε τον κόσμο σε επαγρύπνηση, ο αγώνας θα σταματήσει μόνο όταν οι χρυσοθήρες φύγουν από όλη τη Β.Ελλάδα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ανέστης Στρατιάδης από τη Διανομαρχιακή, συνέστησε επαγρύπνηση στις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας θα σταματήσει μόνο όταν οι χρυσοθήρες φύγουν από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όταν μπορέσουμε να ανασάνουμε και να διώξουμε αυτόν το βραχνά από τον τόπο μας». «Το επόμενο διάστημα νομίζουμε ότι θα είναι ένα διάστημα εξελίξεων», συνέχισε, «καλούμε τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση και πιστεύουμε ότι τελικά ο νικητής θα είναι όλο αυτό το λαϊκό κίνημα, που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια για να διώξει τους χρυσοθήρες από τον τόπο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.