Πρωτοβουλια Α. Γιαννακιδη – Ν. Αγγελιδη

Με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκο Αγγελίδη και το μέλος της διοίκησης και πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Πέτρο Λιανουρίδη συναντήθηκε χθες το πρωί ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος της ανεργίας που πλήττει την περιοχή.

Το Επιμελητήριο είχε καταθέσει 15 σημεία απεγκλωβισμού από την κρίση σ’ ένα μικρό σχέδιο που είχε διαμορφώσει στις αρχές του Δεκέμβρη, μια πρωτοβουλία την οποία αξιολόγησε θετικά ο κ. Γιαννακίδης, αλλά και αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη μετά τις εξελίξεις του Ιανουαρίου στη ΒΙΠΕ.

Α. Γιαννακίδης «Η κρίση στη ΒΙΠΕ αντανακλάται και στην υπόλοιπη κοινωνία»

Ο κ. Γιαννακίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της συζήτησης και από την προεργασία που έχει κάνει το Επιμελητήριο για να προλάβει την κρίση.

«Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στο πρόβλημα που εμφανίζεται στη Ροδόπη» είπε ο κ. νομάρχης, ενώ έκανε λόγο για μια σοβαρή δουλειά του Επιμελητηρίου, «καθώς μέσα από τον προβληματισμό του διοικητικού συμβουλίου αποτύπωσε το πρόβλημα ενώ παράλληλα έκανε κάποιες διαπιστώσεις, πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την κρίση.

Δεσμευτήκαμε και συμφωνήσαμε ότι σαν τοπική κοινωνία έχουμε την υποχρέωση το πρόβλημα που βιώνει η περιοχή μας, με την ανελέητη κρίση η οποία συμπαρασέρνει και τη δική μας βιομηχανική περιοχή που είναι η καλύτερη σε όλη τη χώρα να το αντιμετωπίσουμε».
Για τον κ. Γιαννακίδη ήταν ευνόητο να εμφανιστεί η κρίση εκεί που λειτουργούν τα εργοστάσια και οι βιομηχανίες, δηλαδή στην Κομοτηνή. Σχολίασε επίσης ότι η κρίση στη ΒΙΠΕ αντανακλάται και στην υπόλοιπη κοινωνία και πρόσθεσε ότι σχεδιάζουν να αναδείξουν το πρόβλημα με συγκεκριμένα μέτρα και στην κεντρική εξουσία. «Θα σχηματοποιήσουμε την πρότασή μας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα κατέβουμε στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα για να εξετάσουμε τι μπορούμε να σώσουμε μέσα από αυτήν την κρίση που μαστίζει όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο».

Ν. Αγγελίδης «Να είμαστε συντονισμένοι, με συγκεκριμένο σχέδιο, σοβαρά επιχειρήματα και συγκεκριμένο στόχο»

Ο Νίκος Αγγελίδης ευχαρίστησε το νομάρχη για την επίσκεψη μιλώντας για «το μεγαλείο ενός τόπου να ενώνει τις δυνάμεις του και να βγάζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο».

Θύμισε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης έδωσε «15 σημεία απεγκλωβισμού από την κρίση σ’ ένα μικρό σχέδιο στις αρχές του Δεκέμβρη πριν αποτυπωθεί το πρόβλημα στο σύνολό του και προσπαθήσαμε μέσα από αυτήν την φόρμα να ξεπεράσουμε τη δεδομένη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Μ’ αυτό το σχέδιο ξεκινήσαμε να προωθούμε το θέμα του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι οι τράπεζες μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, προσπαθώντας να πάρουμε τα άτοκα δάνεια του Ταμείου για να δημιουργήσουμε ρευστότητα στην αγορά.

Μετά από αυτό, εκπονούμε ένα σχέδιο ρύθμισης χρεών το οποίο αποστέλλεται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, το οποίο μελετήσαμε καλά και διατυπώσαμε με καλά τεκμηριωμένες απόψεις για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη ρύθμιση».

Συνάντηση με τους ενδιάμεσους φορείς

Χθες το πρωί, η διοίκηση του Επιμελητηρίου είχε συνάντηση με όλα τα διευθυντικά στελέχη των ενδιάμεσων φορέων της χώρας, στην εταιρία ΔΕΣΜΟΣ που υλοποιεί μεγάλο κομμάτι του Δ΄ΚΠΣ, «σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια κινητοποίηση για να ξεκινήσουμε το Δ΄ΚΠΣ, γιατί τα πρώτα χρήματα από τις πληρωμές έρχονται την επόμενη εβδομάδα.

Θα πρέπει να προσθέσουμε τη δυναμικότητα που δείχνουμε στις διεκδικήσεις μέσω των φορέων μας καθώς και όλης της τοπικής κοινωνίας και του πολιτικού φάσματος προς την κεντρική διοίκηση, όπως είναι οι εκταμιεύσεις που έχουμε αυτές τις μέρες του 12% αλλά και των άλλων υπολοίπων που έρχονται από την κεντρική διοίκηση.

Θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια βήματα για ν’ αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ροδόπη».


Ο κ. Αγγελίδης είπε με τη σειρά του πως ο νομός υψώνει κραυγή αγωνίας «γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχε το μεγάλο προνόμιο να έχει την τρίτη καλύτερη βιομηχανική περιοχή στην Ελλάδα, με τους αναπτυξιακούς νόμους που δημιούργησαν εδώ τις μεγάλες μονάδες.

Τώρα, εξαιτίας μιας παγκόσμιας συγκυρίας αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις μονάδες αυτές να βρίσκονται σε κρίση. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε όλοι συντονισμένοι, με συγκεκριμένο σχέδιο, με σοβαρά επιχειρήματα και κυρίως με συγκεκριμένο στόχο, προκειμένου να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο δε θα δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα που βιώνουν οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως καθημερινά παρακολουθούμε στα δελτία ειδήσεων.

Η Ροδόπη, μέσα από μια ομοψυχία και μια δουλειά των φορέων της μπορεί να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα και να σώσει κάποιες θέσεις εργασίας μέσα από την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Το θέμα δεν είναι να έχουμε απολυμένους εργάτες και να τους πριμοδοτούμε από το ταμείο ανεργίας αλλά να πετύχουμε τη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων».

Σφάλμα η μη συνεργασία ΒΙΠΕ – ΔΠΘ

Σε ερώτηση σχετική με την απουσία βιομηχανικών στελεχών απέναντι στο πλήθος ανειδίκευτων εργατών ή κάποιων που εξειδικεύτηκαν σε τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία που περνάει κρίση ο κ. Αγγελίδης θύμισε τις από χρόνια προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. «Δεν είναι δυνατόν εδώ και μια 20ετία και πλέον να έχουμε την καλύτερη βιομηχανική περιοχή, μετά τα μεγάλα αστικά κέντρα και το τρίτο καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και να μην έχουν συνδεθεί αυτές οι δύο τεράστιες αναπτυξιακές μονάδες μεταξύ τους, ώστε να έχουμε την παραγωγή των στελεχών που έχει ανάγκη η περιοχή.

Αυτά είναι «εγκλήματα» απέναντι στα οποία υψώσαμε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης και όλα όσα λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια διαφαινόταν κάποια στιγμή ότι δημιουργούν το πρόβλημα και το εμφανίζουν μπροστά μας. Πολλά από αυτά δεν εισακούστηκαν, υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις» είπε ο κ. Αγγελίδης, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη βιομηχανικών στελεχών.

«Είναι ίδιο χαρακτηριστικό του έλληνα να μην σχεδιάζει το μέλλον, όμως ήρθε η ώρα να βιώσει το πρόβλημα στο σπίτι του και να πάρει κάποιες αποφάσεις για το πού πηγαίνει ο τόπος και η χώρα του»
σχολίασε.

Π. Λιανουρίδης «Δε θα πρέπει να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας»

Ο Π. Λιανουρίδης μετέφερε την ικανοποίησή του για μια συνάντηση που είχε σαν αντικείμενο τα προβλήματα των εμπόρων και των επιχειρηματιών. «Είναι θέματα που πρέπει να τα τρέξουμε όσο μπορούμε κι αυτό κάνουμε σαν Επιμελητήριο» είπε για ν’ αναφερθεί στους συναδέλφους του. «Ο εμπορικός κόσμος βιώνει ό,τι χειρότερο υπάρχει στην αγορά. Εκείνο που θα μας σώσει είναι η ρευστότητα την οποία περιμένουμε από το ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων).

Δε θα πρέπει να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στην περιοχή, γιατί κάθε θέση εργασίας που χάνεται έχει συνέπειες σε 2 και 3 άτομα σε μια οικογένεια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή κατανομή χρήματος, να μην ξοδεύεται χρήμα και να μην βγαίνει στο λιανεμπόριο που ζει από το λεπτό χρήμα που κινείται στην αγορά και είναι αυτό που κινεί και τη μεγάλη βιομηχανία».


Ίσως τελικά να «χρειάζεται» μια ύφεση, μια αρχή κρίσης για να ξεκινήσει η ενεργοποίηση πολιτικών και οικονομικών φορέων και να στραφεί το ενδιαφέρον και στο πανεπιστήμιο.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.